Ekonomi 'İhracatta Sürdürülebilir Gelecek' buluşmaları!

'İhracatta Sürdürülebilir Gelecek' buluşmaları!

17.05.2024 - 14:46 | Son Güncellenme:

Garanti BBVA, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) uyum sürecinde Türkiye'deki yatırımların önünü açmak ve ihracat süreçlerine destek olmak amacıyla başlattığı 'İhracatta Sürdürülebilir Gelecek' buluşmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Bursa'da düzenlenen buluşmaların beşinci durağı sanayi çeşitliliğiyle dikkat çeken illerden Adana oldu.

İhracatta Sürdürülebilir Gelecek buluşmaları

Türkiye'nin ihracatında önemli bir yeri olan Adana'da faaliyet gösteren şirketlerin önde gelenlerini bir araya getiren etkinlikte AYM ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'yla (SKDM) ilgili bilgiler verildi.

Haberin Devamı

İhracatta Sürdürülebilir Gelecek Adana buluşmasında görüşlerini paylaşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “İklim krizinin hayati bir sorun olarak her geçen gün derinleştiğinin altını çizmek isterim. Hepimizin görevi durum daha da kötüleşmeden önlemler almak ve dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek olmalı. Bu kapsamda Avrupa Yeşil Mutabakatı önemli bir yol planı içeriyor. İşin ekonomik boyutu düşünüldüğünde, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ticaretin kurallarını değiştirecek çok kritik bir başlık. Sürecin finansal boyutu 1 Ocak 2026'da devreye girecek ve karbon kredisi alımına başlanacak. Yani bu sürece uyum sağlamak için fazla vaktimiz kalmadı. İkincisi ise, SKDM dışında, AB kriterleri arasında üretim tekniklerimizi hızla dönüştürmemizi gerektirecek farklı standartlar da söz konusu olacak. Dolayısıyla, daha uzun ömürlü, geri dönüştürülebilir, düşük karbon ayak izli üretim yapmamızın önemi artıyor. Belirlenen kriterlere uygun üretim yapmayan ihracatçı şirketler ne yazık ki rekabette geride kalacak. Şimdiden hazır olmamız gerekiyor. Çukurova Bölgesi, üretim kapasitesi, organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleriyle ülke ekonomimize değerli katkılar yapan bir bölgemiz o yüzden bu toplantı serimizin 5.si için Adana'yı seçtik" dedi.