Ekonomi Tüketiciye 14 günde cayma hakkı geliyor

Tüketiciye 14 günde cayma hakkı geliyor

05.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek yeni yasayla artık ruhsat almadan ev satılamayacak. Konut satın alanlar da 14 gün içinde herhangi bir bedel ödemeden firmaya iade edebilecek.

Tüketiciye 14 günde cayma hakkı geliyor

Bu yıl 28 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gayrimenkul sektöründe de köklü değişiklikleri hayatımıza sokacak. Bunlardan en önemlisi ise maketten konut satışının düzenlenmesi olacak. Buna göre daha önceki kanun ve mevzuatlarda düzenlenmeyen ve güncel hayatta birçok tüketicinin ihtiyaç duyduğu ‘ön ödemeli konut satışı’ başlıyor. Kanunla, henüz ortada konut yokken, inşaata başlanmamışken veya inşaat devam ederken konut satılması ve bu nedenle tüketicilerin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 28 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle tüketicilerin daha fazla güvence altına alındığını belirterek, kanunla ilgili yapılan değişikleri ele aldı...

Haberin Devamı

Satıştan önce ruhsat almak zorunlu oldu
Müteahhit firmanın tüketiciye konut satış sözleşmesini imzalatabilmesi için öncelikle yapı ruhsatını alması ve sözleşme kurulmadan en az 1 gün önce de Bakanlıkça tespit edilecek hususları içeren ‘ön bilgilendirme formu’nun tüketiciye ibraz edilmesi zorunlu kılındı. Bu formla müteahhit taşınmazla ilgili bilgilendirmeyi yaparken, tüketici ise bu durumu bilerek taşınmazı satın aldığını kabul edecek. Tüketici ile ön ödemeli konut satış sözleşmesinin imzalanabilmesi için bu iki ön şartın gerçekleştirilmesi zorunlu oldu. Bilgilendirme formunun detayları ise yönetmelik çıkarılarak düzenlenecek.

Tüketiciye cayma hakkı verildi
Yeni kanunda tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat vb. ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanındı. Fakat, konutun krediyle alınması durumunda ise konut finansman kredi sözleşmesinin maddeleri devreye giriyor. Kanunun 43/2 maddesi bu problemi, konut finansman sözleşmesinin, konut satış sözleşmesini kurulduğu tarihte hüküm doğuracağı ancak cayma hakkının süresinin bitiminden itibaren yürürlüğe gireceğini ve bankanın cayma hakkını kullanan tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük vb. isimler altında hiçbir masraf talep edemeyeceğini hüküm altında alıyor.

Sözleşmeler noter huzurunda yapılacak
Satış vaadi sözleşmelerinde tapuya şerh koymak zorunlu oldu. Ön ödemeli konut sözleşmesi ve satış vaadi sözleşmelerinin tapuda tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmelerinin ise noterde düzenlenerek yapılması zorunluluğu yasaya eklendi. Bu düzenlemeyle yüksek meblağlı ödemelerin yapıldığı bu tip satışlarda özellikle eğitim seviyesi düşük tüketicilerin dolandırılmasının önüne geçip, resmi bir kurum tarafından tüm süreç boyunca tüketicilerin bilgilendirilmeleri amaçlanıyor.

Bina tamamlama sigortası yolda
Proje inşaatının tamamlanamaması veya firmanın iflas etmesi gibi durumlarda tüketicilerin büyük mağduriyetlere uğraması nedeniyle kanunun 42’nci maddesiyle bina tamamlama sigortası getirildi. Buna göre satıcının, ön ödemeli konut satışına başlamadan önce koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen bina tamamlama sigortasını yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartlarını sağlaması zorunlu kılındı.
Bu maddeyle proje sahibi projeyi tamamlayamasa da, bina tamamlama sigortası veya diğer teminatlarla binanın tamamlattırılarak tüketicinin konut sahibi olması sağlanacak veya projenin yarıda kalması dolayısıyla zarara uğraması engellenecek.

YÜZDE 2 TAZMİNAT ALMA HAKKI TANINDI

Haberin Devamı

Cayma hakkının yanı sıra dönme hakkı da yeni düzenlemede yer alıyor. 45’inci maddeyle düzenlenen dönme hakkında, tüketici konutun teslim tarihine kadar konutu iade edebilir. Fakat bu durumda satıcı, tüketiciden konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme bedelinin en fazla yüzde 2’sini tazminat olarak talep edebilir. Bu tazminat ‘dönme cezası’ olarak adlandırılırken, 45’inci maddenin ikinci fıkrasında 4 istisna yer alıyor. Bu istisnaların herhangi birinin gerçekleşmesi halinde ise tüketici dönme cezası olmadan da sözleşmeden dönebiliyor.

