Ekonomi Turunçgilleri kısır böcek koruyacak

Turunçgilleri kısır böcek koruyacak

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turunçgil üreticilerinin korkulu rüyası ‘unlubit’ ile mücadele için yetiştirilen milyonlarca kısır böcek bahçelere salındı. Ürün kimyasala maruz kalmadan doğal yolla korunacak, verim artacak.

Turunçgilleri kısır böcek koruyacak

Meltem Güneş / ANKARA - Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan kış mevsimi öncesi, iyi bir C vitamini kaynağı olan turunçgilleri zararlı organizmalara karşı korumak için Akdeniz bölgesindeki bazı noktalara kısır böcek saldı.

Haberin Devamı

Bitkisel ürünlerin zararlıları ile mücadelede kullanılan kimyasallar, ihracatta kalıntı sorununa ve ürünlerin geri dönmesine, insan sağlığının olumsuz etkilenmesine, toprak ve çevre kirliliğine neden olurken, zararlılar ile mücadele edilmediğinde üretimde yüzde 40’lar oranında kayıplar yaşanabiliyor.

Hedef Akdeniz

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürünleri zararlı organizmalara karşı korumak, kimyasal mücadeleye alternatif çevre ve insan dostu, kalıntısız ürün elde etmek için biyolojik mücadeleyi yaygınlaştırmaya çalışıyor. Gereksiz ilaçlamaların önlenmesiyle mücadelenin maliyetleri de azalıyor. Bu kapsamda kısır böcek tekniği uygulanmaya başlandı. Mersin’de, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce üretilen ve turunçgil üretiminin ana zararlısı olan “turunçgil unlubiti” için 3 adet doğal düşmandan toplam 100 bin adet salındı. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoteknik Mücadele Merkezi’nce üretilen ve Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kullanılan, 150 bin adet kısır böcek salımı da Çukurova bölgesinde ilk defa gerçekleştirildi. Bornova Enstitüsü’nce haftalık 5 milyon kısır böcek üretimi gerçekleştirilirken ilerleyen dönemde üretim miktarının da artırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Yüzde 90 başarı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre, Türkiye zararlı organizmalara karşı kısır böcek tekniğini uygulayan 16 ülkeden birisi oldu. Amerika, İspanya, Meksika, İsrail gibi ülkelerin bu yöntemi uyguladıkları alanlarda yüzde 80-90 oranında başarı elde ettikleri kaydedildi.

PAYDAŞLAR SORUMLULUK ALMALI

Akdeniz meyve sineğine karşı, biyolojik mücadelenin yanı sıra üreticilerin bilgi ve tecrübesinin artırılması ile sağlıklı, güvenilir ve kontrollü ürün yetiştirilmesi, sektörde farkındalık oluşturulması, pazarlama imkânlarının artırılması için de 34 ilde ulusal eylem planı yürütülüyor. Bitki Sağlığı 2023 Yılı Uygulama Programı’nda da Akdeniz meyve sineğinin yaşam döngüsü, konukçu bitkiler ve yaşam alanları dikkate alındığında üreticilerle birlikte paydaşların sorumluluk alarak kendi çalışma alanlarında gereken tedbirleri almalarının mücadelenin başarısını artıracağı vurgulandı.