Ekonomi CEO Vadi’yi terk etti ‘mudiler’ sıraya girdi

CEO Vadi’yi terk etti ‘mudiler’ sıraya girdi

12.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Silikon Vadisi Bankası (SVB) çöküşünün ardından ilgili düzenleyici kurumların yetkilileriyle görüşürken; bankacılık sisteminin dirençli kalmaya devam ettiğini ve düzenleyicilerin bu tür olayları ele almak için etkili araçlara sahip olduğunu ifade etti.

CEO Vadi’yi terk etti ‘mudiler’ sıraya girdi

Yellen’nin SVB’nin yaşadığı kayıplar sonrası bazı bankalarla ilgili gelişmeleri “dikkatle” izlediği de bildirildi.

Haberin Devamı

Bu gelişme sonrası bu haftaki toplantıda faiz artırması beklenen Fed’in geri adım atacağı konuşuluyor.

SVB’nin, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1.8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı yüzde 60’ın üzerinde düşmüştü. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından kayyum atanırken; 250 bin dolarlık mevduat garantisi kapsamlı ödeme aşamasına geçildi.

16. büyük banka

Batık SVB’nin CEO’su Greg Becker 2019’dan beri Fed’de üst düzey yöneticiydi. Bu arada Becker’in iki hafta önce 3.6 milyon dolarlık şirket hissesi satması tartışmaları beraberinde getirdi. Bununla birlikte CFO ve CMO’ların da aralarında yer aldığı bazı üst düzey yöneticiler de aynı dönemde hisselerini sattı.

Haberin Devamı

Banka - teknoloji (fintek) ve sağlık sektöründeki girişimlere verdiği kredilerle öne çıkan SVB; 2022 yılı sonunda 209 milyar dolar varlığa sahipti ve ABD’nin en büyük 16. bankası konumundaydı.