Ekonomi Murdoch, ‘açık hava’yı Antika’nın fonuna sattı

Murdoch, ‘açık hava’yı Antika’nın fonuna sattı

14.06.2008 - 01:19 | Son Güncellenme:

ABD’li medya devi Rupert Murdoch, açık hava reklam şirketi News Outdoor Türkiye’yi sattı.

Murdoch, ‘açık hava’yı Antika’nın fonuna sattı

Alanında Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan şirketi, HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika’nın eşi İsak Antika ve Murat Çavuşoğlu’nun birlikte kurduğu yerli yatırım fonu Actera Group satın aldı.
Türkiye genelinde bilbord, apartman duvarı ve otobüs durağı gibi yerlerde 6 bin civarı reklam yüzeyi bulunan News Outdoor’un ismi, Karma Açıkhava Reklamcılık olarak değiştirildi.
1999’da kurulan ve 17 ülkede faaliyet gösteren News Outdoor, Türkiye’ye 2005’te gelmişti. News Corp şirketine bağlı olan News Outdoor, Murdoch’ın Türkiye’ye gelen ilk medya şirketiydi.

Haberin Devamı

‘Bu iş gayrimenkule benzer’
Şirket, Türkiye’nin en eski açık hava reklamcılık şirketlerinden Kamera Açık Hava Reklamcılık’ı satın alarak piyasaya girmişti. Kamera Reklamcılık, Galatasaray eski başkanlarından işadamı Mehmet Cansun’a ve oğullarına ait bulunuyordu.
Mehmet Cansun’un büyük oğlu Naci Cansun, satın alma sonrası Karma Açıkhava Reklamcılık’ın CEO’su oldu. Cansun, Murdoch’ın Türkiye’de reklamdan çıkma kararıyla ilgili şunları söylüyor: 
“Rupert Murdoch’ın News Corp şirketi, medya sektöründe. Ama bizim yaptığımız iş medyaya değil, daha çok gayrimenkule benziyor. Çünkü reklam yerleri alıp, pazarlıyoruz. Yani içerik işi değil. Sıkıldılar herhalde. Aslında Murdoch’ın açık hava reklamcılığı işinden dünya genelinde çıkabileceğini duyuyoruz. Bu iş, aile işimiz olduğundan güçlü bir yatırımcıyla ilerlemek istedik. ‘Bu işte olalım mı, olmayalım mı’ diyen düşünen bir yapının içinde olmak tat vermiyordu. İsak ve Murat Bey gibi fon idaresini çok iyi bilen insanların vizyonu, bizimle çok iyi örtüştü. Nisan sonunda anlaşmayı yaptık.”
Actera Group’a ait Spectrum Media şirketinin News Outdoor Türkiye hisselerin yüzde 100’ünü Murdoch’tan aldığını belirten Cansun şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Kat malikine İngiliz onayı
“İşimiz çok dinamik. Sürekli belediye başkanları, apartman yöneticileriyle görüşürüz. Örneğin kat malikleri kanununa göre 12 daireli bir apartmana reklam vermek için 12 daireden de imza gerekir. Apartman sakinleri arasında emeklisi, öğrencisi, yaşlısı var.
Bu işler için New York’tan, Londra’dan onay alalım, 15 gün bekleyelim diyecek vaktimiz olmuyordu. Bizi çok yoruyordu. Actera’nın bilgisi ve yakınlığı bize çok yardımcı olacak.”
Türkiye’nin en büyük açık hava reklamcıları arasında News Outdoor, Ströer, Wall, Clear Channel ve Medya Pano bulunuyor. News Outdoor, yani yeni adıyla Karma’nın 6 bin reklam yüzeyinin yüzde 60’ı İstanbul, kalanı ise Anadolu’da yer alıyor. Şirket, Adana, Diyarbakır ve İzmit’te tek açık hava reklamcısı durumunda.
Murdoch’ın Türk medyasındaki bir diğer yatırımı ise Fox TV.

Haberin Devamı

Hadi Çaman’ın tiyatrosu el değiştirdi 

Murdoch, ‘açık hava’yı Antika’nın fonuna sattı

ALS hastalığı nedeniyle yaklaşık 6 aydır tedavi gören ünlü oyuncu Hadi Çaman’ın İstanbul Teşvikiye’deki Yeditepe Oyuncuları tiyatrosu el değiştirdi.
‘Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları Tiyatro Limited Şirketi’nin hisseleri akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Hasan Nerezoğlu’nun patronluğundaki Boğaziçi Grup’a geçti.
Boğaziçi Grup’un tiyatroyu devam ettirmek için devraldığını ve tiyatroyu çok daha iyi bir duruma getireceklerini anlatan grup yetkilileri şunları söylüyor:
“Uzun zamandır kültürel bir yatırım yapmak istiyorduk. Büyük firmaların yanında bizlerin de kültür hizmeti sunması, kimseyi şaşırtmamalı. Tiyatroyla ilgiliyiz. Bu amaçla Beyoğlu’nda bir - iki yer bakmıştık. Bu sırada Hadi Bey’le ilgili gelişmeler yaşandı. Yeditepe Oyuncuları tiyatrosu artık şehirle, Nişantaşı ile özdeşleşmiş durumda. Hadi Çaman’lar da kolay yetişmiyor. Hastalık ve ekonomik şartlar nedeniyle tiyatro bakımsız duruma düşmüştü. Mülk sahibi olan Milli Eğitim’e kira ödenemiyordu ve tahliye söz konusuydu.
Şimdi bunları düzelteceğiz. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Tiyatroya gelir getirecek düzenlemeler de yapacağız. Tiyatro girişinde bir dükkân açılacak. Bunun kuyumcu olması düşünülüyor. Kafe ele alınacak, fuayede sergi alanı oluşturulacak. Tiyatrocularla birlikte iddialı bir tiyatro hazırlayacağız.”