Ekonomi ‘Başarınızı Anadolu’nun her köşesine taşıyın’

‘Başarınızı Anadolu’nun her köşesine taşıyın’

15.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ ödül töreni, akademiden iş dünyasına kadar sektöre güç katan kadınları buluşturdu. Törende konuşan Emine Erdoğan, “Bu başarılarınızı Anadolu’nun her köşesine taşımanızı istiyoruz” dedi

‘Başarınızı Anadolu’nun her köşesine taşıyın’

Türkiye’nin yerli ve milli enerji hamlesine büyük katkılar sunan kadınlar, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” programıyla ödüllendirildi. Enerji sektöründe kadın istihdamını artırmak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla ilki geçen yıl düzenlenen ödül töreni, bu yıl da akademi, siyaset, iş, sanat ve spor dünyası ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Enerji sektöründe cinsiyet ve fırsat eşitliğini hedefleyen program ile hem akademik, hem de sahada başarılara imza atan kadınların çalışmaları da kamuoyuna tanıtıldı.

‘Teknolojiye yönlendirelim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kadınların yaptıkları işlerle geleceğin Türkiye’si için gençlere büyük ilham kaynağı olduğuna dikkat çekti. Özellikle erkek egemen sektörlerde, kadın istihdamının ve kadın bakış açısının değerine vurgu yapan Emine Erdoğan, “Sizlerin gençlere verecekleri ilham paha biçilemez. Sizlerin ektiği ilham tohumları kimbilir gelecekte nasıl tohumlar verecek. Bu başarılarınızı Anadolu’nun her köşesine taşımanızı istiyoruz” dedi.

Emine Erdoğan şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu anlamda iki önemli konunun altını çizmek istiyorum. Kadınların istihdamı kadar çalıştıkları sektörlerde karar alıcı pozisyonda olmalarının önemini görüyoruz. Çünkü kadının ruhu, baştan aşağı enerji, fikriyatı ise tabi kaynaktır. Bunların girmediği alan kör noktaya dönüşür. Teknoloji ile hayat arasındaki bağ her geçen gün güçleniyor. Teknoloji de fikirlerle tasarlanan bir olgu. Dolayısıyla burada daha çok kadın fikrine ihtiyaç var. Kız çoçuklarının bilim alanına yeterince yönlendirilmemeleri sorunu var. Kız çocuklarımızın zihinlerine barikat oluşturmayalım, hayallerine destek olalım. Diğer konuda ise, kadınların hangi sektörde çalışıyor olursa olsun, kendi kimliklerini koruyarak var olmaları gerçeğine dikkat çekmek istiyorum. Çalışma alanlarında maskülen bir tarzla değil, kendileri olmalarının değerini biliyoruz.”

Doğanın neferleri

‘Sıfır atık’ projesiyle sürdürülebilir çevre konusunda Türkiye genelinde ciddi çalışmaların hayata geçirilmesine katkı veren Emine Erdoğan, bu konuda özellikle kadınlara çağrı yaptı. Erdoğan, “Karşı karşıya olduğumuz bir çevre sorunu var. Sürdürülebilir bir çevre için kadınlarımız doğanın neferleri olacaklar. Kadınlar kendilerine bahşedilmiş içgüdülerle bakan, büyüten tabiatlarıyla, çevre konusunda da bir adım önde hareket edecekleri konusunda şüphem yok” dedi.

Haberin Devamı

‘Pozitif ayrımcılık yapacağız’

