11.03.2009 - 15:39 | Son Güncellenme:
MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, Türk halkının kredi kartına güvendiğini belirtti.
İmece, Four Seasons Hotel’de düzenlediği basın toplantısı ile MasterIndex’in 10. Yıl Araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
İmece, 11 ilde bin kişinin katılımıyla yapılan araştırma ile tüketicilerin kart kullanım alışkanlıklarının, yatırım ve tasarruf eğilimlerinin geçmişten günümüze gözler önüne serildiğini bildirdi.
“Türk Halkı Kredi Kartına güveniyor” diyen İmece, MasterIndex araştırmasına göre, kredi kartını güvenilir bir araç olarak görmeyenlerin oranının, 2004 yılında yüzde 45 olduğunu, bu oranın Ocak 2009’da ise yüzde 5’lere gerilediğinin görüldüğünü kaydetti.
İmece, bu değişimde Türkiye’nin 2007 yılında dört haneli şifre kullanımı (chip&PIN) uygulamasına geçişi tamamlayarak en üst güvenlik düzeyine ulaşan sayılı Avrupa ülkeleri arasına girmesinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.
Alışverişlerde süpermarket harcamalarının yüzde 72’sinin, giyim harcamalarının yüzde 71’inin ve akaryakıt harcamalarının da yüzde 55’inin kredi kartı ile yapıldığını dile getiren İmece, “Kredi kartı tercih edilen diğer harcama kalemleri arasında beyaz ve elektronik eşya, lokanta, restoran, hava yolları, otel, konaklama, seyahat acentası ve mobilya mağazası harcamaları geliyor” dedi.
Özlem Erçelen İmece, tüketicilerin yeni bir kart tercihinde “bankaya güven” ve “düşük kart faizini” en önemli etken olarak gördüklerini ifade ederek, “Tüketiciler, kredi kartlarının sunduğu avantajlar arasında en çok ’taksit’ ve ’puan kazanma’ özelliklerine önem veriyor. Kullanıcılar, kredi kartlarında biriken puanları ise en fazla giyim mağazalarında (yüzde 67), süpermarketlerde (yüzde 46) ve cep telefonuna kontör almak için (yüzde 40) kullanıyor” diye konuştu.
Katılımcıların kartlarını ayda ortalama 8 kez kullandıklarını anlatan İmece, MasterIndex araştırmasının Ocak 2009 sonuçlarının, 2003 yılının sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, kredi kartının hızla nakdin yerini aldığını ve her geçen gün insan hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldiğinin görüldüğünü söyledi.
İmece, katılımcıların yüzde 57’sinin bir adet kredi kartına sahip olduğu
belirterek, şunları kaydetti
“Kişi başına düşen ortalama kredi kartı sayısı ise 1,7. Geçmiş dönem verilerine bakıldığında bu rakamın 2000 yılında 1,5 olduğu görülüyor. En fazla kredi kartı sahipliği, yaş kırılımına göre incelendiğinde ise ortalama 2 adet kredi kartı ile 35 – 44 yaş grubu liderliği elinde bulunduruyor. Tüketicilere gelecek dönem beklentileri sorulduğunda ise cüzdanlarımızdaki kredi kartı sayısının önümüzdeki yıllarda 2,3’e çıkacağı öngörülüyor.”
ERKEKLER KREDİ KARTINI DAHA SIK KULLANIYOR
İmece, araştırmanın erkeklerin kadınlara oranla kredi kartlarını daha sık kullandıklarına ortaya koyduğunu belirterek, “Kadınlar kredi kartlarını ayda ortalama 6,1 kere kullanırken bu rakam erkeklerde ayda ortalama 8,4’e çıkıyor. Türk halkının gelecekle ilgili beklentisi ise kredi kartlarını ayda ortalama 11,1 kez kullanmak” diye konuştu.
Kredi kartını kullanım tutarlarına bakıldığında ortalama 21 liralık ödemelerden sonra kartların cüzdanlardan çıkarıldığının görüldüğünü aktaran İmece, tüketicilerin kredi kartları ile alışveriş başına harcama ortalamaları ise 111 lira olduğunu, nakit kullanmayı tercih edenlerin oranının yıllar içerisinde düştüğünü bildirdi.
