Ekonomi THY kâra uçacak

THY kâra uçacak

02.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kargo gelirini 4 milyar dolara taşıyan THY, bu moralin etkisiyle 2022'ye büyük kâr hedefiyle girdi. Şirketin Rusya - Ukrayna savaşıyla ilgili kriz öngörüsü ise şu anki fotoğrafa göre büyük çaplı görünmüyor.

THY kâra uçacak

Türk Hava Yolları'nın (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, pandemi etkisiyle zorlu geçen 2021'i gelir ve karlılıkta oldukça önemli seviyelerde tamamladıklarını belirtti. Bolat, 2022'ye filosunu güçlendirmek için 'tekrardan uçak arayan bir şirket' olarak başladıklarını, bu durumun da çift haneli büyüme rakamlarının göstergesi niteliğinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

THY'nin 2021 sonuçları ve hedefleriyle ilgili dün sabah yönetim takımıyla birlikte düzenlediği toplantıda konuşan Bolat, "Dünya havacılık tarihinin en zor döneminden geçtik. En zor günlerin geçtiğine ve sektörümüz için yeni bir başlangıç yapma zamanının geldiğine inanıyorum. Pandemi sürecinde, yolcu kapasitesinde yüzde 60 düşüş gerçekleşmişti, aynı zamanda uçuş iptalleri sebebiyle bu dönemde 1 milyar doların üzerinde bilet iadesi yapılmıştı. Havayolu seferlerinin durduğu, yolcu taşımacılığının kısıtlandığı noktada, kargo uçuşlarıyla durumu fırsata dönüştürdük. Yolcu sayısının azaldığı, yolcu uçaklarının uçamadığı dönemde kargo seferleriyle krizi aştık" dedi.

Yaban kazı stratejisi

Yeni dönem hedeflerini anlatırken Bolat, "THY'nin ambleminde kanatlarını açmış bir kuş gizli biliyorsunuz, yaban kazı" cümlesinden yola çıkarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Yaban kazlarını çok uzun mesafeler aşarak göç eden özel kuşlar olarak biliriz. Uçuşları sırasında çoğu canlının yükselmeye cesaret edemeyeceği seviyelerde uçuşlarını gerçekleştirirler ve onların uçuş stratejileri liderlik, ekip ruhu, takım çalışması ve dayanışma konusunda çok önemli mesajlar içerir. Bu kelimeler şirketimizin yeni döneminde benim de çok değer verdiğim kavramlar olacak. Dünya havacılığı zor bir dönemden geçerken bir fırtınayla karşılaştığında disiplininden taviz vermeyen göçmen kuşlar gibi hedeflediğimiz noktaya varmaktan vazgeçmeyeceğiz."

Gelirde 2019 seviyesi aşıldı

THY talepteki güçlü toparlanma ile yılın dördüncü çeyreğini 619 milyon dolar esas faaliyet karı, 225 milyon dolar net kar ile tamamladı. Dördüncü çeyrekte şirketin toplam gelirleri, 3.3 milyar dolar ile pandemi öncesi yıl olan 2019 dönemindeki toplam gelirleri aştı. Toplam gelirin yüzde 39’unu oluşturan kargo gelirleri söz konusu çeyrekte 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 172 artış gösterdi.

13.7 milyon yolcu

Yolcu kapasitesi 2019 yılının aynı döneminin yüzde 84’üne ulaşırken, yılın dördüncü çeyreğinde, iç hatlarda yüzde 79, dış hatlarda yüzde 69 doluluk oranı ile toplam 13.7 milyon yolcu taşındı. Şirketin filosu aralık sonu itibarıyla 246’sı dar gövde, 104’ü geniş gövde ve 20’si kargo uçağı olmak üzere toplam 370 uçaktan oluşmakta.

Haberin Devamı

2020 yılı boyunca Avrupa’nın en fazla uçan havayolu olan THY, 2021’de de Avrupalı network taşıyıcılar arasındaki liderliğini korudu. Şirket ayrıca kargo pazarında entegratörler hariç dünyanın en büyük 5. hava kargo taşıyıcısı oldu.

4 milyar dolarlık kargo geliri yazdı

- Toplam gelirler geçen yıla göre yüzde 59 artarak 10.7 milyar dolar oldu.

- 4. çeyrek geliri 2019 düzeyinin yüzde 81’ine ulaştı.

- Kargo geliri 2021’de 2019’a göre yüzde 125 artarak 4 milyar dolara çıktı.

- Taşınan kargo 2019’a göre yüzde 22 arttı.

- 4. çeyrekte 2019 kapasitesinin yüzde 84’üne ulaşıldı.

- 2021 yılı karı 959 milyon dolar oldu, geçen yılki zarar tersine çevrildi.

- 2021’de yolcu kapasitesi 2020’ye göre yüzde 70 arttı.

- 2021’de yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf yapıldı.

- THY, 128 ülkede 334 noktaya uçuş gerçekleştiriyor.

- 2021’de 9 farklı yurt dışı nokta uçuş rotasına eklendi.

Haberin Devamı

- Bu yıl ABD’de Denver, Seattle, Detroit hatları açılacak.

THY kâra uçacak

‘Savaş büyük çaplı etkilemez’

Rusya - Ukrayna arasında yaşanan ve ağır ekonomik yaptırımlara da yol açan savaşa değinen Ahmet Bolat, “Daha önce de benzer krizler yaşadık. Bunu da atlatırız. İki ülke global operasyonumuzda yüzde 2 - 3 aralığında paya sahip. Kargoda bu rakam daha az. O yüzden büyük çaplı etkilenmemiz söz konusu değil. Dileğimiz yaşananların bir an önce sonlanması. Ayrıca ‘Avrupalı taşıyıcılar uçmuyor’ diye ‘bizim bunu fırsata çevirmek’ gibi bir düşüncemiz asla olmaz” diye konuştu. 

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ise pandemide 900 tahliye uçuşu yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

Tahliye operasyonu

"Toplam 250 bin kişi tahliye edildi. Ukrayna ve Romanya’dan ek sefere ve 500 dolar olan biletleri 220 dolara düşürmemize rağmen ilk gün sadece 20 Türk vatandaşı tahliye için geldi. Savaş başlayınca Romanya seferlerini artırdık. Şu ana kadar 1500 Türk vatandaşı bu imkandan yararlandı.”