Ekonomi Vardan: Türkiye, dünyanın finansal krizden kasıp kavrulduğu bir dönemde herkese güven vermektedir

Vardan: Türkiye, dünyanın finansal krizden kasıp kavrulduğu bir dönemde herkese güven vermektedir

22.10.2008 - 12:07 | Son Güncellenme:

.

Vardan: Türkiye, dünyanın finansal krizden kasıp kavrulduğu bir dönemde herkese güven vermektedir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin, dünyada finansal kriz yaşanan bir dönemde herkese güven verdiğini belirterek, İslam ülkelerinde biriken kaynakların, Türkiye gibi güvenilir ülkelerdeki reel sektöre aktarılmasını önerdi.

Haberin Devamı

MÜSİAD tarafından düzenlenen 12. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı.

Kuran-ı Kerim okunması ve İstiklal Marşı’nın ardından Seyrantepe Halil Tanır İlköğretim Okulu folklor ekibi gösteri sundu. Folklor ekibi, gösterinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer konukların yanına giderek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kongrenin açılışında konuşan Vardan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici üyeliğine seçilmesinden memnuniyet duyduklarını, Türkiye’nin artık, uluslararası ilişkilerde son yıllarda gerçekleştirdiği önemli atılımlarla "sorun üreten değil, güvenlik ve barış üreten" bir ülke durumumda olduğunu anlattı.

Vardan, kapitalist ideolojiye dayalı küreselleşmenin, sayısı artan, yıkımı da derinleşen krizlere neden olduğunu ifade ederek, krizlerden, ulusların tek başına kurtulamadığını, ortak bir inisiyatifin geliştirilmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Krizlere ve istikrarsızlıklara müdahale edilmesini engelleyen tek para biriminden sıyrılıp değişik kutupların oluşturulmasını isteyen Vardan, ayrıca İslam ülkeleri arasında mali bütünleşmenin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Körfez sermayesinde biriken ve önümüzdeki günlerde birikmeye devam edeceği tahmin edilen trilyon dolarlar seviyesindeki kaynakların gidecek güvenli ve karlı limanlar aradığını kaydeden Vardan, 11 Eylül saldırılarından sonra, Batı’da Müslümanlar ve Müslümanlık aleyhine haksız bir ayrımcılık ve dışlama başladığını, İslami duyarlılığa sahip halkların tasarrufu için Batı’nın, güvenilir bir adres olmaktan çıktığını savundu.

İktisadi krizler, devletleştirme gibi nedenlerle Batı ülkelerinin, "son derece riskli ve güvenilmez" hale geldiklerini öne süren Vardan, şunları kaydetti:

"Geleceğin dinamizmi Doğu’da iken, artık kaynakları hala Batı’ya aktarmanın ve hatta onlar üzerinden bu yeni coğrafyalarda kullandırma devrinin kapandığı açıkça dile getirilmelidir. Artık fon açığı olan ülkelerle fon fazlalığı olan bölge ülkelerinin doğrudan iletişimini tesis edecek gerekli araçları geliştirmek bütün paydaşların yararına olacaktır. Gerçekten İslam ülkelerinin varlık içinde yokluk çekmesinin nedenlerinin başında, bu ülkeler arasında sermaye akışını sağlayacak finansal yatırım araçlarının geliştirilmemiş olması ile Müslümanların proje geliştirme ve pazarlama konusundaki eksiklikleri başta gelmektedir."

Haberin Devamı

Türkiye’nin güvenilir bir liman ve örnek bir ülke olduğunu vurgulayan Vardan, "Türkiye dünyanın finansal krizden kasıp kavrulduğu bir dönemde herkese güven vermektedir" dedi.

İslam ülkelerinde biriken kaynakların Türkiye gibi özellikle sanayi ve finansal alt yapısı sağlam, güvenilir ülkelerdeki reel sektöre aktarılmasını önerdiklerini ifade eden Vardan, "Ülkelerimizin karşılıklı olarak güç kazanması ve büyümesi için tek yolun bu kaynakların Batı’nın hortumcularına kaptırılmadan ülkelerimiz arasında finansal bütünleşmeyi sağlamak üzere kullanılması ve bu şekilde imkanı olandan ihtiyacı olana kaynakların aktarılma gerekliliği olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.