14.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Vehbi Koç Vakfı (VKV) Genel Müdürü Erdal Yıldırım, vakfın yatırım yoğun yıllarında yaklaşık 200 milyon lira gider bütçesinin olduğunu, sadece Koç Üniversitesi’nin işletme açığının 45 milyon lirayı bulduğunu belirterek, “İyi ki Koç Topluluğu var. Her yıl Koç Topluluğu şirketlerinden önemli ölçüde bağış alıyoruz” dedi.
Yüzde 7.2 hisse
Vehbi Koç’un vakfettiği ilk varlığın, kendisine ait Koç Holding hisse senetleri olduğunu anlatan Yıldırım, VKV’nin yaklaşık yüzde 7.2 oranında Koç Holding hissedarı olduğunu söyledi.
Yıldırım, VKV’nin yaklaşık 1.5-2 milyar dolar mertebesinde bir büyüklüğe sahip olduğunu, bunun da Avrupa ve ABD standartlarında büyük bir vakıf olduklarını gösterdiğini dile getirdi.
2007’de Türk-İslam ve Arkeoloji koleksiyonlarının yanısıra bir çağdaş sanat koleksiyonu da oluşturma kararı aldıklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Bugün 700’e yakın eserden oluşan bir çağdaş sanat koleksiyonumuz var. 2010 yılında Beyoğlu’nda çağdaş sanat galerisi olarak Arter’i açtık. Bu esnada biz de artık tek bir kültürel kampüste hem Sadberk Hanım Müzesi’ni hem de çağdaş sanat müzemizi gerçekleştiremeyeceğimizi gördük. Projeyi ikiye böldük.”
Çağdaş sanat müzesinin inşaatına 2013’te başlayacaklarını kaydeden Yıldırım, “Dolapdere’de var olan bir binayı yıkıp yeni bir bina inşa edeceğiz” dedi.
Topkapı’ya hastane
Müzenin, modern bir sivil mimari projesi olarak da İstanbul’a önemli bir katkı olacağını belirten Yıldırım, “Kültür alanında 2012’de kararını alıp önemli mesafe katettiğimiz proje çağdaş sanat müzesi oldu. Çok büyük olasılık ile müze 2016’ya yetişecek” diye konuştu.
Yıldırım, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak Topkapı’da bir Sağlık Bilimleri Kampüsü inşa ettiklerini belirterek, 2014’te projenin fakülte ve hastane olan ilk fazının açılacağını bildirdi. Yıldırım, projenin öğretim üyesi ve hemşire lojmanları, hemşirelik okulunu kapsayan ikinci etabı bittiğinde ülkeye çok önemli bir eser kazandıracaklarını söyledi.
Ortaokullara ‘model’ olacak
Koç Holding ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nin yürütücüleri arasında olduklarını anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Cumhuriyet’in 75’inci yılında 17 okul inşa ettik. Sonra ‘Model olacak bir okul yapabilir miyiz’ diye yola çıktık. Bunun için çok önemli ABD’li firma olan Canon Design ile anlaştık. Amacımız yine bir ilköğretim okulu inşa etmek idi. 4+4+4 ile birlikte projeyi ilköğretim okulu değil ortaokul olarak yeniden revize ettik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sunumu yaptık.”
Kılavuzu da var
Yıldırım, projenin kullanma kılavuzunun da hazırlanacağını belirterek, “Bir vakıf, kurum, hayırsever okul inşa etmek isterken, kılavuzu alıp mimarisinden modüllere faydalanabilecek” dedi.