EkonomiKredi ile konut alma hayali kuranlar dikkat! Faizlerde düşüş başladı

Kredi ile konut alma hayali kuranlar dikkat! Faizlerde düşüş başladı

25.06.2025 - 07:32 | Son Güncellenme:

Mart ayının sonlarına doğru faiz artışlarıyla birlikte tüm kredi türlerinde faizler yükselirken, konut kredilerinde de artışlar dikkat çekmişti. Son süreçte pek çok bankada faiz oranları yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıktı. Ancak bankalar konut kredisi faizlerinde ufak çaplı indirimlere başladı. İşte detaylar... 

Kredi ile konut alma hayali kuranlar dikkat Faizlerde düşüş başladı

Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası’nın sıkı para politikası kapsamında faiz oranlarını yeniden yükseltmeye başlamasıyla birlikte mart sonundan itibaren bankalarda kredi ve mevduat faizleri yeniden yükselişe geçti. Mart öncesi dönemde bankalarda konut kredisi faizleri yüzde 2.68 ile yüzde 2.55 seviyelerine kadar geri çekilmişti.

Haberin Devamı

Kredi ile konut alma hayali kuranlar dikkat Faizlerde düşüş başladı

Gelinen süreçte ise pek çok bankada oranlar yüzde 3 seviyelerinin üzerinde seyrediyor. Bir kamu bankası yeni evlilere özel yüzde 2.75 faizle konut kredisi kullandırırken, halen mevcut oranlar yüksekliğini koruyor. 

BANKALARDA UFAK ÇAPLI İNDİRİMLER BAŞLADI 

Bir özel banka yüzde 2.95 olan konut kredisi faizini bu hafta yüzde 2.89’a indirdi. Özellikle bazı bankalarda oranlar yüzde 3.15-3.20 seviyelerindeyken, kısmi de olsa indirimlere gidildi. Özel bankalarda oranlar halihazırda yüzde 3.08-3.15 civarında şekilleniyor. 

TARİH VERİLDİ: KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDE KISMEN DÜŞÜŞLER GÖRECEĞİZ 

Bankalarda konut kredisi faizlerinde kısmi düşüşler yaşansa da mevcut oranlar halen yüksek. Peki bundan sonraki süreçte faiz indirimleri devam edecek mi? Şu anda yüzde 2.89 faiz oranıyla 1 milyon TL kredi çekilmek istense 120 ay vadede aylık taksitler ne kadar tutuyor? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Bankalar tarafında şu an için yüksek faiz oranları devam ediyor. Biz aslında Merkez Bankası kararında bir faiz indirimi bekliyorduk. Savaş sonlanır ve ateşkes sağlanırsa küresel ekonomi biraz daha rahat edecek. Biz 24 Temmuz tarihindeki Merkez Bankası kararında faiz düşüşünü bekliyoruz. Bu düşüşle beraber konut kredisi faizlerinde de kısmen düşüşler göreceğimize inanıyoruz. 

Haberin Devamı

‘FAİZLERDE NORMALLEŞME BAŞLADI’ 

Biz aslında haziran ayında faizlerde düşüş bekliyorduk ama savaş gibi unsurlar bu kararı biraz daha öteledi gibi duruyor. Bankalarda yüzde 2.89’a kadar oranlar görüyoruz. Bir normalleşme başladı. Rekabetten mutlaka faizler etkilenecektir. BDDK tarafından açıklanan konut kredisi hacmi geçen hafta itibarıyla 579 milyar 279 milyon TL seviyesine kadar yükseldi. Şu anda vatandaşlar düşük miktar da olsa kredi çekiyor. 

‘FİYATLARDA REEL BAZLI DÜŞÜŞ SÜRDÜ’ 

Kredi kullanım tutarları artıyor. Belli bir miktar nakit açığı kalan vatandaşlar yüksek faiz oranı da olsa kredi kullanıyor. Geçen hafta Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi, 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,3 oranında artarken, reel olarak ise yüzde 2,3 oranında azalmıştır. 

Haberin Devamı

‘İKİNCİ ELDE FİYATLAR TOPARLANIYOR’ 

Piyasada biz reel bazlı düşüşlerin sonuna gelindiğini görüyoruz. İkinci elde fiyatların biraz daha toparlanma sinyali verdiğini görüyoruz. Piyasada gördüğümüz bir başka kriter de konut kira fiyatlarındaki yükseliştir. Kiralarda artış etkisini gösteriyor. 

1 MİLYON TL KREDİ ÇEKEN NE KADAR TAKSİT ÖDÜYOR? 

Şu anda 120 ay vade ile yüzde %2,89 faiz oranıyla bir konut kredisi çekilmek istense 1 milyon TL’lik bir kredi için aylık taksitler 29.878,54 TL tutuyor. 1 milyon TL için toplam geri ödeme ise 3.613.184 TL yapıyor.” 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler