Ekonomi İş’ten Anadolu tarihine destek

İş’ten Anadolu tarihine destek

27.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası, iştiraklerinden Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile birlikte Patara Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarına destek veriyor.

İş’ten Anadolu tarihine destek

Dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olan Zeugma Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarından sonra Patara’da da Anadolu topraklarının sahip olduğu kültürel zenginliğin ve tarihsel mirasın gün yüzüne çıkmasına destek vermek istediklerini söyleyen İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, Patara Antik Kenti kazılarına 2016 yılında destek vermeye başladı açıkladı.

Zeugma ile başladı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sözen, şöyle konuştu:

“Anadolu topraklarının tarihi ve kültürel mirasının gün yüzüne çıkartılması ve tarihinin aydınlatılması için süren bilimsel çalışmaların devam etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu tür antik kentlerde halen sürdürülen çok sayıda kazı var. Ülkenin bunlara ayırabildiği kaynaklar ne yazık ki arzu edilen seviyede veya hocaların yapmayı hayal ettikleri şeyleri gerçekleştirebilecekleri oranlarda olmayabiliyor. Bu tür durumlarda özel sektör devreye giriyor.”

5 yıl sürecek...

Sözen şöyle devam etti: “Bu alandaki eksikliği gidermek, çalışmalara destek vermek üzere katkı sağlıyoruz. Şu an itibarıyla iki yerde bu katkıyı sağlıyoruz. Zeugma’da Muzalar (Esin Perileri) Evi’nin kazısını destekliyoruz. 5 yıldır o kazıları destekliyoruz. 1 yılı biraz aşkın süredir de Patara Kazılarının destekçiliğini üstlendik. Bunları yaparken genellikle belirli bir zaman limitiyle bu şeyleri gerçekleştiriyoruz. 5 yıllık bir süreç için Kültür Bakanlığı’yla anlaşmamızı yaptık. Dolayısıyla 5 yıl burayı 5 yıl da Zeugma’yı destekleyecek bir proje ürettik.”

Anadolu mirası açığa çıkıyor

Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarında bulunan Likya Birliği ve Eyaleti’nin başkenti Patara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1988 yılında Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık başkanlığında başlatılan kazılar, Prof. Dr. Havva İşkan Işık liderliğinde devam ediyor.

Şimdiye değin restorasyon ve konservasyon uygulamaları gerçekleştirilen yapılar, Meclis Binası, Liman Hamamı, Suriçi Kilisesi, Bazilika, Liman Caddesi, Mezar Kilisesi, Markia Mezarı ile anıt mezarlar. Patara, Deniz Feneri ve Yol Kılavuz Anıtı gibi benzersiz anıt eserlerin yanı sıra, 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu olma özelliğine sahip bir külliyeye de ev sahipliği yapıyor. Tepecik mevkiinde sürdürülen kapsamlı sondajlar, bölgenin erken tarihi konusunda çığır açan bilgilere ulaşılmasını sağlıyor. Tepecik doğu yamacındaki nekropol kazısı, Lykia’nın ilk ve halen tek toprakaltı mezarlık kazısı oldu. Türkiye İş Bankası 2012 yılından bu yana dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olan Zeugma Antik Kenti’nde sürdürülen Muzalar (Esin Perileri) Evi’nin kazı çalışmalarına katkı sağlıyor.