Ekonomi Emeklilikte Yaşa Takılanların gözü meclisten çıkacak karara çevrildi! İşte EYT'de son gelişmeler

Emeklilikte Yaşa Takılanların gözü meclisten çıkacak karara çevrildi! İşte EYT'de son gelişmeler

04.10.2019 - 12:31 | Son Güncellenme:

Emeklililkte Yaşa Takılanlar konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan üç yöntemin ardından gözler TBMM'den çıkacak olan karara çevrildi. Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren EYT konusunda yapışan çalışmaların ardından uygulanabilecek olan üç yöntem TBMM'ye sunuldu. Peki TBMM'den nasıl bir karar çıkacak? EYT'de son gelişmeler neler?

Emeklilikte Yaşa Takılanların gözü meclisten çıkacak karara çevrildi İşte EYTde son gelişmeler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 2010 yılından bu yana sıkça konuşulan konular arasında yer alan EYT'ye ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin'e talimat verilmiş ve çalışmalar başlatılmıştı. Yapılan çalışmaların ardından EYT konusunda TBMM'ye 3 yöntem sunuldu. Yöntemlerin meclise sunulmasının ardından emekli olmaya bekleyen 1 milyona yakın kişi gözünü meclise dikti. Peki EYT konusunda son gelişmeler neler? Hangi yöntem öne çıkıyor?

Haberin Devamı

BİRİNCİ YÖNTEM

1969 ve öncesinde doğmuş yani 50 yaşını doldurmuş kadınlar ve 1964 ve öncesinde doğmuş yani 55 yaşını doldurmuş erkekler, 3600 gün pirim ödemişlerse birinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecekler.

İKİNCİ YÖNTEM

İkinci yöntemde ise yaş şartı kaldırılacak. Çalışma günü ve pirim sayısı dikkate alınarak emekli olunabilecek. Yani 20 yıl çalışan bir kadın ve 25 yıl çalışan bir erkek, ikinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecekler. Ancak bu yöntemde de 1994 sonrasında işe başlayanların emeklilik şansı ortadan kalkmış olacak.

ÜÇÜNCÜ YÖNTEM

Üçüncü yöntem ise EYT’lilerin de başından beri beklediği düzenleme… Buna göre ise 1999 öncesinde işe başlayıp 5 bin gün çalışmış olanların yaş şartına takılmadan emekli olmaları…

Haberin Devamı

Yasanın çıkması halinde ise süreç yaklaşık 2 3 ay sürecek ve EYT’liler 2020’nin ilk aylarından itibaren emekli olabilecekler.