Ekonomi ‘Kayıt dışıysa, bilgisayar kağıt ne fark eder’

‘Kayıt dışıysa, bilgisayar kağıt ne fark eder’

21.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Türkiye’nin önündeki en önemli sorun kaydileşme. Kaydileşmeyen bir ülkenin finans ve mali sektörü büyümeyecektir. Büyümeyen bankacılık sektörü de güdük kalacaktır” dedi.

‘Kayıt dışıysa, bilgisayar kağıt ne fark eder’

Vodafone Türkiye ve TEB (Türk Ekonomi Bankası) sponsorluğu ve Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen Dijital Bankacılık Zirvesi’nde konuşan Özince, Türkiye’yi dijitalle tanıştıranın bankalar olduğunu söyledi.
Kayıt sistemi olmadan bankacılığın konuşulamayacağını vurgulayan Özince, “Kayıtlı sistem yoksa ister kağıda yazın ister bilgisayara, ne fark eder” dedi. 1980’li yıllardan itibaren bilgisayar yatırımı yaptıklarını belirten Özince, şöyle konuştu:
“1980’li yıllarda bilgisayar üzerinden iletişim kurarken, şubelerimizde faks yoktu yani sınırlı iletişim kurabiliyorduk. Türkiye çok ciddi çelişkilerin olduğu bir ülke. Bir yandan yüzde 50 internet ya da mobil telefon sahipliğinden bahsediyoruz, diğer yandan hala para nakli için şirketler kuruluyor. Ödemeler dengesinde artık uluslararası boyutta kayıt sıkıntıları yaşar olduk. Bu gibi ülkelerin ‘tam iki arada bir derede’ yönünü nazara dikkate alarak yatırımcı yatırım yapmak durumunda. İcracılar, teknisyenler veya bu konuda müşteriler ne isterse istesin tabii ki bankacılık her zaman olduğu gibi yeniliği takip edecek ve önder olacaktır.”

Haberin Devamı

‘Türkiye dijitalde ortada bir yerde’

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Global Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkanı Mehmet Sezgin, “Türkiye’nin akıllı telefon penetrasyonu yüzde 45 düzeyinde ve bu yıl sonunda yüzde 50’yi geçecek. 3G’den 4G’ye geçildiğinde, önümüzdeki yıldan sonra uygulama çılgınlığı başlayacak ve Türk yazılımcıları bunu yazma marifetine sahip” dedi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise hayatı kolaylaştıracak bir altyapıya ihtiyaç olduğunu ve dijitale daha fazla ağırlık vermek gerektiğini söyledi.
Leblebici, “Biz mobil bankacılığa inanıyoruz. CEPTETEB’te bunu ortaya koyuyoruz. Şubattan beri 40 bin yeni müşteri geldi. Demek ki buna ihtiyaç varmış” dedi.
Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da Türkiye’nin dijitalleşmede dünyada orta bir yerde olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, “Politika, bürokrasi, özel sektör ve sivil toplum kurumlarının bir arada çalıştığı bir stratejinin oluşması gerekiyor. Birlikte çalışamamanın eksikliğini çok hissediyoruz” dedi.