EkonomiSuperlit, Romanya’ya fabrika kurdu, Rusya’ya bakıyor

Superlit, Romanya’ya fabrika kurdu, Rusya’ya bakıyor

24.06.2009 - 00:54 | Son Güncellenme:

Karamancı Holding şirketlerinden Superlit Boru Sanayi, Rusya’ya yatırım planlıyor

Superlit, Romanya’ya fabrika kurdu, Rusya’ya bakıyor

Şirketin Genel Müdürü Önder Eren, “Rusya’da bugüne kadar altyapıda hep çelik boru kullanılmış. Cam elyaf takviyeli polyester boru hiç kullanılmadığı gibi bu alanda üretim de yok. Bu bölgede de fabrika yatırımı yapacağız. Ancak krizde Rusya çok etkilendiği için biraz daha bakmak istiyoruz” dedi.
Düzce’deki fabrikada bir basın toplantısı yapan Genel Müdür Eren, şirketin cirosunun 100 milyon dolar düzeyinde olduğunu, 4-5 yıl içinde bu ciroyu 400 milyon dolara çıkarmak istediklerini, bu hedefte en önemli projenin Rusya yatırımı olduğunu belirtti.
Ürettikleri boruların daha çok altyapı projelerinde kullanıldığı için kamunun altyapı yatırımlarına ayırdığı bütçenin kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirten Eren, “Bütçeler kısılmasına rağmen, özellikle ihracat sayesinde tam kapasiteyle çalışıyoruz” dedi.

Romanya’ya fabrika
Türkiye’de ödenek sorunları yüzünden altyapı yatırım ihtiyacı olan ülkelere baktıklarını belirten Eren şöyle dedi:
“Libya, Türkmenistan, Suriye krizin fazla uğramadığı ülkeler. Altyapıları da zayıf oldukları için bu alanlara yöneldik. Kuzey Afrika, Ortadoğu, Azerbaycan, Rusya, Doğu Avrupa da ihracat yaptığımız diğer ülkeler. AB’den altpayı için büyük destek alan Romanya’da pazar bizim için önemli hale gelince satış ofisini fabrikaya çevirdik. Romanya geçen yıl sonu faaliyete geçti. 10 milyon euro’luk yatırımın yapıldı. Fabrikada 90 kişi çalışıyor. Burada da 275 kişi çalışıyor. Burada (Düzce) tam kapasite çalışıyoruz. Makineleri de kendimiz yaptık. Böylece hiçbir teknolojik desteğe ihtiyacımız olmuyor.”
Kanalizasyon, izale hatları gibi alanlara 3-3.5 metrelik borular üreten Superlit’in üretiminin yüzde 95’ini ihraç ettiğine dikkat çeken Önder Eren, fabrikanın Orta Anadolu Tekstil’le tanınan Karamancı Grup tarafından 1961’de kurulduğunu, kapasite artışlarıyla alanında önemli bir fabrika haline geldiğini söyledi.

Projeye göre boru
Türkiye’de polietilen boruda 150 şirketin üretim yapması ve merdiven altının yoğun olması nedeniyle üretimi değiştirdiklerini anlatan Eren, “Polietilen fiziki bir proses. Makineleri koyduktan sonra teknoloji gerektirmiyor ve pahalı değil. Merdiven altı üretim çok. Bizim çıkmamızda bu sebepler etkili oldu. Cam elyaf takviyeli polyester (CTP) ise kimyasal bir üretim. Belli reçeteleri bir araya getiriliyor. Merdiven altı üretim imkânsız” dedi.
Fabrikanın Ar - Ge laboratuvarlarında test edilen ve geliştirilen ürünlerin, toprağın ne kadar altına ineceği, sudaki basınç gibi etkenlere göre üretildiğini ifade eden Eren projeye göre boru dizayn ettiklerini söyledi.
Eren, “Ürünlerimiz içme suyu, sulama, termik santral, kanalizasyon, çelik haddehaneleri gibi alanda kullanılabiliyor. Müşterimiz belediyeler, Devlet Su İşleri ve daha çok bu kamu kurumlarına ihale kazanarak iş yapan müteahhitler. Türkiye’de bu konuda faaliyet gösteren 4 şirket, toplam 8 makine var. İşler tamamen devletin bütçesine bağlı. İş yapan müteahhitler de ödenek alamadığı için işe başlayıp da sipariş veremiyor” diye konuştu.

KEŞFETYENİ
Magazin dünyasının konuştuğu sürpriz nikah! 3. kez evlendi
Magazin dünyasının konuştuğu sürpriz nikah! 3. kez evlendi

Cadde | 16.05.2025 - 09:03

Hayat Bilgisi dizisinde 'Rüya' karakterini canlandıran Yıldız Asyalı, 3. kez dünyaevine girdi.

Yazarlar