Ekonomi ‘Türkakım’da vana açılıyor

‘Türkakım’da vana açılıyor

08.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Rusya’nın doğal gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletecek TürkAkım doğal gaz boru hattının açılışı bugün İstanbul’da düzenlecek törenle gerçekleştirilecek.

‘Türkakım’da vana açılıyor

Haliç Kongre Merkezi’ndeki törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov’un katılması bekleniyor. Rusya’nın Anapa şehrinden Kıyıköy’e uzanan ve 935’er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan TürkAkım’ın inşaat süreci sona erdi. Anapa’da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali de tamamlandı.

2 merkeze bağlantı

Rus gazını doğrudan Türkiye’ye iletecek TürkAkım boru hattı 31 Aralık 2019 itibariyle gaz akışına hazır hale getirildi.

Bugün Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak’ın da yer alacağı programda önce Rusya’daki Russkaya Kompresör İstasyonu’nda Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oleg Aksyutin ile bağlantı kurulacak. Ardından Kıyıköy Alım Terminali’nde BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan’a bağlanılacak. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin tarafından TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nı faaliyete geçirecek sembolik vana açılacak.

Her bir hattı 15.75 milyar metreküp olmak üzere toplam 31.5 milyar metreküp gaz kapasitesi bulunan TürkAkım’ın 15.75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattı Türkiye’ye gaz akışı sağlarken, aynı kapasiteli ikinci hat üzerinden Avrupa’ya gaz gönderilecek.