Ekonomi Konuttan sonra AVM ve enerjide de var olacak

Konuttan sonra AVM ve enerjide de var olacak

02.01.2011 - 02:17 | Son Güncellenme:

Yıl içinde İstanbul ve İzmir’de karma projeler, Anadolu’da 4 ilde enerji yatırımı hedefleyen Sur Yapı, 2 bin konutu satıp, yıl sonuna kadar gayrimenkul yatırım ortaklığı kurarak halka açılmayı hedefliyor

Konuttan sonra AVM ve enerjide de var olacak

2010 yılında Mahalle İstanbul’u teslim eden, Exen İstanbul ve Adapark projelerinde satışa ve inşaata başlayan Sur Yapı, yeni yıl içinde 2 bin konutluk portföyü ile bir milyar 500 milyon dolarlık ciro hedefliyor. Firmanın son sürprizi ise 2011 yılının son çeyreğinde GYO kurarak halka açılmak.
Firma olarak 2011 yılındaki hedeflerini tutturmak için altı projede çalışmalara devam edeceklerini ileri süren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, şu an devam eden iki projeleri olduğunu kaydetti. 2011’in ilk çeyreğinde Kağıthane’de AVM inşaatına, Nisan’da Çekmeköy projesine başlayacaklarını ve burada yaklaşık 400 konut ile bir AVM yapacaklarını belirten Elmas, “2011 ikinci çeyreğinden itibaren ise Bayrampaşa’daki AVM, ofis ve rezidanstan oluşan karma projemiz devreye girecek. İzmir’de de AVM ve rezidans projemiz başlayacak. Bu saydıklarımla birlikte altı projedeki iş hacmi 1.5 milyar dolar olacak” dedi.

Yenilerle proje sayısı altı olacak
Devam eden 6 projede AVM yapımlarına da ağırlık vereceklerini belirten Elmas, “Kâğıthane ve Çamlıca’da AVM’ler yapacağız. Kâğıthane’de bir miktar ofis, dükkân bloğu ve AVM ile ticari alan 40 bin metrekareye çıktı. Çekmeköy, Ümraniye sınırında bir arazi satın almıştık, orada da çalışmalar başlayacağız. Yaklaşık 400 daire ve ticari ünite yapacağız. Önümüzde metro durağı olacak. Nisanda satışa çıkarmak istiyoruz” dedi.
Bayrampaşa’daki projede de AVM ve rezidans yapacaklarını belirten Elmas, İzmir’e de değer katacağına inandığı bir proje kazandıracaklarını söyledi. Modern mimarinin geldiği son noktaya ulaşmak için en ince ayrıntılar üzerinde dahi titizlikle çalışıldığını belirten Elmas, “Denize sıfır ve 45 dönüm arazi üzerinde gerçekleşecek olan projede toplam 121 bin metrekare inşaat yapacağız” diye konuştu.
Projelerde önceliği lokasyona ve kentsel dönüşüme verdiklerini belirten Elmas, “Şehir merkezinde kalmış eski sanayi yapılarını ve etrafını dönüştürecek büyüklükte projeler haline getiriyoruz. Böylece kentsel dönüşüme bir nebze destek oluyoruz. Buna en güzel örneklerden biri de İzmir’deki arazimizdir” dedi.

Enerjide de varlar
Dört yeni projeyle birlikte yeni yılın yoğun geçeceğini sinyallerini veren Elmas, bunun dışında enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini altını çizdi. Elmas, yatım yaptıkları kentler olarak Malatya, Adıyaman, Hatay ve Mersin’i gösterdi.

