Ekonomi Mobilyada milyar $ hedefli güçbirliği

Mobilyada milyar $ hedefli güçbirliği

27.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mobilya sektörü firmaları Adore, Çilek, Doğtaş Kelebek, Gündoğdu, İşbir, Kilim ve Nurus, güçbirliği yaparak F-TR Furniture Partners adlı bir dış ticaret şirketi kurdu. 10 milyon lira ödenmiş sermayesi bulunan şirkette kurucular eşit pay sahibi olurken Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ile Sistem Global Danışmanlık, F-TR Furniture’a kuruluş süreci ve esas sözleşmenin hazırlanmasında destek verdi.

Mobilyada milyar $ hedefli güçbirliği

EKONOMİ SERVİSİ - Yurdakul, Türkiye’de iş dünyasında iki akıl tutulması olduğunu belirterek bunlardan ilkinin “Ürettiğimizi satarız” düşüncesi, ikincisinin de ölçeksizlik olduğunu anlattı. 7 mobilya üreticisinin bir araya gelerek oluşturduğu yapının bu dezavantajları aşacağını öngören Yurdakul, “Bu yapının oluşumuna 9 aydır katkıda bulunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘İç pazarda rakibiz’

F-TR Furniture Partners Yönetim Kurulu Başkanı  Muzaffer Çilek de, “İç pazarda rekabet içinde çalışmalarımıza devam ederken, aynı  zamanda da yurt dışı pazarlardaki zorlu rekabeti aşmak için güç birliği yaptık” açıklamasını yaptı. F-TR Furniture Partners’ı kuran şirketlerin toplam cirolarının 530 milyon dolar olduğunu belirten Muzaffer Çilek, bu rakamı 5 yılda 1 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Halen cirolarının yüzde 20’sinin ihracattan geldiğini kaydeden Çilek, 5 yıl içinde ihracatın toplam satışlar içindeki oranını da yüzde 30-40 bandına çekmeyi planladıklarını anlattı. Söz konusu 7 şirketin toplam 6 bin 400 kişiyi istihdam ettiğini ve üretim-depo alanlarının 750 bin metrekareyi bulduğunu belirten Çilek, ortak çalışmanın avantajlarını şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

“Başta lojistik olmak üzere maliyetler düşecek. Örneğin bir pazar raporu ortak alınacak, maliyet 7’de 1’e inecek. Hammaddeye erişimde avantaj elde edilecek. Büyük ölçekli siparişlerin kabulü mümkün olacak. WallMart gibi büyük alıcılarla masaya oturulabilecek. Büyük siparişlerin kabulü sektörün makine ve hammadde gibi tedarikçilerini de büyütecek.”

Toplantıya katılan TİM Başkanı İsmail Gülle de, “2021’de ihracatta rekorlar kırdıran büyük talepleri karşılamada zorlanıyoruz. 300 milyar dolarlık hedefi erkene çekebiliriz” açıklamasını yaptı.