Ekonomi ‘Servis değişikliği işçi için haklı fesih sebebi’

‘Servis değişikliği işçi için haklı fesih sebebi’

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay, servis güzergâhı değiştiği için işe gitmeyen işçilerin iş akdini feshetmelerini haklı buldu. İşçilerin ihbar tazminatı alamayacağını ancak kıdem tazminatı alabileceğine karar verdi.

‘Servis değişikliği işçi için haklı fesih sebebi’

Bolu Göynük’e 57 kilometre mesafedeki köyden işyerine işçi taşıyan servisin güzergâhı değiştirildi. İşveren, servisin artık 2 kilometre mesafedeki komşu köyden döneceğini, işçilerin servis için bu köye gelip gitmelerini istedi. Güzergâh değişikliğini kabul etmeyen işçiler servisin köylerine gelmemesi üzerine işe gitmezken, işveren de devamsızlık tutanağı tutarak iş akitlerini feshetti. İşçiler tarafından ihbar ve kıdem tazminatı talebiyle açılan dava Yargıtay’a intikal etti.

Haberin Devamı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi aldığı kararda, İş Kanunu’nun 22. maddesinde çalışma koşullarında esaslı değişiklik sebebiyle işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceğinin öngörülmediği, ancak çalışma koşullarının değişmesinin aynı zamanda “çalışma koşullarının uygulanmaması” anlamına geldiğinden işçinin haklı fesih yapabileceği kaydedildi. Bu durumda ise işçinin ihbar tazminatı hakkının doğmayacağı ancak kıdem tazminatı ödenmesinin gerekeceği belirtildi.

Çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde ise hem ihbar hem de kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği vurgulandı.

Yazarlar