Haberin Devamı

‘Global kriz kolay aşıldı’
Dünyada global krizin etkilerinin devam ettiğini belirten Elmas, buna rağmen Türkiye’nin diğerlerinden ayrışarak güçlü toparlanmasını sürdürdüğünü kaydetti. Gayrimenkul ve inşaat sektörünün üç çeyrek üst üste büyüdüğüne dikkat çeken Elmas, “Büyüme rakamı ortalama yüzde 12’yi geçti. Sektörde özellikle 2010 ikinci yarısından itibaren ciddi bir arz yaşandı. Bu arza karşılık talep de yeterli seviyede oluştu” dedi.
Elmas sözlerini şöyle sürdürdü; “IMF raporunda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH), bu yıl yüzde 8'i geçmesi, beklenen büyümeyle birlikte, kriz öncesi seviyesini rahat bir aralıkla geçeceği ifade edildi. Bu noktada Türkiye'nin Avrupa'da bu dönüm noktasını başaracak birkaç ülkeden biri olduğu kaydedildi. Bu durum tabiki ekonominin her katmanında hissedilir sonuçlar doğuracaktır.”

Markalaşma önemli
2011 yılında önemli değişiklik olmayacağını ve sürpriz yaşanmadıkça olumsuz etkile doğmayacağını söyleyen Elmas, “Gayrimenkul sektöründe markalaşmaya verilen önem günden güne artıyor. Bu tür projelerin artacağını ve 2011’in sektörümüz açısından hareketli bir yıl olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuttan sonra AVM ve enerjide de var olacak

Şehir merkezinde lüks yaşam
BİR BAKIŞTA

Projenin adı: Rixos Elysium Suites Taksim.
Projenin lokasyonu: Taksim.
Yapan şirket: Ofton İnşaat.
Satış pazarlama sorumlusu: Ebru Tığrak
İnşaata başlama tarihi: Mart 2009.
İnşaatı bitirme tarihi: Haziran 2011.
Toplam arsa: Bin 400 metrekare.
Toplam inşaat alanı: 23 bin 714 metrekare.
Sosyal donatılar: Rixos otel konseptindeki tüm sosyal aktiviteler.
Satılabilir brüt alan: 15 bin 700 metrekare.

NASIL BİR YAŞAM VAAT EDİYOR?
Projeye şöyle bir bakıldığında en önemli ayırt edici özelliğinin Taksim gibi günün her saatinde canlı bir yaşamın olduğu bir lokasyonda yer alması göze çarpıyor. Konutların 100 ile 180 metrekare arasında değişen suitler olması bize bir başka bir ipucu veriyor. İstanbul ölçülerinde bu kadar merkezi bir noktada bu yüzölçümündeki suitler, anlaşılabileceği gibi ekonomik olarak üst kesime hitap ediyor.
Projenin loft mimarisinde ve Rixos otel konseptinde hizmet sunulacak olması da sakinlerinin rahatına düşkün olacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

Hem kentin canlılığından hem de lüksten taviz vermeyenler için biçilmiş kaftan Rixos Elysium Suites. Bu farklılığı lokasyonuyla da sergiliyor zaten. Projede ikamet edecek olanlar Rixos otel konseptindeki tüm sosyal aktivite hizmetlerinden yararlanabiliyor.

FİYATLAR NE DÜZEYDE?
Konut bilgileri: Alanları 100 ile 181 metrekare arasında değişen 140 adet suites.
En düşük ve en yüksek metrekare fiyatı: 6 bin dolar ile 8 bin 500 dolar.
En ucuz ve en pahalı konut fiyatı: 650 bin dolar ile 1 milyon 500 bin dolar arası.

ULAŞIM İMKÂNLARI
En yakın okullar: Galatasaray Lisesi, Taksim İlköğretim Okulu, Taksim Anadolu Lisesi bir kilometre, Play and Learn Çocuk Evi, Özel Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu, Özel Alman Lisesi, Özel İtalyan Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi iki kilometre.
En yakın poliklinik ve hastaneler: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Denizcilik Bankası Hastanesi, Taksim İlkyardım Hastanesi, Alman Hastanesi, Surp yaklaşık bir-iki kilometre.
En yakın alışveriş merkezi: Cevahir AVM iki kilometre.
Projenin mimarı: Ali Esad Göksel.

