Ekonomi Havadan vergi denetimi

Havadan vergi denetimi

16.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Havadan vergi denetimi

Havadan vergi denetimi

VERGİ Reform Tasarısı'nı tamamlayan Maliye Bakanlığı, bu kez devletin sahip olduğu arazi, arsa ve gayrimenkullerle ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı. Devletin sahibi olduğu ancak sahip çıkamadığı gayrimenkuller tek tek belirlenerek, ya satılacak ya belediyelere devredilecek ya da amacına uygun olarak kullanılacak.
Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in talimatı üzerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje ilk olarak İstanbul'da uygulanıyor. İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekipler, bir taraftan karış karış İstanbul'un hava fotoğraflarını çekiyor. Ekipler, ellerinde haritalar ve tapu bilgileri ile bütün İstanbul'u sokak sokak tarıyor.
Çekilen fotoğraflar kadastro haritaları ve tapu kayıtlarıyla sürdürülen taramayla gecekondular, işyerleri tarafından işgal edilen Hazine arazileri saptanıyor. Devletin yönetimi ya da mülkiyeti altında olan arsaların, işyerlerinin, hanların, konutların son durumu belirleniyor.
Bu çalışmanın daha sonra diğer illerde yapılacağını belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri, çalışmaların sonunda devlete ait bu gayrimenkullerin nasıl değerlendirileceğine karar verileceğini vurgularken; İstanbul Defterdarı Akif Hamza Çebi, yaklaşık 300 kişilik bir ekiple taramayı sürdürdüklerini söyledi. Beyoğlu'ndaki çok değerli binaların restore edilmesi koşuluyla öncelikle sivil toplum örgütleri, dernekler ve vakıflar olmak üzere kiraya vereceklerini bildiren Çebi, bir taraftan da satışların süreceğini söyledi.