Ekonomi Startup’lara 90 milyon €’luk yeni fon yolda

Startup’lara 90 milyon €’luk yeni fon yolda

12.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Foriba ve Paraşüt startup’larında çıkışlara imza atan Revo Capital, yeni fon için çalışmalarına başladı. Firmanın ortağı Cenk Bayrakdar, “İkinci fonumuz için hazırlık yapıyoruz. Büyüklüğü 90 milyon euro olacak” dedi.

Startup’lara 90 milyon €’luk yeni fon yolda

Türkiye’nin en büyük girişim sermayesi fonlarından (venture capital) olan Revo Capital, ikinci fon için düğmeye bastı. 2013 yılında kurulan ve fon büyüklüğü 66 milyon dolar (58 milyon euro) olan ilk fonunda çıkışlara başlayan firma, toplamda 90 milyon euro büyüklüğe varacak ikinci fonu bu yıl sonuna kadar devreye alacak. Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar, fonların genelde beş yıl için kurulduğunu ve diğer üç yılda da exit (çıkış) sürecine geçtiğini anımsatarak, “Yatırım yaptığımız 20 firma vardı. Bunlardan en büyükler olan Foriba ve Paraşüt’te exit yaptık. Foriba Sovos’a, Paraşüt de Mikro ve Zirve’ye satıldı. Onların exit’lerini tamamlıyoruz. Diğer 18 firmayla ilgili görüşmeler de sürüyor. İnşallah güzel haberler vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Yatırıma devam

Exit sürecinde olduklarını ancak bu sırada da yatırımların durmaması gerektiğini dile getiren Bayrakdar, “Revo Capital olarak ikinci fonumuzun hazırlığını yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar kurmuş olacağız. İlk kapamada 40 milyon euro’yu hedefliyoruz. İkinci aşamada 60 milyon euro ve kapamayı 90 milyon euro ile yapmayı hedefliyoruz” bilgisini verdi.

Cenk Bayrakdar, ilk fonlarında yatırım alanlarının daha çok B2B bulut, fintek ve nesnelerin interneti (iOT) olduğunu da aktararak, şunları söyledi: “Türkiye tam bir Kobi ülkesi. Biz burayı açık görüp yatırım yaptık. Birinci alanımız bu oldu. Fintek ikinci alanımız. Bu iki alanda çok girişim bulduk. Bu alanların büyümesinden memnunuz. iOT’de ise çok fazla firma yoktu iki firmaya yatırım yaptık. Henüz bu alandaki girişimler hayatımıza tam olarak girmedi. İkinci fonumuzda da bu alanları hedefliyoruz. Ayrıca bir ek alan olarak sağlığı katacağız. Türkiye sağlık turizminde bölgede çok iyi durumda. Bu alanda olabilecek girişimleri araştırıyoruz.”

Haberin Devamı

Revo Capital, yurt dışında da yatırımlarını sürdürüyor. İlk fonlarında yüzde 80 yurt içi, yüzde 20 ise yurt dışındaki startup’lara yatırım yaptıklarını aktaran Bayrakdar, “Doğu Avrupa, Baltık ülkeleri ve Balkanlar hedefimizde.

Estonya’da ofis açtı

Estonya’da ofis açtık. İlk fonda Baltık ülkelerinden birkaç startup’ı Türkiye’ye getirdik. Bu ülkelerde özellikle derin teknoloji alanında girişimler var. İkinci fonumuzda ise yüzde 35 yurt dışı yatırımı düşünüyoruz. Yüzde 65 oranında Türkiye’de yatırımımız olacak. Daha fazla yatırım yapacağız” diye konuştu.

Startup’lara 90 milyon €’luk yeni fon yolda

TÜRKİYE 30 FONU KALDIRIR

TÜBİTAK 1514 girişim sermayesi fonunun önemli olduğunu ve yeni fonların sayısını arttırdığını da dile getiren Bayrakdar, “14 tane fon var. Hepsi de kapatılmış değil. Kapatılmış olanları sayarsanız 4-5 tanedir. Türkiye’yi zıplatacak kalitede işler için çok sayıda venture capital lazım. Türkiye çok rahat 30 venture capitali kaldırır. 30-50 milyon dolarlık fonlar olsa. Türkiye bölgesel liderliğe böyle oynar” dedi.

Haberin Devamı

Cenk Bayrakdar, Türkiye’de özellikle dövizin iniş çıkışlı olması nedeniyle yurtdışınkdai fonlar tarafından beklemeye alındığını da aktararak, bu fonların daha stabil bir döviz kuru ve iş hukukunu dikkate aldıklarını kaydetti.

Yazarlar