Organizasyonun fikir babası olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen yıl ilkini yaptıkları organizasyonun Türkiye tarihinde önemli bir iz bırakmaya devam ettiğini söyledi. Yaptıkları işlerle büyük ve güçlü Türkiye hedefine güç veren, omuz veren kadınların bu gayretlerine ses vermek hedefiyle yola çıktıklarını anlatan Bakan Albayrak, “Enerji sektöründeki arkadaşlarımızdan çok güçlü bir karşılık buldu. Türkiye’nin dört bir tarafından müthiş bir geri dönüş aldık. Sesimize ses kattığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Albayrak, ‘kadına karşı şiddet, cinsiyet adaletsizliği gibi temel sorunların çözümü bizim medeniyetimizde ve inancımızda var’ vurgusu yaparken, “Kadın toplumun en değerli parçası olan ailenin mimarıdır. Türk kadını, şanlı Türk tarihini sayfalara işleyen kahramanlardır. Kadın çalışan ve yöneticisi sayısını istedğimiz arzu ettiğimiz noktaya çıkaralım demiştik. Bu çağrımı, ekonominin her alanındaki tüm firmalarımıza, tüm sektörlerimize yapıyorum. Kamusal alanda özellikle genç kızlarımıza ve kadınlarımıza bu alanlara yoğun başvuru yapmalarını öneriyorum. Onlara pozitif ayrımcılık yapacağımızı ben buradan söylüyorum, özellikle kendi bakanlığım başta olmak üzere” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Başarınızı Anadolu’nun her köşesine taşıyın’

‘Daha güçlüyüz’

“İdeallerinden, hayallerinden hiçbir zaman vazgeçmeyen kadınlarımızın varlığıyla daha güçlü, daha umutluyuz” diyerek konuşmasına başlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu organizasyonun oluşturduğu ‘küçük kıvılcımı’ büyüterek yüzyılları aydınlatmaya devam edeceklerini vurguladı. Bakan Dönmez, “Bu hikayenin baş kahramanı petrol sahalarında maden ocaklarında çalışan; yönetim kurullarına güçlü şirketlere başkanlık eden, hayallerinin peşinden giden enerjinin güçlü kadınları. Biz sadece bu gerçeğe ayna tutmuş olduk. Bu aynadan yansıyanlar Türkiye’nin güçlü kadınlarıdır” dedi. Dönmez, “Enerjide kadınlarımızn varlığını önemsiyor ve sektörü teşvik ediyoruz. Bizler enerjide kadın erkek ayrımına karşı güçle mücadele ediyoruz. Kadın güçlü olursa Türkiye güçlü olur” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

‘Kadınlarımız adına umutla dolduk’

Jüri üyeliklerini; Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkan Vekili Gülsüm Azeri, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan, Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Gazeteci Hande Fırat, Sanatçı Hülya Darcan ve Gazeteci Şebnem Bursalı’nın yaptığı programda 7 dalda ödül verildi. Jüri Başkanı Gülsüm Azeri, geçen yıl ilki düzenlenen organizasyonun hemen ardından şirketlerin kadın istihdamına yönelik adımlar attıklarını gördüklerini söyledi. Azeri, “Bu da, organizasyonun farkındalık yarattığını çok iyi şekilde gösteriyor. Organizasyona bu yıl çok yoğun bir katılım oldu. Bu sayede bir kez daha ülkemizin dört bir yanında hayata geçirilen çalışmaları gördük, ülkemiz ve kadınlarımız adına umutla dolduk” dedi.

‘Başarınızı Anadolu’nun her köşesine taşıyın’
Ödüller sahiplerini buldu

Kazananlara ödülleri yanı sıra, 50’şer bin liralık çek takdim edildi.

- Akademi kategorisindeki ödülü, kazanan Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şule Erten Ela’ya ödülünü Murat Özyeğin verdi.

- İş dünyası kategorisindeki ödülün sahibi Shell şirketinden Dr. Selda Günsel oldu. Günsel, ödülünü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan aldı.

- Profesyonel kategorisindeki ödül Kayserigaz çalışanı Işıl Akkoç’a verildi. Akkoç’a ödülünü Gülsüm Azeri takdim etti.

- Girişimcilik ödülü Bakan Berat Albayrak tarafından kazanan Burcu Aydemir’e verildi.

- ‘Enerjide Örnek Şirket’ ödülü en fazla kadın istihdam eden şirkete verildi. Kazanan Enerjisa’nın CEO’su Ziya Erdem’e ödülünü Bakan Fatih Dönmez Verdi.

- ‘Geleceğe İlham Veren Kadın’ kategorisinde ödülü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli yüzücü Sümeyye Boyacı adına verdi.

- ‘Jüri Özel’ ödülü ise Emine Erdoğan tarafından EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş’a verildi.

‘Başarınızı Anadolu’nun her köşesine taşıyın’