Ekonomi İsrail’e ‘şabat’ fırını, Ruslara dar makine

İsrail’e ‘şabat’ fırını, Ruslara dar makine

01.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Şartları birbirinden çok farklı 119 ülkeye ihracat yapan Vestel, değişik iklim ve mekânlara göre buzdolabı ve çamaşır makinesinin ardından Musevi inancına uygun yemek pişiren fırın üretti

İsrail’e ‘şabat’ fırını, Ruslara dar makine

Vestel’in ihracat yaptığı ülkelerin sayısı 119’u buluyor. Bu ülkelerin kültürleri, iklimleri ve şartları birbirinden çok farklı olduğundan Vestel üretimini bu farklılıkları göz önüne alarak yapıyor.
Vestel, farklı iklimlere uygun buzdolabı, sıcak bölgelere göre çamaşır makinesi ve yaşama mekânlarının küçük olduğu ülkeler için dar makinelerinin ardından Musevi inancının ihtiyacını karşılayan bir fırın üretti.
Musevilerin kutsal dinlenme günü olduğundan araç kullanmadıkları, elektrik anahtarlarına dokunmadıkları şabata özel bir fırın yaptıklarını belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan şunları söyledi:

Haberin Devamı

Güney Amerika’ya da özel...
“Cumartesi Musevilerin şabat günü. Bu günde inanışları gereği anahtar açıp kapamıyorlar. Ama yemek ihtiyaçlarını da bir şekilde karşılamak durumundalar. Şabat fırınlarında, fırının alt ısıtıcısının bulunduğu yere düşük güçlü bir ısıtıcı konuluyor.
Bu ısıtıcının gücü fırınına göre 100 - 200 watt civarında oluyor. Fırının kumanda panosuna sadece bu ısıtıcıyı kumanda eden bir anahtar koyuluyor. Isıtıcı çalıştırıldığında, fırın içerisinin ısı 80-100 derece civarında sabit hale geliyor. Bu fırınımızı alanlar şabat fonksiyon butonunu cuma akşamından açıyorlar. Şabat günü (cumartesi) içi 80 - 100 derece olan fırında yemeklerini ısıtıp yiyorlar.”
İklimsel özelliklere göre de üretim yaptıklarına değinen Erdoğan, “Güney Amerika’ya 90 derece sıcaklık programı olmayan çamaşır makineleri, Rusya’ya derinliği az olan çamaşır makineleri gönderiyoruz. Ülke iklimine göre farklı iklim sınıfına sahip buzdolapları da üretiyoruz” dedi.
119 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Erdoğan, ihracatın yüzde 80’lik ağırlığını Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın yanı sıra büyüme potansiyeli yüksek Güney Amerika, Ortadoğu, Afrika, Asya ve Pasifik pazarlarına odaklanarak daha da büyümeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı



İhracat hedefi 3 milyar dolar

Vestel’in elektronik sektöründe son 10 yıldır ihracat şampiyonluğunu koruduğunu ifade eden Turan Erdoğan, beyaz eşyada üretimin yüzde 68, elektronikteyse yüzde 84’ünün ihraç edildiğini söyledi. Erdoğan, “2007’de 650 milyon doları beyaz eşya alanında, 1.96 milyar doları elektronik alanında olmak üzere toplam 2.6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Son 5 yılda 100’ü aşkın ülkeye 10 milyar euro’yu aşan düzeyde ihracat yapan Vestel’in yıl sonu ihracat hedefi 3 milyar dolar” dedi.

Avrupa’da yüzde 40 pay
Vestel’in CRT (tüplü) televizyonlarda yüzde 40 payla Avrupa’da açık ara lider olduğun dikkat çeken Erdoğan şu bilgileri verdi: “Avrupa pazarında toplam televizyonda yüzde 25, LCD TV’de yüzde 11 ve dijital alıcılarda yüzde 25 pazar payına sahip. Vestel CRT TV’de (tüplü) yüzde 40 pazar payıyla Avrupa’da açık ara pazar lideri konumunda bulunuyor.”
İspanya ve İngiltere beyaz eşya sektörünün global krizden etkilendiğini söyleyen Erdoğan, Hindistan, Rusya, Pakistan, Ortadoğu’da ise büyümenin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.