Ekonomi Hidrojen karışımlı doğal gaz geliyor

Hidrojen karışımlı doğal gaz geliyor

03.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hidrojenin doğal gaz ile harmanlanıp, enerji olarak sunulması için yapılan testlerde başarılı sonuçlar alındı. Doğal gaz sistemlerine hidrojen enjekte edilmesi projesiyle elde edilecek kompozit gazın orta vadede tüm Türkiye’de kulanılması planlanıyor.

Hidrojen karışımlı doğal gaz geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, enerji dönüşümü için “kayıp halka” olarak değerlendirilen hidrojenin, Konya’da kurulan laboratuvarda doğal gaz ile harmanlanıp, temiz enerji olarak vatandaşlara ulaştırılması hedefleniyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasından elde edilen kompozit gazın kullanımıyla temiz enerjinin, orta vadede tüm Türkiye’ye yayılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Testler başarılı

Enerji Bakanlığı’nın doğal gazda verimliliği artırmasını planladığı proje uyarınca, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Teknik Merkezi GAZMER’in Konya’da kurduğu tesis ile Türkiye’de ilk defa doğal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazların beslenmesi sağlanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) onaylanan, AKSA Doğalgaz ve ENERYA Enerji tarafından finanse edilen ve 2020 yılının ilk aylarında başlatılan, “Power to Gas” projesi ile enerjide karbonsuzlaştırma çabalarına katkı sağlanması hedefleniyor.  Güneş panelleri, rüzgar türbini ve yakıt hücresi ile ihtiyacının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden sağlayan laboratuvar ile hem akademik hem de endüstriyel çalışmalar yürütülüyor. GAZMER’de yapılan testlerde, yüzde 5-10-15-20 oranlarında hidrojen ile yüzde 95-90-85-80’e kadar doğalgaz karıştırıldı. Elde edilen karışım, test amaçlı yakılırken ve başarılı sonuçlara ulaşıldı. Projenin ilk sonuçlarına göre, mevcut doğalgaz iç tesisatlarında ve tüketici cihazlarında önemli bir değişikliğe gerek kalmaksızın hidrojenin, dağıtım ağlarında doğal gazla birlikte en fazla yüzde 20 oranında karıştırılabileceği test edilmiş oldu.