EkonomiHerkesten elektrik alıyoruz

Herkesten elektrik alıyoruz

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye elektrik tüketiminde art arda rekor kırarken bunun faturası roket hızıyla yükselen ithalat şeklinde yansıdı. Santrallerden evlere dönen kömür çare olmadı. Elektrik ithalatında başı İran, Bulgaristan ve Yunanistan çekti

Herkesten elektrik alıyoruz

Kuraklığın körüklediği rekor elektrik tüketimi, Türkiye’ye ithalat olarak döndü. Bu yıl 9 ayda yapılan elektrik ithalatı, 2011’de 12 ay boyunca yapılan ithalatı geçti. Enerji yönetiminin, enerji ithalatına alternatif olarak gördüğü termik santrallerde elektrik üretimi ise azaldı. Kömür, evlere, ısınma kaynağı olarak dönmeye başladı.
Yaz aylarında rekor seviyelere ulaşan enerji tüketimi, elektrikte ithalatı da patlattı. Enerji Bakanlığı verilerine göre bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla 192 milyar kilowatsaatlik (kWh)tüketime destek olmak için 5 milyon 497 bin kWh elektrik ithal edildi. Bu yıl 9 ayda yapılan elektrik ithalatı, 2011’de 12 ay boyunca yapılan ithalatı geçti. Elektrik ithalatında başı İran, Bulgaristan ve Yunanistan çekti. Türkiye geçen sene yurtdışına sattığı elektriğin 7 katını dışarıdan satın almış oldu.

Danimarka’dan bile aldık!
Türkiye 2013’te de 5 ülkeden 4 milyar 650 milyon 370 bin kWh elektrik ithal etti. Dışarıdan alınan elektrik için 334 milyon 202 bin 376 dolar harcandı. 2013’te elektrikteki ithalat ihtiyacının yarıdan fazlası Bulgaristan’dan karşılandı, bu ülkeden 2 milyar 554 milyon 776 bin kilovatsaatlik elektrik alındı.
Geçen yıl Yunanistan’dan da 1 milyar 229 milyon 686 bin kilovatsaatlik elektrik alındı. Yunanistan’a elektrik alışverişi karşılığında 86 milyon 846 bin 211 dolar ödendi.
Türkiye, İran’dan ise 845 milyon 918 bin kilovatsaatlik elektrik ithal etti. İran’a ithal elektrik için 65 milyon 513 bin 663 dolarlık ödemede bulunuldu.
Türkiye ayrıca Çek Cumhuriyeti’nden 16 milyon 510 bin, Danimarka’dan da 3 milyon 480 bin kWh elektrik aldı. Bu alışveriş karşılığında Çek Cumhuriyeti’ne 1.1 milyon dolar, Danimarka’ya ise 307 bin dolar ödeme yapıldı.

Haberin Devamı

Yerli strateji işlemedi
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen enerji yönetiminin, elektrik üretiminde kömüre ağırlık verme projesi de istenilen başarıyı sağlayamayınca, kömür evlere geri döndü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “Türkiye’de her 5 birim ürettiğimiz elektriğin 1 tanesi kömürden. Biz, bunu 3’te 1’e çıkarmak istiyoruz” sözlerine karşın, kömürün termik santrallerde kullanımı iki yılda yüzde 10 azalarak yüzde 68’e düştü. Enerji Bakanlığı’nın son verilerine göre, kömür kurulu gücünün, elektrikteki toplam kurulu gücü içindeki payı
yüzde 23’ten
yüzde 20’ye indi. Elektrik üretiminde kullanımı azalan kömür evlere döndü. 2011’de yüzde 10’u yakacak olarak kullanılan kömürün geçen sene yüzde 15.5’i yakacak olarak kullanıldı. Bu arada, linyit kömürü arama çalışmaları da hız kazandı.

Haberin Devamı

İsrail’den yüzer santrale onay...
Filistin Sivil İşler Bakanı Hasan eş-Şeyh, İsrail’in, Türkiye’ye ait yüzer elektrik santralinin Gazze’ye en yakın noktaya demirlenmesini prensipte kabul ettiğini açıkladı.
Şeyh, Gazze’nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye’den gönderilecek geminin, İsrail’in saldırılarında zarar gören bölgedeki tek elektrik santrali onarılıncaya kadar hizmet vereceğini belirtti.
Şeyl, “Büyük meblağlar harcadığımız Gazze’deki elektrik şebekesinin, İsrail’in şebekesine bağlanması öncelikli talebimizdi. Ancak İsrail yönetimi bunu kabul etmedi. Türkiye’nin bize bağışta bulunduğu gemi seçeneğine yöneldik. Bu bağıştan dolayı Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Yüzer elektrik santralini Karadeniz Holding gönderecek. İsrail’in resmi izninin ardından gemi açığa demirleyecek ve doğalgaz ya da fuel-oil’le beslenecek. İzin ve onayların tamamlanarak gerekli uluslararası güvencelerin sağlanmasının ardından, 120 gün içerisinde enerji gemisi Gazze’ye gidecek.

Zam geldi, kota arttı
Doğalgaz zammı, Ankara’ya “planlı” geldi. Ankaralılar 30 Eylül’e kadar zamsız gazı en fazla 90 TL’lik alabilirken, yüzde 9’luk zammın yürürlüğe girmesiyle kota 300 liraya çıktı.
1 Ekim Günü yürürlüğe giren zammın ardından Başkent Gaz, kota miktarını 90 liradan 300 TL’ye çıkardı. Böylece abonelerin, ekim ayında doğalgazı zamsız kullanma olanakları ortadan kalkmış oldu. Elektrik Mühendisleri Odası‘nın (EMO) rakamlarına göre zamdan sonra, 4 kişilik bir ailenin aylık tükettiği ortalama 230 kilovat elektrik karşılığı ödediği, 83.2 liralık fatura 90.6 liraya çıkacak. 7 liralık artış, kış öncesi yapılması nedeniyle son tüketiciyi daha çok etkileyecek. Rus gazından gelecek olası bir indirim de son tüketiciyi etkilemeyecek. İndirimin, BOTAŞ’ın ve gaz toptancılarının zararlarının kapatılması için yapılması planlanıyor.

KEŞFETYENİ
Ünlü aktöre büyük şok! Cinsel saldırıdan hapis davası
Ünlü aktöre büyük şok! Cinsel saldırıdan hapis davası

Cadde | 13.05.2025 - 12:24

Fransız aktör Gerard Depardie film setinde iki kadına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulundu.

Yazarlar