Ekonomi ‘Havacı’ olacaktı

‘Havacı’ olacaktı

13.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi yasa boğan jet kazasındaki ölen gençler geride büyük başarı hikayeleri bıraktı. Başaran grubunun veliahtı Mina Başaran’ın en büyük heyecanı yeni ‘hangar’ projesiydi.

‘Havacı’ olacaktı

Türkiye, önceki gün Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a gelirken düşen özel jette hayatını kaybeden 11 kişinin acısını yaşıyor. Başaran Yatırım Holding’e ait özel jette işadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve 7 kız arkadaşı ile 3 mürettebat vardı. 14 Nisan’da düğün için gün alan Mina Başaran, arkadaşlarıyla kutlama için Dubai’ye gitmişti. Çevrelerinde sevilen, genç, yetenekli, güçlü bu kadınların ölümü, arkalarında büyük bir hüzün bıraktı. Bu genç kadınlar aynı zamanda iş hayatlarında da önemli adımlar atmıştı.

‘Havacı’ olacaktı
Birçok sektörde önemli yatırımları olan Başaran Yatırım Holding yönetiminde yer alan Mina Başaran, henüz 28 yaşındaydı. Eğitimini Koç Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde alarak, Londra’da master yapan Mina Başaran, genç kuşak yöneticilere örnek olacak bir başarı hikayesine imza atmaya hazırlanırken, genç yaştaki ölümü tüm Türkiye’yi üzdü.

Haberin Devamı

Jetler için hangar

Mina Başaran, son yıllarda önemli yatırımları olan inşaat sektörü yanı sıra özellikle havacılıktaki yatırımlarına ilgi duyuyordu. Vefatından önce de sık sık hangar projelerinden bahseden Başaran, son dönemde üzerinde çalıştıkları “MC Aviation Hangar” projelerinin sona yaklaşmasındaki heyecanını paylaşıyordu. Projenin iki ay içinde biteceğini anlatan Başaran, hangarın donanımı ve kalitesiyle Türkiye’de benzersiz olacağına dikkat çekiyordu.

Filosunda iki jeti bulunduran grubun kendi hangarına kavuşarak bu alanda vereceği hizmetlerden bahseden Mina Başaran, şirketin global ölçekte önemli bir pozisyon kazanması için çalıştıklarını kaydediyordu.

Atatürk Havalimanı’nda yapımı süren ve kabin ekiplerinin dinlenmelerini sağlayacak 5 yıldızlı otel konforunda 10 adet odası yer alacak hangarda uçak bakım dahil pek çok hizmet sunulması planlanıyor. 6.800 metre karelik alana kurulan hangar projesinin büyüklüğü 10 milyon dolara denk geliyor. Hangarda uçak bakımları dahil dispeç hizmeti de sunulacak. 1 yıl içinde 100 kişilik personelin 200 kişiye çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘Havacı’ olacaktı

Mina ile Can ikilisi

Hüseyin Başaran’ın kurduğu çeşitli alanlardaki şirketler ‘MC’ harfleriyle hayata geçiriliyordu. İki çocuğu Mina ve Can Başaran’ın adlarını şirketlerinde kullanan Başaran, son olarak İstanbul Fikirtepe’de hayata geçirdikleri ‘Mina Towers’ projesine de kızının adını vermişti. MC Aviation Hangar projesindeki ‘MC’ de yine çocuklarının isimlerinin ilk harflerinden oluşuyordu. Ayrıca holdingin lüks mega yat üretimindeki markası da yine ‘CMB Yachts’ olarak hizmet veriyordu.

Fındıktan dev çıktı

İlk olarak fındık ticareti ile faaliyete başlayan ‘Başaran Entegre’, kısa sürede Türkiye’nin önde gelen entegre fındık işleme tesisine sahip olmuştur. Günümüzde Gıda’nın yanı sıra; Yatçılık, Finans, İnşaat, Turizm, Havacılık, Çimento ve Enerji olmak üzere farklı sektörlere de yatırımlarına devam eden Başaran Yatırım Holding, yenilikçi ve vizyoner tavrıyla sektörün belirleyici isimlerinden olmuştur Yatçılık sektöründe lüks mega yat üretiminde CMB Yachts ile önemli bir marka olan Başaran Yatırım Holding, inşaat alanında da Türkiye’nin en değerli lokasyonların da birçok projeyi hayata geçirmektedir. Turizm alanında da varlığını sürdüren Başaran Yatırım Holding, Bodrum Ramada Resort ve Ramada Plaza Trabzon Hotel & Convention ile bu alandaki yatırımlarına devam etmektedir.

Haberin Devamı

Kendi tasarımlarıyla marka oldular

Uçakta Mina Başaran dışında 7 kız arkadaşı bulunuyordu. Hepsi iyi eğitimli, pek çoğu kendi markalarının kurucusu bu kadınlar, artık geride bıraktıkları başarı hikayeleriyle anılacak.

Tekstil sektörünün önemli isimlerinden Çetin Akay’ın kızı olan Sinem Akay, ‘Casa di Denim’ adlı jean tasarım şirketinin kurucusu olarak, denim alanında önemli çalışmalara imza atmaya başlamıştı.


Burcu Gündoğar Urfalı, kurum ve kuruluşların üniforma ihtiyaçlarını analiz ederek kurduğu ‘Bug Uniform’ firmasıyla bu alandaki önemli bir boşluğu da gidermeye çalışıyordu.

Genç nesil mücevher tasarımcılarından olan Aslı İzmirli, kurduğu ‘Gia Jewels’ firmasında tasarımlarına yer veriyordu. Yine Jasmin Baruh da mücevher tasarımı yapan ‘Baguette Jewellery’ firmasının sahibiydi.

Haberin Devamı

Ünlü bikini tasarımcısı ve Lily and Rose firmasının kurucusu Liana Hananel de düşen jetteydi. Bursalı iş insanlarından Orhan Coşkun’un kızı mimar Zeynep Coşkun da düşen jette hayatını kaybetti. Jette klinik psikolog Ayşe And da bulunuyordu.