10.06.2009 - 01:32 | Son Güncellenme:
CENK BAŞLAMIŞ Moskova
Kısa süre önce Antalya’da 1.5 milyar dolara mal olduğu söylenen Mardan Palace’a Hollywood yıldızlarının katıldığı görkemli bir açılış yapan İsmailov son dönemde Rusya’da hedef adam haline geldi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in işaret etmesinden sonra İsmailov’un sahibi olduğu Moskova’daki Çerkez pazarına hafta sonunda düzenlenen baskında 6 bin konteynerde piyasa değeri 2 milyar doları aşan kaçak mal bulunduğu açıklandı. Devlet kanalı RTR’de de İsmailov’u karalamaya yönelik olduğu izlenimi bırakan özel bir program yayımlandı.
Vatandaşlık başvurusu basında
Rus basınında dün yer alan haberlere göre Azeri asıllı işadamı Mardan Palace’ın açılışı ardından Türk vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulundu. Avukatı Pavel Astuhov, konuyla ilgili haberleri ne doğruladı ne de yalanladı, ancak “Kendisi devlet görevlisi olmadığı için ikinci ya da üçüncü bir vatandaşlık alması yasalara aykırı değil” diye ekledi. Astuhov, İsmailov’un Çerkez pazarında kaçak mal ele geçirilmesiyle ilgili olarak soruşturmacılara verebileceği bir bilgi bulunmadığını söyledi.
İsmailov’un son dönemde Rusya’da “hedef adam” haline gelmesi konusunda değişik yorumlar yapılıyor.
Türkiye’ye yatırımı eleştiriliyor
Mardan Palace’ın açılışı öncesinde başlayan ve sonrasında devam eden bazı yorumlarda İsmailov, “Rusya’da kazandıklarını Türkiye’ye yatırdığı” gerekçesiyle eleştiriliyor. Ancak diğer zengin Rusların da Türkiye’de turizm sektörüne yatırım yaptığı biliniyor. Örneğin, şu anda 10 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin işadamı olan Sergey Prohorov’un Türkiye’de yedi yıldızlı bir otel kurmak istediği söyleniyor.
Rusya’daki bazı kaynaklar ise İsmailov’un Yahudi kökleri nedeniyle tepki çekmiş olabileceğini düşünüyor. Rus basını İsmailov’un Moskova’da sinagog yaptırdığını, ayrıca İsrail’e göç eden Azerilere yardım ettiğini yazıyor. Kommersant gazetesi ise kendisine yönelik kampanyanın perde arkasında rakip işadamlarının bulunabileceğini belirtti.