Ekonomi Fed faizi 25 baz puan daha artırdı

Fed faizi 25 baz puan daha artırdı

23.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası (Fed), dün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4.75-5 aralığına yükseltti. Böylece politika faizi 2007’den bu yana en yüksek aralığa çıkmış oldu.

Fed faizi 25 baz puan daha artırdı

ABD ve İsviçre’de yaşanan bankacılık krizinin yanı sıra küresel yüksek enflasyonun yaşandığı bir ortamda Fed’in faiz kararı piyasalar tarafından yakından izleniyordu. Fed’den yapılan açıklamada uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon amaçlandığı vurgulanarak, bu hedefler doğrultusunda faiz artırımına gidildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrası düzenlediği basın toplantısında Fed’in banka kargaşası nedeniyle faiz artışını duraklatmayı “göz önünde bulundurduğuna” ancak gelen ekonomik verilerin çok güçlü olduğuna dikkat çekti. Bankacılıkta yaşanan son gelişmelerin ekonomiyi ne kadar yavaşlatacağını bilmek için erken olduğunu belirten Powell, Amerikan bankacılık sisteminin sağlam olduğunu ve bunu devam ettirmek için tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını söyledi.

Öte yandan Powell’ın enflasyonu düşürmek için kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu ve yolun “engebeli olabileceğini” belirtmesiyle konuşma sırasında S&P 500 endeksi düşüşe geçti.