Haberin Devamı

36 ay içinde tapu verilecek
36 ay içinde alıcıya kat irtifakı tapusu verilmesi zorunluluğu getirildi. Buna göre sözleşmenin imzalanmasından itibaren en fazla 36 ay içinde satıcının, tüketici adına tapuda kat irtifakını tescil ettirip, tapuyu vererek zilyetliğini tüketiciye devretmesi gerekliliğini zorunlu tutuldu.

Haberin Devamı

‘Dünyanın en iyi projesi’nde kiralamalar başladı

Dünyanın, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en iyi ofis geliştirme projesi seçilen Lapis Han’daki ofis ve mağazaların kiralamaları başladı.
Satışların büyük ölçüde tamamlandığı projede kiralanmaya başladıklarını belirten Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, projede sınırlı sayıda bulunan mağazalar için restoran, kafe, kuru temizleme, kuaför gibi sektörlerden yoğun talep aldıklarını söyledi.
Projedeki mağaza sayısının çok fazla olmaması nedeniyle doğru firmalarla anlaşmaya varmak istediklerini ifade eden Karayel, “Mart ayının sonunda teslimlerimize başlayacağız. Bu anlamda zamanımız çok değerli. Ofis kullanıcıları ile kaliteli markaları buluşturmayı hedefliyoruz” dedi. Ofisler için de talep topladıklarını dile getiren Karayel, “Tastamam teslim edeceğimiz ofisler, gerek ulaşım kolaylığı gerekse sunduğu özellikler bakımından büyük ilgi görüyor” diye konuştu.
Yaşam alanı kurguladı
Lapis Han’ın metronun istasyonunun yanı başında yer aldığını vurgulayan Evrim Karayel, şu bilgileri verdi:
“Projede resepsiyon ve asistan hizmetleri, her katta toplantı ve arşiv odaları, kargo dağıtım ve toplama hizmetleri, video konferans odası ve büyük toplantı odası gibi alanlar kiralama talepleri için büyük önem taşıyor. Camların açılabilmesi, kreş ve etüd odalarının olması ve sosyal tesiste kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna, buhar ve masaj odalarının bulunması kiralama görüşmelerinde olumlu etki yaptı.”
Toplam 6 bin 897 metrekare arazi üzerinde 32 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Lapis Han, 160 ofis ve 26 mağazadan meydana geliyor. Yaklaşık 3 bin metrekare sosyal donatı ve sosyallaşme alanı bulunan Lapis Han’da alanları 57 ila 2 bin metrekare olan ve istendiği takdirde birleştirilebilen lego ofisler bulunuyor.

Haberin Devamı

Yakacık’ta panoramik manzaralı evler satışta
Demirli Yapı, Yakacık’ta inşaatına başladığı yeni projesi Twinstar Yakacık projesini satışa çıkardı. Aydos Ormanları’nın başlangıcında yer alan Twinstar Yakacık’ta 1+1’den 4+1 dublekse kadar konut seçenekleri sunuluyor. Twinstar Yakacık evlerinin büyüklükleri ise 76 metrekareden başlıyor, 240 metrekareye kadar yükseliyor. Toplam 120 konuttan oluşan proje, her daire ve terastan izlenecek panoramik deniz ve şehir manzarası ile dikkatleri üzerine çekiyor.
300 konut geliyor
Demirli Yapı Satış ve Pazarlama Müdürü Celal Demirli, Twinstar Yakacık’ta metrekare fiyatlarının 2 bin 550 ile 2 bin 750 lira arasında değiştiğini belirterek, “Bölgedeki proje rayiçlerinin altında satışa çıktık. Projemizde 1+1 tipi daire fiyatları 210 bin TL’den başlarken, 4+1 dubleks tipi daire fiyatları da 750 bin TL’den başlangıç gösteriyor. Ayrıca projemizde net brüt arasındaki fark da yüzde 20’ler seviyesinde” diye konuştu.
Bostancı, Suadiye ve Fenerbahçe’de butik projeler de hayata geçiren Demirli Yapı, 2014 yılında iki yeni proje daha hayata geçirmeyi planlıyor. Bu projelerden biri olan Yakacık Twins 180 konuttan oluşacak. Diğer proje ise Kartal Atalar bölgesinde 18 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilecek ve 300 konut ile ticari alanlardan oluşacak.

Yeni arsa aldı
Kartal’da Zaha Hadid’in daha önce planlama yaptığı kentsel dönüşüm alanı içerisinde arsa satın aldıklarını belirten Celal Demirli, “Kartal kentsel dönüşüm alanı içerisinde 4 bin 500 metrekarelik bir arsa satın aldık. Bu arsa 14 bin metrekareye çıkabilecek düzeyde. 1 yıl içerisinde burada da proje geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.