Haberin Devamı

‘Emsal artışları kent dışında uygulanmalı’
İstanbul’da kentsel dönüşümün devletin arazilerinin işgaliyle başladığını belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, işgal edilen bölgelerin bugün kentin kendisi haline geldiğini söyledi.
Dönüşüm kavramının kentte nasıl uygulanacağını sorarak sözlerine devam eden Okay, işgal edilen arazilerin gecekondulaştığını, bu evlere tapu verilmesi, imar değişiklikleri ve emsal artırışı ile müthiş bir rant yaratıldığına dikkat çekti.
Altyapısı olmayan bu yerlerin satılması veya yapılaşmasıyla bugün kentsel dönüşüm diye bir ihtiyacın doğduğuna parmak basan Okay, “Belediye başkanlarımız canla başla buralara hizmet götürerek sorunlarını çözmeye çalışıyor. Öncelikle bu gidişata bir ‘dur ’ denmesi ve sağlıklı bir şehir gelişimi için haksız kazancın önünün kesilmesi gerek” dedi.
Kentsel dönüşümün bir başka unsurunu da kentten köye dönüşü teşvik olarak açıklayan Okay, “Bununla birlikte emsal artışı verilmeden eski binaların yıkılıp yerine tarihi dokuyu bozmadan deprem dayanıklı konutlar üretilmeli, alt yapı kurulmalı. Ekonomik değer yaratılması için emsal artışı şehir dışında yeni gelişen ve doğru planlanmış bölgelere verilmeli. Geniş bir raylı toplu taşıma ağı kurulmalı. Tabii ki bu bölgelere tüm şehir fonksiyonlarını (okul, hastane, kültür ve ticaret merkezleri, sanayi alanları... vb.) toplayarak dört dörtlük yeni yaşam alanları geliştirilmeli ” diye konuşara sözlerini bitirdi.

Haberin Devamı

Mehmet Okay’ın dönüşüm reçetesi:

1- Gecekondu bölgelerinden haksız kazanç elde edilmesi önlenmeli.
2- Ekonomik değer yaratılması için emsal artışı şehir dışında yeni gelişen ve doğru planlanmış bölgelere verilmeli. Tabii ki bu bölgelerde tüm şehir fonksiyonları toplanarak dört dörtlük yeni yaşam alanları geliştirilmeli.
3- Geniş bir raylı toplu taşıma ağı kurulmalı.

Milli Emlak’tan 49 yıllığına 67 taşınmaz
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Ankara’da 2, Konya’da 65 olmak üzere toplam 67 taşınmazı 49’ar yıllığına ekonomiye kazandırmak için ihale düzenledi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Ankara Defterdarlığı’nın irtifak hakkı vereceği arsalar Gölbaşı ve Yenimahalle’de bulunuyor. Gölbaşı’ndaki 11 bin 872 metrekarelik arsanın ilk yıl için tahmini irtifak hakkı 75 bin TL olarak belirlenirken geçici teminat için 15 bin TL istendi.
Ankara Defterdarlığı’nın ihaleye çıkardığı diğer taşınmaz ise Yeni Mahalle Yuva Mahallesi’nde bulunuyor. Toplam 4 bin 649 metrekarelik arsanın ilk yıl için tahmini irtifak hakkı 23 bin TL ve geçici teminatı 6 bin 900 TL olarak belirlendi. Taşınmazların ihalesi 7 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirilecek.
Konya’da irtifak hattı verilmek üzere ihaleye çıkarılan taşınmazların toplam sayısı 65. Konya Defterdarlığı Meram ve Karatay’daki bu taşınmazları sanayi, tarım ve hayvancılık alanı olarak tahsis etti. Yüzölçümleri 9 bin 198 metrekare ile 6 milyon 72 bin 856 metrekare arasındaki arazilerin rayiç bedelleri 68 bin 986 TL ile 36 milyon 437 bin 140 TL arasında değişiyor. Bu arazilerin kullanım hakkını almak isteyenlerin istek taleplerini 17 Şubat 2011 tarihine kadar Konya Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne yapmaları gerekiyor.