Ekonomi Enflasyon Türleri Nelerdir? Enflasyonun Nedenleri Ve Sonuçları

Enflasyon Türleri Nelerdir? Enflasyonun Nedenleri Ve Sonuçları

09.04.2021 - 03:12 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli sorunlarından biri olarak enflasyon öne çıkıyor. Özellikle ekonomik olarak zayıf ülkeler ile beraber gelişmekte olan ülkeler bu durumdan çok etkilidir. Peki enflasyon türleri nelerdir? Enflasyonun nedenleri ve sonuçları konusunda merak edilenler.

Enflasyon Türleri Nelerdir Enflasyonun Nedenleri Ve Sonuçları


Ülke ekonomileri için en önemli sorunlardan biri enflasyon olarak öne çıkıyor. Belli başlı bazı engelliler ve nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Özellikle maddi yönden halkı önemli oranda etkileyen sorunlar içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.

Enflasyon Türleri Nelerdir?

Birtakım sebeplerden dolayı fiyatlarındaki artışlar enflasyon olarak bilinmektedir. Yani enflasyon üzerindeki artış, ürünler üzerindeki fiyat dengesinin üzerine çıkmış anlamına gelir. Aynı zamanda talebin arzı geçmesi nedeniyle ve karşılanmaması durumlarında da yine enflasyon önemli noktaya ulaşır. Yani ürün ne kadar az olursa enflasyon bir o kadar artabilir. Diğer taraftan ekonomik durumlar, yanlış politika ile beraber iç ve dış unsurlar da söz konusudur. Bu bağlamda birçok farklı enflasyon türünden bahsetmek mümkündür.

- Maliyet enflasyonu
- İthal enflasyon
- 3. kar enflasyonu
- Ilımlı enflasyon
- Aşırı enflasyon
- Hiper enflasyon

Genel olarak bu gibi enflasyonları tür olarak ele almak ve anlatmak mümkün.

Enflasyonun Nedenleri Ve Sonuçları

Enflasyon genel olarak ekonomideki aşırı arzdan dolayı ortaya çıkar. Bu durum ülkede geçerli ürünün olmaması ve nüfus potansiyelin yüksek olması üzerinde meydana gelir. Böylece talep ne kadar artış gösterir ve arz bunu karşılamazsa, o vakit enflasyon önemli oranda yükselir. Buna bağlı olarak enflasyon birçok farklı sonuç ortaya çıkarır.

- Paranın satın alma gücü önemli oranda düşer.
- Para biriminin ülke bazında gücü azalır.
- Gelir dağılımında bozulmalar ve dengesizlikler yaşanır.
- Ülke ekonomisinin büyümesine olumsuz yönde etkiler.

Genel olarak bu sonuçlar ile beraber altın alım gücü çok ciddi oranda zarar görür. Tabii bunu önlemek için ise uyku yönetimleri kapsamında belli başlı bazı önlemler alınabilir.