İmece, araştırmada, her beş kişiden üçünün temassız kart kullanabileceğini söylediğini dile getirerek şunları söyledi:
“Temassız kart kullanabileceklerini belirten kredi kartı sahipleri, bu kartı özellikle süpermarketler, ulaşım, sinemalar, benzin istasyonları ve fast food restoranlarında kullanmak istiyor. Araştırmada tüketiciler, 35 lira altındaki ödemeler için sırada bekleyebilecekleri en fazla sürenin 7 dakika olduğunu belirtiyor. Oysa MasterCard PayPass ile 35 lira altındaki ödemelerin süresi 0,3 saniye.
Her 4 kredi kartı sahibinin 3’ünün internetten hiç alışveriş yapmadığı belirlendi İnternetten alışveriş yapan kesim ise ortalama 4 - 6 ayda bir yapıyor. Kredi kartı ile internetten alışveriş yapanlar bu yöntemi hız ve kolaylık nedeniyle tercih ediyor. Kredi kartı sahipleri internet üzerinden en fazla uçak bileti , tur, seyahat rezervasyonu, elektronik eşya ve sosyal aktivite biletleri satın alıyorlar. Tüketicilerin yüzde 92’si ise gelecekte alışverişlerini internet üzerinden yapacağını söylüyor.”
ALTINA YATIRIM SON 10 YILIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNDE
Türk halkının geleneksel yatırım araçlarına ve özellikle altına yöneldiğini ifade eden, İmece, “2000’li yılların başında tercih edilen tasarruf araçları arasında son sırada yer alan altın, son dönemdeki popülerliğini sürdürüyor. 2000’li yıllarda yüzde 1 olan ’altına yatırım yaparım’ seçeneği 2009 yılı başında yüzde 11’e yükseldi” şeklinde konuştu.
İmece, yatırımcıların ikinci tercihinin ise yüzde 10’luk bir oranla yastık altı olduğunu, kadınların altına, erkeklerin ise banka faizi, repo, yatırım fonu ve hisse senedine daha fazla yöneldiğini anlattı.
Araştırma kapsamında görüşülen kişilere “Ellerine fazladan 40 bin TL geçse nasıl değerlendireceğinin” sorulduğunda, halkın yüzde 33’ünün ev alırım dediğini aktaran İmece, şunları kaydetti:
“10 yıldır ilk tercihten hiç düşmeyen ev alırım yanıtını, borç ödemek (yüzde 22), eğitim (yüzde 17), sağlık (yüzde 16) için kullanmak ve otomobil almak (yüzde 15) yanıtları izledi. MasterIndex’e göre, kadınlar borç ödeme, eğitim ve sağlığa yatırım yapmada erkeklere oranla daha istekli. Erkekler ise fazladan paraları ile otomobil almaya, yeni iş kurmaya ve işlerini geliştirmeyi tercih ediyor.”
Özlem Erçelen İmece, sonuçların sosyo-ekonomik seviye göz önüne alınarak incelendiğinde, A sosyo-ekonomik seviyede tasarruf yapma ve iş geliştirme, B sosyo-ekonomik seviyede eğitim ve altına yatırım yapma, C1 sosyo-ekonomik seviyede borç ödeme, C2’de yeni iş kurma, DE’de ise ev, daire alma seçeneklerinin rağbet gördüğünü belirtti.
Bölgesel kırılıma bakıldığında Marmara Bölgesi’nde yaşayanların eğitim, sağlık, gezi, eğlence, tatil ve alışverişe, diğer bölgelere oranla daha meraklı olduğu kaydederek, “İç Anadolu Bölgesi yeni iş kurmada, Karadeniz bölgesi borçlarını ödemede, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi ise mevcut işleri geliştirmede daha hevesli” diye konuştu.
İmece, ekonomik kriz ortamlarında insanların çok daha bilinçli tüketim yaptıklarının görüldüğünü sözlerine ekledi.