Ekonomi Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı

28.04.2017 - 10:12 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, yüzde 8 olan 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 8.5 olarak güncelledi. TCMB Başkanı Çetinkaya, yılın ikinci yarısında manşet ve çekirdek enflasyonda iyileşme beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası, 2017 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Yılın ilk raporunda yüzde 8 olarak öngörülen yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 8.5 olarak revize edildi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Çetinkaya, enflasyonun 2017 sonunda, orta noktası yüzde 8,5 olmak üzere, yüzde 70 olasılıkla yüzde 7,3-9,7 aralığında gerçekleşmesini öngördüklerini açıkladı.

MB Başkanı, 2018 enflasyonunu ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 4,6-8,2 aralığında (orta noktası yüzde 6,4) olarak tahmin ettiklerini paylaştı.

57 dolar olan petrol fiyatı beklentisi 2017 için 55 dolara revize ettiklerini bildiren Çetinkaya, gıda enflasyonu tahminini bu yıl yüzde 9, gelecek yıl için yüzde 7 olarak koruduklarını açıkladı.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2017-II'in tanıtımına ilişkin bilgilendirme toplantısında şu mesajları verdi.

Sıkılaştırmanın etkisi zamanla görülecek

- Ekonomide kademeli toparlanma eğilimi gözleniyor.

Haberin Devamı

- Türkiye son dönemde portföy girişleri arttı.

- İlk çeyrek çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu.

- Sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi zamanla gözlenecek.

- Mal ihracatındaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla iktisadi faaliyetteki canlanmanın yılın ikinci çeyreğinden itibaren güç kazanmasını bekliyoruz

- Alınan teşvik ve tedbirlerin katkısıyla ekonomide kademeli bir toparlanma eğilimi gözlenmektedir.

- Yılın ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetin güç kazamaya devam etmesi ve dış talepteki toparlanmanın desteğiyle net ihracatın büyümeye katkısının artması beklenmektedir.

- Son aylarda yaşanman arz yönlü gelişmeler, baz etkileri ve döviz kurunun yansımaları enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur.

- TCMB enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak için ocak ayından itibaren güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirmiştir.

- Uygulanan para politikası kur oynaklığını enflasyon baskılarını azaltmakta etkili olmuştur.

- Parasal sıkılaştırmanın ilk yansımaları finansal göstergelerde ortaya çıkmış olup, enflasyon üzerindeki gecikmeli etkiler zamanla gözlenecektir.

- Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklenmektedir.

Aşırı dalgalanmalara erken tepki vermeyeceğiz

Haberin Devamı

- Para politikasında temkinli ve sıkı bir duruş söz konusu.

- Para politikası geçmiş dönemlerde kıyasla önemli oranda sadeleşmiş durumda.

- Sadeleşme yönünde önemli adımlar atılmış durumda.

- Tek faize şartlar uygun olduğunda geçme öngörüsünü kurul koruyor.

- Geçici dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklanmaya devam edeceğiz.

- Aşırı dalgalanmalara erken tepki vermeyeceğiz.