Ekonomi Nakdi Yardım Ne Demek? Ayni Yardım Ve Nakdi Yardım Arasındaki Fark Nedir?

Nakdi Yardım Ne Demek? Ayni Yardım Ve Nakdi Yardım Arasındaki Fark Nedir?

01.04.2021 - 03:55 | Son Güncellenme:

Devlet tarafından geçinmekte için herhangi bir geliri olmayan, yardıma muhtaç yani maddi açıdan zor durumda bulunan kişilere verilen ayni ve nakdi yardımlar kişilerin daha iyi bir yaşam sürebilmesine imkan sunuyor. Bu sayede insanların daha iyi şartlarda yaşaması ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amaçlanıyor. Nakdi yardım ne demek? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nakdi Yardım Ne Demek Ayni Yardım Ve Nakdi Yardım Arasındaki Fark Nedir


Ailesini geçindirmekte güçlük çeken, sağlık, eğitim hatta gıda giderlerini bile karşılayacak gücü olmayan kişilerin alabileceği nakdi yardımlar, devlet tarafından valilikler, kaymakamlıklar ve belediyeler eli ile kişilere sunuluyor.

Nakdi Yardım Ne Demek?

Valilik, kaymakamlık ve belediyelerin eli ile yürütülen nakdi yardımlar, aylık herhangi bir sabit geliri olmayan, sigortası olmayan, kirada oturan, üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkul ya da araba gibi kayıtlı malı olmayan kişilere bu yardım veriliyor. Nakdi yardım, zor durumdaki ve geliri olmayan ya da çok az olan kişilerin maddi olarak yardım almasını ifade ediyor. Yani bu kişilere resmi kurumlar tarafından parasal yardım yapılıyor.

Ayni Yardım ve Nakdi Yardım Arasındaki Fark Nedir?

Ayni yardım, kişilere parasal olarak değil ama mal ya da hizmet temini ile yardım etmek anlamına gelir. Nakdi yardım ise, maddi anlamdaki zor durumdaki kişilere parasal olarak yardım edilmesini ifade ediyor. Ayni yardım söz konusu olduğu zaman kişilere ihtiyaç duydukları mallar temin edilebileceği gibi bu kişilerin sağlık, eğitim gibi hizmetlerden yararlanmasına da yardımcı olur. Ayni yardımlar da aynı nakdi yardımlar gibi valilikler, belediyeler ve kaymakamlıklar tarafından yapılıyor.

Ayni yardımlar, SGK kapsamında çalışan işçilere işverenleri tarafından yapılan yardımlardır. Örneğin, işveren tarafından işçinin gıda, giyim ihtiyacının karşılanması, gıda, kömür, bebek bezi gibi temel yardımlarda bulunulması da ayni yardım olarak ifade edilir. Kaymakamlıklar tarafından yapılan nakdi yardımlar ise, aylık olabileceği gibi tek seferlik de olabilir. Bu da sadece fakirlik durumunda söz konusu olur.