Ekonomi Kılıçdaroğlu'ndan Merkez Bankası'na ziyaret! Kavcıoğlu'ndan açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan Merkez Bankası'na ziyaret! Kavcıoğlu'ndan açıklama

15.10.2021 - 17:28 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, 'Herkesin sahiplenmesi gereken bir kurumdur. Merkez Bankası güçlüdür. Rezervleri ile rakamları ile, fiyat istikrarı anlamındaki mücadelesi ile birlikte gereken her şeyi Para Politikası Kurulu ile almaktadır.' dedi.

Kılıçdaroğlundan Merkez Bankasına ziyaret Kavcıoğlundan açıklama

Basına mensuplarına açıklama yapan Kavcıoğlu şu ifadelere yer verdi; Daha önceki eleştiri ya da söyledikleri yönünde açıklama yaptık. Merkez Bankası bu ülkenin en güzide kurumudur. Herkesin sahiplenmesi gereken bir kurumdur. Merkez Bankası güçlüdür. Rezervleri ile rakamları ile, fiyat istikrarı anlamındaki mücadelesi ile birlikte gereken her şeyi Para Politikası Kurulu ile almaktadır.

Haberin Devamı

Rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır. Herkesin bu rakamları açıklaması ve gündeme getirmesi hem Merkez Bankası’nı güçlü kılacaktır hem de ülkemizin güçlü görünmesini sağlayacaktır. Rakamlarda son 7 ayda 35 milyar dolara yakın gerçek bir rezerv artmıştır. Bu rezerv ülkenin gücünü göstermektedir. Rakamlarımız güzel bir şekilde gelişmektedir. Bunları anlattık kendilerine onlar da sağolsunlar dinlediler. Ben tekrardan kendilerine teşekkür ediyorum.

DÖVİZ KURU HAKKINDA

Döviz kuru dünyada da şu anda doların diğer paralar karşısındaki güçlü gelişimi hepsi önemli, hepsi etkiliyor. Biz şu anda çalışmaları sürdürüyoruz.

Sabah kendileri aradılar biz de sonuçta herkes ile görüşüyoruz biz de böyle bir talebin gelmesini önemli bulduk.
Görevden alma konusu Çok spekülasyonlar yapılıyor. Tüm kurumlarda olabilen şeyler. Bir kısmı arkadaşların tercihi, bir kısmı da kendi tercihimiz. Bu tür spekülasyonlara gerek yok bizlere sorduğunuzda biz gereken cevabı şeffaf bir şekilde veriyoruz.

Haberin Devamı

"HERKESİ DAHA SAĞDUYULU OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Merkez Bankası’nın tüm iletişimleri açıktır. Bunun üzerinden spekülasyonlar yapmak Merkez Bankası’na zarar verir. Merkez Bankası’nı bu kadar eleştirmek ve yanlış şekilde eleştirmek doğru değil bu anlamda herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri ile bu konuda hemfikiriz. Karşılıklı görüşme yapıldı. Eğer kafalarında soru işareti olursa bizi arayabileceklerini, her türlü bilgiyi, yanlış algıyı düzeltecek şekilde açıklama yapacağımızı ifade ettik.

"KENDİ İÇERİSİNDE GELİŞEN BİR GÖREV DEĞİŞİMİ"

Merkez Bankası’nda yıllardır faiz indiriyor ve artırıyor. Bu arkadaşlar da burada görev yapıyor. İnsanlar eleştiri yaparken dersine çalışması lazım. Bir şey çıkarmak adına bu tür yorumlar doğru değildir. Bu arkadaşlar faiz indirildiği dönemde de bu bankadaydılar. Biz Para Politikası Kurulu olarak diğer arkadaşlarla bu hafta tamamen 21’ine kadar teknik ekiple çalışacağız. İçeride dışarıda analiz ederek karar vereceğiz. Bir karar açıklıyoruz ve bu karar herkesin kararı. Bugüne kadar böyle oldu. Bundan sonra da böyle olacaktır. Bu normal bütün kurumlarda var. Bunun altında bazı şeyleri aramak doğru değildir. Böyle bir şey olsa daha önce ayırırdık. Kendi içerisinde gelişen bir görev değişimidir.

Haberin Devamı

"KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN"

TCMB olarak bizim üzerimize sorumluluk düşüyorsa yerine getiririz. Bu gelişmeleri tek bir bakış açısıyla bakmak doğru değildir.

Teknik olarak çalışmalarımızı yapıyoruz 21’inde ülkemiz için en hayırlı karar ne ise en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

(Kılıçdaroğlu’nun rezerv soruları hakkında) Türkiye IMF’in tanımında da rezerv tanımı diye kullanılıyor. Rezerv tanımının ne olduğu orada açık. Bizim rezervlerimiz bu tanıma uygundur. Türkiye’nin 125 milyar dolar ortalamanın üzerinde bir rezerv noktasına geldik. 7 aylık süreçte 35 milyar dolara yakın rezerv artışı oldu. Ben bunun da tartışılmasını beklerim. Çok önemli bir gelişmedir. Net rezerv ve negatif rezerv. Bu tartışmalar dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

Haberin Devamı

Dünyada böyle bir tanımlama yok bizim bugün itibarıyla rezervimiz 125 milyar dolardır. Bu da Merkez Bankası’nın gerçek gücüdür. Bunun dışındaki tartışmalar anlamsız ve yersizdir. Biz Kılıçdaroğlu’na açıkladık. Onlar da makul karşıladılar. Diğer arkadaşlara da aynı şeyi söylüyoruz. TCMB’nin rezervlerini bu şekilde düşünmek doğrudur.