Ekonomi Kodcu kızlardan baston ve robot

Kodcu kızlardan baston ve robot

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya Kız Çocukları Günü’nü geride bırakırken gözler başarı hikayesi yazan kızlarda. Kodlama platformu KızCode’la engelli çocuklar için baston ve robot köpek geliştirildi.

Kodcu kızlardan baston ve robot

Dünya Kız Çocukları Günü’nü geride bırakırken farklı alanlarda başarı hikayesi yazan kız çocuklarına çevrildi. Teknoloji ve kodlama bunlardan biri. Daha çok erkeklerin çalıştığı bu alanlarda kız çocuklarına fırsat sunan girişimler artıyor. Sosyal girişim projesi KızCode bunlardan biri. Bu platform hem okullarda hem de firmaların sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya başladı. Kızların geliştirdiği projeler arasında ise küçük görme engelli çocuklar için baston ve robot köpek, öğrenme bozukluğu disleksili çocukları iyileştiren girişim gibi projeler yer alıyor. KızCode’un kurucusu Müjde Esin, Türkiye’de kız çocukları arasında kodlama eğitimlerinin yaygınlaşması için çalışıyor.

Haberin Devamı

Farkındalık için

Milli Eğitim Bakanlığı’yla sürdürülen projeler yanında firmalarla da sosyal sorumluluk projesi yürütüyorlar. Bunlardan biri Arçelik. Arçelik’te çalışanların kız çocuklarının kodlama eğitimi alması için proje başlatıldı. İlk etapta 35 kız çocuğu eğitim alırken bunun Türkiye’deki 17 bin, dünyadaki 30 bin çalışanın çocuklarına yayılması hedefleniyor. Arçelik İK Direktörü Buket Çelebiöven, firma olarak teknoloji ve mühendislik alanında çalışan kadın sayısını artırmak için çalıştıklarını belirterek, “Varolan çalışmalarımıza KızCode’u da ekledik. Gebze Çayırova’daki Garage alanımızda çalışanlarımızın kız çocukları 15 gün eğitim aldı. Bu eğitimin Dünya Kız Çocukları Günü’ne denk gelmesi de bizi mutlu etti. Güzel bir etkinlik ortamı oluştu. Kız çocuklarını teknolojiyle buluşturarak farkındalık yaratmak istedik.

Haberin Devamı

Algı değişecek

Projeyi daha da yaygınlaştıracağız. İnşallah teknoloji ve mühendisliği sevip bu yönde devam ederler” dedi.

Çelebiöven, Türkiye’de mühendislik okuyan kadın sayısının az olduğunu, okuyanların bile bu alanda çalışmayı seçmediğini dile getirerek, bu eğitimlerle meslek seçiminde cinsiyet ayrımını da ortadan kaldırmayı, toplumda var olan algının aksine kız çocuklarını bu alanlara yönlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti. İlk etapta 300 başvuru aldıklarını ve 35 çalışanın 11-15 yaş grubundaki kız çocuğuna eğitim verdiklerini ifade eden Çelebiöven, çalışmayı daha da yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

İş hayatında dijital yetkinliklerin daha önemli hale geldiğini vurgulayan Çelebiöven, “Kız çocuklarının da bu yetkinlikler için küçük yaşta başlaması gerekiyor” diye konuştu.

YENİ PROJELER

Arçelik’te eğitime katılan kızlar memnun. Güz Şeyhoğlu (12): Animasyon eğitimi aldım. Yeni bir program kullanmayı öğrendim. Eylül Bıyık (13): Kodlama alanında bilgim vardı. Kapasitem gelişti. Görme engelli çocuklar için baston geliştirdik. Ada Ertüren (12): Görme engellilere bir katkımız oldu. Büyüyünce bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Geliştirdikleri projeleri KızCode’a sunarak mentorluk alanlar da var. Bunlar ödüller de kazanıyor. Beyza Nur Şen: Disleksi (öğrenme zorluğu) yaşayan çocuklar için bir oyun yazdı. Projesi İstanbul’da düzenlenen yarışmada ikinci oldu. Selin Alara Örnek: Bilim ve teknoloji alanlarında ilgisi olan kızlarla bir arada bulunmak için KızCode’a ulaştı. Selin, görme engelliler için İC4U isminde bir köpek robot yaptı ve Dublin’deki yarışmada birinci oldu.