EkonomiBank Asya Ortadoğu’ya Erbil üzerinden açıldı

Bank Asya Ortadoğu’ya Erbil üzerinden açıldı

22.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Altı ay önce Kuzey Irak’ta faaliyete başlayan katılım bankası Bank Asya, Ortadoğu’daki ilk şubesinin resmi açılışını gerçekleştirdi

Bank Asya Ortadoğu’ya Erbil üzerinden açıldı

Iraklı yetkililerin katılımı ile gerçekleştirilen törenden sonra soruları yanıtlayan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, “Türkiye’den 12 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriliyor. Bir numaralı ithalat kapımız Irak. Kayıtlı 1.300 Türk şirketi Kuzey Irak’ta faaliyet gösteriyor” dedi.
Dünyanın üçüncü büyük petrol ülkesi olan Irak’ta ekonominin nakitle yürüdüğünü belirten Çelik, “Buradaki halka inmek istiyoruz. Taşıt ve konut kredisi ile başladık. Hedefimiz sadece buradaki Türkler değil. Iraklı şirketlerle iş yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Irak’ta 250 milyon dolar ile banka kurma izni alındığını bildiren Çelik şu bilgileri verdi: “Kuzey Irak uzun vadeli planlarımızın olduğu bir bölge. Banka kurmak için burada 2015’e kadar 250 milyon dolar sermaye istiyorlar. Var olan bankalar da bu rakamı kademeli olarak artıracaklar. Ama bir şubeyi 7 milyon dolara açıyorsunuz, bu ciddi bir fırsat.”
Bir yıl içinde kredi ve mevduatta 10 milyon dolarlık bir rakama ulaşmak istediklerini belirten Çelik, “Mevduatın maliyeti Türkiye’den daha yüksek. Ama getirisi de o oranda yüksek” dedi. Çelik, mevduat maliyetinin Kuzey Irak’ta dolar bazında yüzde 8 olduğunu söyledi. Bank Asya, bölgede yatırım yapan beşinci Türk bankası oldu. Erbil’de Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Al Baraka faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Marketlere POS verecek
Çelik, verecekleri bankacılık hizmetleri hakkında şöyle konuştu:
“Burada para kazanıyoruz, zarar etmiyoruz. Bizim üzerimizden rahat bir şekilde ticaret yapmak istiyorlar. Dış ticaret işlemleri ve teminat mektupları konusunda ciddi boşluk var. Bu konularda çalışmalar yapacağız. POS sistemi düşünüyoruz. İşletmelerde çok fazla pos cihazı yok. Otellerde ve birkaç büyük markette var.”

KEŞFETYENİ
Survivor sonrası çarpıcı açıklamalar! 'Volkan bana yemin etti'
Survivor sonrası çarpıcı açıklamalar! 'Volkan bana yemin etti'

Cadde | 06.05.2025 - 09:10

Survivor All Star 2025'ten Volkan- Poyraz düellosu tartışmalara sebep olmuş, Yiğit Poyraz adaya veda etmişti.

Yazarlar