Ekonomi ‘E-Devlet’e saldırı oltalama düzeyde

‘E-Devlet’e saldırı oltalama düzeyde

07.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, E-Devlet’in hacklendiği iddialarının “asılsız” olduğunu belirterek, “Bu teknik olarak da mümkün değil, bunlar ‘oltalama saldırısı’. Kullanıcıya ait bir profil tutulmuyor” dedi.

‘E-Devlet’e saldırı oltalama düzeyde

Meltem Güneş / ANKARA - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Mustafa Varank başkanlığında toplandı. Komisyonda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç “Dijitalin Yüzyılında E-Devlet Kapısı” sunumunu gerçekleştirdi. Koç, 2008 yılında hizmete açılan E-Devlet’i 63 milyon vatandaşın kullandığı bilgisini vererek, “Her 10 kişiden 9’u E-Devlet kapısını kullanıyor. E- Devlet’te 7 bin 163 tane hizmet veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Koç, 2022 sonu itibarıyla E-Devlet’e 3,5 milyar kez giriş yapıldığını ifade ederek, “Vatandaşlarımız bir giriş yaptığı zaman sadece bir hizmeti almıyorlar. 2023 yılı hedeflerimiz 4,5 milyar giriş. Hesaplamalarımıza göre, E-Devlet kapısına her girişin ortalama olarak vatandaşlarımıza 10 TL’lik bir tasarrufa sebep olduğunu görüyoruz. Basit bir hesaplamayla senelik 35 milyar TL’lik bir tasarruf gerçekleştiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Togg’la girdiler

Koç, E-Devlet’i yerli otomobil Togg’a da entegre ettiklerini söyleyerek, “Arabanın içinde E-Devlet’i olan tek ülkeyiz. E-Devlet’e 1407 kez Togg üzerinden giriş yapıldı” dedi. Bütün bakanlıkların hizmetlerinin koordinasyonunu sağladıklarını dile getiren Koç, Adalet Bakanlığı’nda en fazla kullanılan hizmetin dava dosyası sorgulama ve adli sicil belgesi işlemleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda sosyal yardım başvurularının, Çalışma Bakanlığı’nda SGK hizmet dökümünün, Enerji Bakanlığı’nda elektrik ve doğalgaz abonelik hizmetlerinin yoğun bir şekilde kullanıldığını belirtti. Koç, Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) ise en çok kullanılan hizmetin e-kayıt olduğuna dikkat çekerek, “Artık gençlerimiz üniversiteye kayıt olmak için üniversiteye gitmiyor. Öğrenciler, ortalama 2,5 dakikada üniversiteye kayıtlarını yaptırabiliyorlar. Gece 3’te kaydını yaptıran gençlerimiz var. E-Devlet’in en önemli özelliklerinden biri de mesai kavramının olmaması” dedi. Koç, vatandaşların E-Devlet’ten, ne zaman emekli olacağını da sık sorguladığını aktardı.

Haberin Devamı

‘Mümkün değil’

Koç, E- Devlet’in hacklendiği, milyonlarca vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığı iddialarının “asılsız” olduğunu belirterek şunları şunları söyledi:

“E-Devlet alt yapısı kullanıcılara ilişkin profil bilgileri ve kullanıcı hesapları dışında bir veri tutmuyor. Biz sadece sizin kullanıcı adınızı ve parolanızı tutuyoruz. Ondan dolayı, herhangi bir verinin sızması veya hacklenmesi teknik olarak mümkün değil. Ayrıca kullanıcıların sisteme girişlerinde güçlü şifreleme yöntemleri kullanıyoruz. ‘Milyonlarca vatandaşımızın kimlik bilgileri çalındı’ gibi haberlerin esasında doğrudan dolandırıcılık ve siber suç örgütlerinin ele geçirdiği, bilgileri sattığı yasadışı ilanlardır. Bu ilanlara girdiğiniz zaman sizin verileriniz de, birçoğu da zaten 70 lira, 100 lira gibi fiyatlarla kredi kartı bilginizi de alıyor. Yani oltaya geliyorsunuz. Oltalama saldırısının gerçeğini yerine getiriyorsunuz.”

Haberin Devamı

‘TBMM’de e-imza şart’

Komisyon Başkanı Mustafa Varank da, TBMM’de e-imzanın çalışmadığını vurgulayarak, “Bir elektronik belge yönetim sistemimiz Meclis’te yok, bize yakışmıyor. Milletin temsilcisiyiz, biz en geriden geliyoruz. Bu kâğıt kürek işlerinden kurtulmamız lazım. Elektronik imza sisteminin Meclis’te olması lazım” dedi.