Ekonomi Kredi Garanti Fonu (KGF) nedir? 100 Bin liralık kredi başvurusu nasıl, nereye yapılır? Faiz oranları kaç?

Kredi Garanti Fonu (KGF) nedir? 100 Bin liralık kredi başvurusu nasıl, nereye yapılır? Faiz oranları kaç?

18.03.2021 - 09:24 | Son Güncellenme:

Pandemi döneminde devlet tarafından sağlanan destek paketlerinin bazıları sona ererken, bazıları 2 ay daha uzatıldı. Yeni bir destek üzerinde çalışan ve uygulamaya koyan yetkililer vatandaşları meraklandırdı. Son dakika haberine göre mikro ve küçük ölçekli firmalar arasında likidite sıkıntısı çekenlere yönelik, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle, 100 bin liralık krediye erişim imkânı sağlanacak. En fazla 500 bin liralık ilave istihdam finansman desteği verilecek. İlave istihdam finansman desteğinden, 17 Mayıs’ta bitecek olan nakdi ücret desteği alan işyerleri de yararlanabilecek. Peki Kredi Garanti Fonu (KGF) nedir? 100 Bin liralık kredi başvurusu nasıl, nereye yapılır? Faiz oranları kaç? İşte konuya ilişkin detaylı bilgi almak isteyenler için ayrıntılar...

Kredi Garanti Fonu (KGF) nedir 100 Bin liralık kredi başvurusu nasıl, nereye yapılır Faiz oranları kaç

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ekonomide reform paketi açıklandı. Paket, başta istihdam olmak üzere çalışma hayatına yönelik önemli düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler içinde Kredi Garanti Fonu (KGF) da yer alıyor. 100 bin liralık kredi veren Kredi Garanti Fonu (KGF) başvurusu, şartları, ve faiz oranları araştırılıyor. İşte Kredi Garanti Fonu (KGF) hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

KREDİ GARANTİ FONU (KGF) NEDİR?

Mikro ve küçük ölçekli firmalar arasında likidite sıkıntısı çekenlere yönelik, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle, 100 bin liralık krediye erişim imkânı sağlanacak. En fazla 500 bin liralık ilave istihdam finansman desteği verilecek.

Ekonomi Reform paketinde bu konuda, benim de dikkatimi çeken, önemli bir düzenleme yer alıyor. İşten çıkarmalar yaşanmasın diye işletmelere ilave istihdam finansman desteği sağlanacak. Destek, sadece istihdamı artırmaya yönelik değil; salgın nedeniyle nakit sıkıntısı çeken işletmelere de bir ölçüde nefes aldıracak.

LİMİT VAR MI?

En fazla 500 bin liralık ilave istihdam finansman desteği verilecek. Bu da ilave 5 kişilik istihdam anlamına geliyor.

Haberin Devamı

KREDİ GARANTİ FONU (KGF) FAİZ ORANLARI KAÇ, ÖDEMELER NE ZAMAN?

İlave istihdam finansman kredisinin vadesi 2 yıl olacak ve ilk 6 ayı geri ödemesiz kullandırılacak. İlave 2 kişilik istihdam yarattınız ve 200 bin liralık destekten yararlandınız, ilk 6 ay hiçbir ödeme yapmayacaksınız, 6 aydan sonra taksitleri ödemeye başlayacaksınız.

Kredinin faizi ise henüz net değil. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile faiz oranı da netleşecek. Ancak faizi ne olursa olsun; ilave istihdam sağlayan işletme, işe aldığı her bir kişi için 12 ay boyunca ödeyeceği sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primleri, kredi faiz bakiyesinden düşülecek.

Örneğin, kaba bir hesapla, destekten yararlanacak bir işyeri, iki kişilik ilave istihdam sağlayıp, 200 bin lira kredi kullandığında; iki kişi için her ay 1.252 liralık sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerini kredi faizinden düşebilecek.

İlave istihdam finansman desteğinden, 17 Mayıs’ta bitecek olan nakdi ücret desteği alan işyerleri de yararlanabilecek. Şöyle ki; çalışanını ücretsiz izne çıkartan ve devletten aylık 1.431 lira nakdi ücret desteği alan işveren, çalışanı işten çıkarmayıp, tekrardan istihdama dahil ederse, KGF destekli ilave istihdam desteğinden faydalanabilecek.