Ekonomi '3600 ek gösterge bu yıl tamam'

'3600 ek gösterge bu yıl tamam'

09.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeye ilişkin çalışmanın bu yıl içinde tamamlanacağını açıkladı.

3600 ek gösterge bu yıl tamam

EKONOMİ SERVİSİ - CNN Türk'te çalışma hayatındaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, "3600, toplu sözleşme maddesi haline getirildi. Artık söylem olmaktan çıkardık. Geri dönüşü yok. Kanun hükmündedir. Bakanlık içinde çalışmalarımızı yaptık" dedi. Bilgin şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Esas düzenlemeyi 3600 ek gösterge emekliliklerinde yapıyor. Yıllar içinde daha da artan farklılaşma var. Bakanlık içinde çalışma tamamlandı, bitti. Sendikalarımızla müzakere edeceğiz. Kamunun diğer kuruluşlarıyla onlarla müzakere edeceğiz. Meclis'e ilk 6 ay içinde en geç mayıs-haziranda intikal ettiririz. Bu yıl içinde tamamlanacak. 3600 konusunda kamu çalışanları arasında dengesizlikleri gideceğiz. Statüler arasındaki farklılaşmayı adaletsizlikleri giderecek düzenlemeyi yapmaya çalışıyoruz."

"Kamuda bir sorun daha var" diyen Bilgin şunları söyledi: "Toplu sözleşmede çözülmesi gereken madde olarak ortaya koyduğumuz nokta sözleşmeli personeller. Sözleşmelileri kadrolularla benzer haklara sahip noktaya getireceğiz. Çok fazla statü var, karışık. Sadeleştireceğiz ve isteyenler için böyle bir çalışma yapıyoruz. Onu da bu yıl içinde bitireceğiz. Önümüzde ödev olarak duruyor. Meclis'e haziranda gelmiş olur."

Haberin Devamı

Memurun AGİ'si

AGİ düzenlemesinin ardından memurların haklarıyla ilgili değişenler konusuna da açıklık getiren Bakan Bilgin şöyle dedi:

"Asgari geçim indirimi kalktı diye memurlarda çocuk parası vs bunlar AGİ kapsamında değil memur statüsüyle ilgili kanunla düzenlenmiş. Alakası yok. Yanlış bilgi. O devam ediyor. Memurlar artış elde etti. Çocuk yardımı aile yardımından da mahrum olmadılar. Memurlara yüzde 31 civarı zam yapıldı. Enflasyonla ilgili rakam ortaya çıkınca 6 aylık zam yüzde 31 zam. Yıllık enflasyon yüzde 36. Temmuzda da zaten düzenleme yapılacak. Yüzde 3 puan refah payı artışı verildi."

'EYT için zaman veremem'

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarının çözümüne yönelik çalışmaların sorulması üzerine şunları söyledi:

"EYT sorununda bir kere Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı var, 'Yaş konusu emeklilik şartlarından bir tanesidir, yerine getirilmelidir' diyor. Prime dayalı sistemlerde, prim ödeyecek kişiyle emeklilier arasında bir oran var. 3 kişi çalışacak 1 emekliyi finanse edebilecek, alt sınır budur. Türkiye'de bu rakam 2'ye düşmüştür. Devlet düzenlemeleri yaparken, bunları dikkate alıyor. Çalışma programı içinde bunlar var ama biz aşama aşama sorun çözüyoruz. Zaman veremem. Önceliğimiz, mevcut emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesi, 3600 sorununun çözümü, sözleşmeli personelin kamudaki düzenlemesi ve işçi sendikalarla yapacağımız kamu toplu sözleşmesinden doğan enflasyon farkından doğan hakları."