Ekonomi 2009’un gazetecilik için kara bir yıl olmasına seyirci kalmayız

2009’un gazetecilik için kara bir yıl olmasına seyirci kalmayız

27.09.2009 - 00:36 | Son Güncellenme:

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ifade ve basın özgürlüğüne dönük baskıların, son aylarda doğrudan gazetecilerin örgütlenmesine dönük saldırılara dönüştüğü belirtildi

2009’un gazetecilik için kara bir yıl olmasına seyirci kalmayız

Açıklamada şöyle denildi:
Son olarak, Bursa’da TMSF kontrolündeki Olay Basın ve Yayıncılık AŞ’de yaşananları, basın emekçilerinin sendikal örgütlenmesine dönük dehşet verici bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Olay Medya Grubu çalışanı 12 meslektaşımız, hemen Ramazan Bayramı sonrasında, işverenin dağıttığı ‘bayram paketlerini’ almadıkları gerekçesiyle işten atıldılar.
Bu meslektaşlarımızın tümünün TGS üyesi, sendikal örgütlenmenin öncüleri ve ikisinin de işyeri temsilcisi olmaları, komik gerekçenin ardındaki gerçek nedeni ortaya koyuyor.
Kendi dümen suyunda gitmeyen medya kuruluşlarına milyarlık vergi cezaları verebilen iktidar, her ne hikmetse, çalışanlarının haklarını ayaklar altına alan, sendikal örgütlenmenin üzerine yasadışı bir tarzda giden medya patronlarına karşı tek söz edecek iradeyi gösteremiyor. Biz meslek örgütleri, 2009’un da Türkiye gazeteciliği açısından kara bir yıl olması ayıbına ortak olmak, bu utanca seyirci kalmak istemiyoruz.
Medyanın, iktidarlar karşısındaki bağımsızlığı ancak çalışanların da bağımsız ve güçlü örgütlenmelere sahip olmasıyla savunabilir.
Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri, gerek iktidara gerekse de medya patronlarına; gazetelere boykot çağrılarının yapılmadığı, kriz bahanesiyle çalışanların kapı önüne konmadığı, basın kuruluşlarının fahiş para cezalarıyla hizaya sokulmaya çalışılmadığı, gazetelerin ve gazetecilerin telefonlarının yasadışı olarak dinlenmediği, çalışanların gönül rahatlığıyla sendika üyesi olabildiği, haklarını talep eden muhabirlerin ‘özgürlükçü’ yayın yönetmenleri tarafından kapı önüne konmadığı, görevi başında ölen gazetecinin görüntülerinden kazandıklarıyla yetinmeyip, o görüntülerin çekildiği makine için de ailesinden para talep etme vicdansızlıklarının yaşanmadığı bir Türkiye özlediğimizi anımsatmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

G-9 gazeteci örgütleri platformu
- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği
- Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
- Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)
- Foto Muhabirleri Derneği (FMD)
- Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD)
- Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)
- Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)
- Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)
- Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği
- Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen)