Ekonomi Ustalık eserini Kuveyt’e yaptı

Ustalık eserini Kuveyt’e yaptı

22.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Limak Başkanı Nihat Özdemir, yüzde 30’unu tamamladıkları Kuveyt Uluslararası Havalimanı ikinci terminal binası inşaatını, ihale tarihinden iki yıl önce bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ustalık eserini Kuveyt’e yaptı

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Sabiha Gökçen bizim için çıraklık eseriydi. İstanbul Yeni Havalimanı kalfalık eseriydi, Kuveyt’teki bu havalimanı ise ustalık. Burada yaptığımız çatı çok farklı. Kim gelir burada bu çatıyı yaparsa usta o olur. 21 rakibimizi biz bu çatı yaparız diye eledik” dedi. 40 yıllık proje birikimlerini Kuveyt havalimanında kullandıklarını anlatan Özdemir, “Tekniği zor ve ikonik bir proje yapıyoruz. Dünyadaki en iyi firmaları buraya getirdik. İnşaatta gerekli tüm malzemenin üretimi için fabrikaları buraya kurduk” dedi.

Haberin Devamı

Limak, kontrat bedeli 4.3 milyar dolar olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminali inşaatı için Kuveyt’in en önde gelen iki bankası National Bank of Kuwait (NBK) ve Kuwait Finance House’tan (KFH) toplam 249.2 milyon Kuveyt Dinarı (yaklaşık 823 milyon dolar) finansman sağladı. Özdemir, “İmzaladığımız bu finansman paketiyle havalimanı terminal projesinin daha hızlı ilerlemesinin önü açıldı” dedi.

Ustalık eserini Kuveyt’e yaptı
‘Üçüncü ülkelerde...’

Kuveyt’e kalıcı ve uzun vadeli baktıklarını ifade eden Özdemir, “Bölgedeki diğer ülkelerdeki işlerimizi de Kuveyt’ten yönetebilir. Hatta Kuveyt’in finansman gücü ve Türk şirketlerinin iş yapabilme kabiliyetini biraraya getirerek, üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabiliriz. Burada yaratacağımız işbirlikleri bunun yolunu açacak” dedi.

Haberin Devamı

Özdemir, “3.havalimanında çalışan herkes dünyanın her yerinde her inşaatta çalışır. Üçüncü havalimanında en zor kısım altyapıydı. Kuveyt’te ise çatı sistemi. Kaseler ve petek şeklindeki çatının aynı anda ilerlemesi gerekiyor. İstanbul Yeni Havalimanı terminal alanı ve kapasitesi buranın kat kat fazlası. Fakat burası çatı ve döküm nedeniyle çok farklı. 40 yıllık birikimimizi burada kullanıyoruz. 21 rakibimizin her biri ihale sürecinde idare ile görüşürken çatıda değişiklik istemiş. Biz ‘bu çatıyı yaparız’ dedik ve hayallerine ortak olduk” ifadelerini kullandı.

Özdemir, havalimanını zamanından önce bitireceklerini, Kuveyt’in tarihinde zamanından önce bitmiş ilk işi de kendilerinin yaptığını söyledi.

‘Cepten tavşan çıkartıyoruz’

Limak Holding İcra Kurulu Üyesi Feyiz Genç, projeye ilişkin şöyle konuştu: “Biz sadece İstanbul’da Ankara’da değil her yerde baş aktördük. Bakü-Ceyhan’da da imzamız var. Kosova, Senegal, Kahire’de de... Fırat’ı 1980’de geçen biziz. Denizin dibinde de, dağın tepesinde de, çölde de çalıştık. Burada her gün cebimizden tavşan çıkartıyoruz. 2011’den beri bu projenin peşindeyiz. Biz Sabiha Gökçen’i bitirdiğimizde burada bize rakip olan 21 şirket bizimle olmak istedi. Hepsi yüzde 51 bizim olsun deyince tek başımıza ilerledik.”

Haberin Devamı

Türk çalışan sayısı artacak

İdareye havalimanı inşaatında yerel alım yapmak için söz verdiklerini anlatan Özdemir, “Yerelde bulamadığımız her şey için baktığımız tek yer Türkiye’dir. Şu anda inşaatta 3000’den fazla çalışanımız var. Bunların 1.100’ü Türk. Proje süresince Türk çalışan sayımız 3.000’leri, toplam çalışan sayımız da 5.000’leri aşacak” dedi.