02.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yüzde 18.2’lik doğalgaz zammıyla ilgili olarak, “Kuzey Afrika ve Suriye’deki olaylar ile İsrail - İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz” dedi. “Dünyanın yükünü çekiyoruz dediğim konu budur. Bu zam yapılmak durumunda kalınmıştır” ifadesini de kullanan Yıldız, Kayseri’deki temasları sırasında şunları söyledi:
“Hiçbir siyasetçi zammı sevmez ancak dünya gerçekleri de gözü kapalı izlenemez. Bu çok fazla baskı altında yapılan bir zam. 10 yıl önce ham petrolün fiyatı 22 dolarken şu an 122 dolar. Gayrisafi milli hasıla 3 kat artarken, enerji maliyeti 6 kat atttı.”
Uluslararası istikrarsızlığın, özellikle Arap Baharı’yla birlikte gelen istikrarsızlığın dünyaya faturasının, ham petrolde 100 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Yıldız, “Geçen yılın sonunda Rusya’dan aldığımız doğalgazın indirimini almamış olsaydık, bu zamlar belki 2 katına çıkacaktı” dedi.
‘Dövizle alıp TL ile satıyoruz’
Türkiye’nin ham petrolü dövizle alıp, TL olarak tahsil ettiğini belirten Yıldız, “Bu bir dezavantaj. Bankacılıkta açık pozisyon denilen bir konu. Taleplerin düşmüş olmasından, arzın yetersizliğinden veya talebin yükselmesinden dolayı değil. Dünyanın yükünü çekiyoruz. Yalnız, dövizin artışında bile Türkiye’nin aldığı petrolde yüzde 17 civarında fiyat artışı oluyor. Ham petrol ve doğalgaza son 19 ayda yüzde 29 zam geldi. Döviz zammı bundan hariç” dedi.
Yıldız, “ABD’nin de AB’nin de aldığı kararların Türkiye açısından hukuki bir bağlayıcılığı yoktur. İran, Türkiye’nin çok önemli bir ticari partneri ve komşusu. İran konu olduğunda dünya Türkiye’ye sıradan bir muamele yapamaz. İngiltere ve Fransa’nın toplam petrol ithalatının yüzde 2’sini yaptığı İran’dan petrol ithalatını kesmesiyle, benim sıfırlamam aynı şeyler değil. Bunun birisi elmaysa birisi kavundur” dedi
‘Petrole muz muamelesi yapamam’
ABD’nin İran petrolünün azaltılması konusunda bir tavsiyesi olmadığını kaydeden Yıldız, şunları söyledi:
“Ben İran’dan alınan 9 milyon ton petrolün 1 milyon ton azaltılacağını söyledim. Bu da yüzde 12’sine karşılık geliyor. Yüzde 20’yi TÜPRAŞ açıkladı. Ben petrole muz ithalatı muamelesi yapamam. Petrolün rafine edilmesi özelleşmiş bile olsa stratejik bir ürün olduğu için benim ne olup bittiğini görmem lazım. Bu serbest piyasaya müdahale değildir. Enerji strateji belgesinde petrol aldığımız ülke ve güzergahın çeşitlendirilmesi konusu var. Bu stratejimizin açıklamasının İran seyahatinin sonuna gelmiş olmasının tabii ki maksatları var.”
‘Vergiye karışmam’
Akaryakıttaki vergi oranına ilişkin soru üzerine Yıldız, “Vergi düşüktür diyemem ama vergiyle alakalı düzenlemelerin hesabını yapan Maliye Bakanımızın işine de karışmak istemem” dedi.
Akkuyu’da geri dönüş yok
Yıldız, “Akkuyu’da artık ok yaydan fırlamıştır ve geriye dönüş yok” dedi.
Yıldız, Yatağan Termik Santrali’nde yerli kömür kullanımıyla ilgili olarak da, “Yerli kömür kullanmayıp ithal mi kullanacağım? Hani enerji ithalatından şikayetçiydik. Çevre Türkiye’nin zenginliği ama müsaade ederseniz, enerji de zenginliğimiz” dedi.
AYAYDIN: MALİYETİ ARTACAK HER ŞEYİN FİYATI YÜKSELECEK
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, elektriğe yapılan yüzde 9.2’lik zammın ardından gelen yüzde 18.2’lik doğalgaz zammının, ağır ekonomik koşullar altındaki memur, emekli, işçi, çiftçi ve esnafa darbe vurduğunu söyledi. Ayaydın, şöyle konuştu:
“İntibak yasasıyla emeklilere yüzde 2 zam veren AKP hükümeti, iş elektrik ve doğalgaza zam yapmaya gelince cömert kesilip yüzde 20’ler civarında zam yapmaktan hiç çekinmiyor. Elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek oranlı zam önümüzdeki aylarda üretim maliyetlerine yansıyacak ve her iş kolunda mal ve hizmetlerin fiyatlarını artıracak.”
Emo: Elektrİk zammı açıklanandan fazla
Elektrik Mühendisleri Odası, 2012 yılında yüzde 6.5’lik enflasyon beklenirken, konutlarda kullanılan çıplak elektrik fiyatlarına yılın ilk 3 ayında yüzde 12.8 zam yapıldığını, dolayısıyla gerçek elektrik zammının açıklanan orandan daha yüksek olduğunu ifade etti. EMO açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“EPDK nihai zam açıklayarak çıplak elektrik fiyatındaki çift haneli zammı sakladı. Zamdan sonra 234 kWh’lik aylık tüketimi olan bir ailenin faturası 70 TL’den 76 TL’ye yükselecek. Kilovat saat (kWh) başına kesilen kayıp ve kaçak bedeli ise yüzde 9.93 zamlandırılarak, 2.7 kuruş oldu. Kayıp ve kaçak bedellerinde artış mı olmuştur da tüketicilerden tahsil edilen bedel arttırılmaktadır?”
ANKARA Milliyet