25.05.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:
Bu iktisadi sisteme karma ekonomi denmesinin nedeni sosyalizm ile kapitalizmin belli başlı özelliklerini bünyesinde barındırmasıdır. Bu sistemde devlet, sosyalizmde olduğu gibi otoriter bir konumda değildir. Özel mülkiyete izin verildiği için karma ekonomi, kapitalist sisteme daha yakındır.
Karma Ekonomi Nedir?
Kamu yararı ile özel teşebbüslere eşit derece önem veren iktisadi sisteme karma ekonomi denir. İlk kez İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde denenen karma ekonomi, her ülkede farklı bir şekilde uygulanır. Örneğin bir ülkede kamu yararı ve istihdam ön planda tutulurken, başka bir ülkede ekonominin en önemli kısmını özel teşebbüsler oluşturur.
Karma Ekonomi Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
1- Ekonomik alanda, devletin temel görevi istihdam alanı yaratmak ve girişimcilere destek vermektir. Kâr oranı düşük olan girişimlerde, devlet girişimcilere destek fonu oluşturabilir ya da faizsiz kredi verebilir.
2- Sosyalizme oranla karma ekonomi ile yönetilen ülkelerde devletin yaptırım gücü azdır.
3- Liberalizmde olduğu gibi bu sistemlerde de serbest piyasa ekonomisinin kuralları geçerlidir.
4- Devlet tarafından üretilen çeşitli ürünler ve sunulan hizmetler, özel teşebbüs ile birlikte piyasanın içerisinde yer alır.
5- Karma ekonomilerde hem şehir hem de köy ekonomisini kalkındırmak amacıyla, birçok fabrika ve üretim tesisi açılır. Devlet tarafından açılan bu tesislerde, kâr amacı güdülmez.
6- Üretim araçlarının bir kısmı devlete, bir kısmı ise özel sektöre aittir.