EVRA GROUP KURTKÖY’DE YENİ PROJEYE BAŞLIYOR

Pendik- Kurtköy bölgesinde Oto World Asya, Statü Park ve Doruk Park gibi önemli projelerin altına imza atan Evra Group yeni bir proje için düğmeye bastı. Kurtköy’de kurulacak ve 174 daire ile 13 dükkandan oluşacak Evra Life projesinin startı şubat ayı içinde verilecek. Yaklaşık 25 yıllık Evra Group güvencesi ve deneyimi ile gerçekleştirilecek projenin Aralık 2015’te teslim edilmesi planlanıyor.
Has Şirketler Grubu ile birlikte, son dönemlerin hem mimarisi hem de işlevi açısından en dikkat çeken projelerinden Oto World Asya’nın proje ortaklığını gerçekleştiren Evra Group yeni projesinin adı Evra Life olarak belirlendi.
Evra Life, Kurtköy Reyhan Caddesi’nde yapımına başlanacak ve 174 daire ve 13 ticari birimden oluşacak. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerden oluşacak projenin Sabiha Gökçen Havaalanı ve Yenişehir projesine yakınlığı ile yatırımcılardan ilgi görmesi bekleniyor.

Bomonti’ye yatırımcılar büyük ilgi gösteriyor

Yapımı Ali Başyazıcıoğlu Holding iştiraki Now Gayrimenkul tarafından üstlenilen Now Bomonti’ye yatırımcıların büyük ilgisi devam ediyor. Resmi satışların henüz başlamadığı Now Bomonti’de metrekare fiyatları ise 5 bin 500 dolar ile 7 bin dolar arasında değişiyor.
Now Bomonti, 60 metrekareden 2 bin metrekareye kadar değişik büyüklüklerde ofis veya konutun tasarlanabileceği modüler bir mimariye sahip. Özgün mimarisi ve konumu ile fark yaratan proje, yatırımcılarına bir konut ya da ofis seçeneğinin yanı sıra, zengin sosyal avantajları ile geleceğin yaşam biçimini de sunuyor.

Kristal Şehir için 10 bin kabini SRC üretecek

SRC Yapı'nın bir markası olan HydroCabin, dünya ülkelerinde olduğu gibi yurtiçinde de yoğun talep görüyor. Yapı marketler ve çeşitli bayiler üzerinden Türkiye genelinde toplam 700 ayrı noktada satılan Src Yapı ürünleri, Türkiye'deki markalı konut projelerine de ürün vermeye başladı. Src Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, tamamen yerli üretimle dünyaya HydroCabin markasıyla gönderdikleri ürünleri, markalı projelere sunmak amacıyla Anadolu yakasında ofis açtıklarını belirterek, Batışehir'den sonra şimdi de Kristal Şehir projesine 10 bin tane HydroCabin ürünleri vereceğiz" dedi.
Abdurrahman Sürücü, 2012'de 23 ülkeye ürün satarken, 2013'de bu sayının 40'a çıktığın, 2014'de daha da artacağını belirtti.

Teslime kadar 7 aylık kredi taksitini veriyor
Uran Holding’e bağlı Uransan tarafından Ankara’nın değer kazanan bölgelerinden Yenimahalle’de yapılan Urankent, yatırımcısını destekleyen kampanyalara devam ediyor. Urankent’te Ocak 2013’de inşaatına başlanılan 5. Etap Royal Plus Konutları’ndan daire sahibi olmak isteyenler, 100 bin liralık kredi için 120 aylık vade kullanmaları durumunda büyük bir avantaja sahip oluyor.
Dairelerin teslim tarihi olan 30 Ağustos 2014’e kadar ödenmesi gereken aylık bin 435 liranın tamamı 7 ay boyunca Royal Plus tarafından karşılanıyor. 15 Ocak ile 15 Mart tarihleri arasında yapılacak alımlar için geçerli olan kampanya 100 bin lira kredi kullanılması durumunda uygulanıyor.

Tapu masraflarını ve KDV’yi kendisi ödüyor
Code İstanbul Bahçelievler projesi Yazıcıoğlu İnşaat tarafından hayata geçiriliyor. 2 blokta 90 konuttan meydana gelen projede 2+1, 3+1 ve 4+1 daire tipleri yer alıyor. Tapu masrafları ve KDV'nin yapımcı şirket tarafından karşılandığı Code İstanbul Evleri Aralık 2014 tarihinde teslim edilecek. Code İstanbul Evleri'nde tapu teslimleri hemen gerçekleştiriliyor. 180 araçlık kapalı ve 30 araçlık açık otoparkın yer aldığı projede fiyatlar üzerinden yüzde 5 indirim uygulanıyor. Projede yüzme havuzu, fitness center, sauna, bilardo salonu, masa tenisi, otopark ve güvenlik gibi birçok seçenek sunuluyor.