Ekonomi Son dakika: Cep telefonu satışına ÖTV düzenlemesi

Son dakika: Cep telefonu satışına ÖTV düzenlemesi

19.04.2022 - 07:13 | Son Güncellenme:

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile cep telefonu tesliminde ÖTV matrahları yeniden belirlendi.

Cep telefonu ve tütünde özel tüketim vergisi matrahları yeniden belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre özel tüketim vergisi matrahı 1.500 TL'yi aşmayan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 25 oldu.

Haberin Devamı

Özel tüketim vergisi matrahı 1.500-3 bin TL arasında olan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 40 olarak belirlenirken, 3 bin TL'nin üzerindeki telefonlarda yüzde 50 oldu.

Daha önce yüzde 25'lik dilimde 1.200 TL'yi geçmeyen telefonlar yer alıyordu. Yüzde 40'lık dilimde ise 1.200-2 bin 400 TL'lik ÖTV matrahı olan telefonlar bulunuyordu.

YAPILAN ÖTV DEĞİŞİKLİĞİ NE ANLAMA GELİYOR?

Yeni ÖTV düzenlemesiyle fiyatı uygun akıllı cep telefonlarına kademeli olarak indirim gelecek.

ESKİ FİYAT VE YENİ FİYAT KARŞILAŞTIRMASI

Son dakika: Cep telefonu satışına ÖTV düzenlemesi

CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: "Lüks tüketim diyeceğimiz telefon fiyatlarında güncelleme olmayacak daha uygun olan cep telefonlarında indirim olması bekleniyor. 5 bin 500 TL’nin altında olan cep telefonlarında indirim yansıyabilir. Bu düzenleme ile yaklaşık 350 liraya varan bir indirim söz konusu.

Aslında yeni düzenleme şu: Cep telefonlarına ilişkin olarak ÖTV matrahları değişti. ÖTV’siz ve KDV’siz dediğimiz fiyat var. Kararla yüzde 25, ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 640 liradan 1500 liraya çıktı. Yüzde 40 olan ÖTV oranı 1500 liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Yüzde 50 olan için kullanılan oranda ise eşik 3 bin liraya çıkarıldı. Genelde beklenti şu 5 bin 500 liranın altındaki cep telefonlarında indirim olması bekleniyor. Örnek hesaplama yaptık ve iki fiyatı baz aldık.

Haberin Devamı

5 bin 310 liralık bir cep telefonunda fiyat yeni düzenlemeyle 4 bin 956 liraya inmiş olacak. Yaklaşık 354 liralık bir indirim bekleniyor.

2 bin 478 liralık bir telefon baz alındığında 2 bin 212 liraya geliyor fiyat. Yaklaşık 266 liralık bir indirim söz konusudur.

Bu örnek bir hesaplamadır. Biz neden böyle bir düzenlemeye gidildi diye sorduğumuzda şu cevap veriliyor. Yerli üretime bir teşvik olması isteniyor. Bir tarafta enflasyonu konuşuyoruz. Enflasyonu düşürme mücadelesine bir katkı sağlanabileceği ifade ediliyor. Lüks tüketime değil daha çok uygun tüketime yönlendirmeyle ithalatın böylelikle azaltılabileceğine vurgu yapılıyor."

TÜTÜNDE DÜZENLEME YAPILDI

Ayrı bir kararla tütündeki ÖTV matrahları da yeniden belirlendi. Buna göre net muhtevası 500 gramı geçmeyen ambalajlarda olan tütünlerde vergi oranı yüzde 55, asgari maktu vergi tutarı 0,0921 ve maktu vergi tutarı 0,8370 oldu. 500 gramı geçen ambalajlarda olan tütünlerde de aynı oran belirlendi.

Haberin Devamı

ÖTV MATRAHI NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi matrahı ürünlerden alınacak vergi miktarını belirlemede kullanıyor. Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutar anlamına geliyor.

Yapılan düzenlemeyle düşük ve orta segmentteki telefonlarda vergi yükünün hafiflemesi bekleniyor.