Ekonomi Vergi Konseyi Başkanı bademciliğe başlıyor

Vergi Konseyi Başkanı bademciliğe başlıyor

02.08.2008 - 00:02 | Son Güncellenme:

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal ve 27 arkadaşı badem işine giriyor.

Vergi Konseyi Başkanı bademciliğe başlıyor

Afyonkarahisarlı olan Uysal, Afyonlu işadamlarıyla birlikte orman vasfını kaybetmiş arazilerde badem ve arı yetiştirmeye hazırlanıyor.
Bir süredir Orman Bakanlığı, başvuruları değerlendirip orman vasfını kaybetmiş arazileri ceviz, badem, hünnap, keçiboynuzu, zeytin, ladin, çam gibi meyvelik veya kerestelik ağaçlar yetiştirilmesi şartıyla, dikilecek ağaçların ömrü süresince tahsis ediyor. Böylece çorak araziler ağaçlanıyor ve ekonomiye katkısı oluyor.

Haberin Devamı

50 bin fidan dikilecek
İstanbul’daki Afyonlu işadamları da bu uygulamadan faydalanarak Ortarım adı altında birleşti. Mustafa Uysal, “Türkiye’nin ceviz ve bademi ihraç edebilecek potansiyeli var. Ama ithal ediyoruz. Bu potansiyeli değerlendirmek lazım.
Memleketimize duygusal bir yatırım yapıyoruz. Daha fazla arazi tahsisi olursa bizim gibi örnekler çoğalır” diyor. 
Ortaklardan Armonia Mermer’in sahibi Akif Saklıca ise şunları anlatıyor:
“Bu uygulamayı İstanbul’daki Afyonlu Sanayici ve İşadamları
Derneği (AFSİAD) olarak yılbaşında Ankara’ya yaptığımız ziyaret sırasında öğrendik. Geçen hafta Ortarım’ı 350 bin YTL sermayeyle kurduk. Sermayeyi 1 milyon YTL’ye çıkaracağız. Afyon Çalışlar, Güneyköy ve Dinar’da tahliller yaptırdık.
Arazide karar kılıp tahsis işlemine başlayacağız. 1500 dönümlük bir arazi bekliyoruz. Ceviz işi daha kârlı ama ceviz zor bir ağaç. O yüzden badem düşünüyoruz. Toplamda 50 bin badem ağacı dikeceğiz. Dikime sonbaharda başlayacağız. Dikilecek fidanlar iki yaşında. Zaten badem 3 yaşında az meyve vermeye başlıyor. 5 yaşında ise ciddi badem veriyor. Yıllık 500 - 750 ton badem hedefliyoruz. Hemen arıcılığa da başlamak zorundayız. Çünkü arı yoksa badem fidanı döllenmiyor.”

Haberin Devamı

Badem fabrikası da yolda
İleride işin endüstriyel kısmına da girmek istediklerini anlatan Saklıca, bir badem işleme tesisi kurabileceklerini söylüyor. Ortarım’ın ortakları arasında Alternatif Bank Yönetim Kurulu Üyesi Tanbey Veziroğlu ve Nobel İlaç Genel Müdürü Ahmet Ünlü de bulunuyor.

Vergi Konseyi Başkanı bademciliğe başlıyor

Gümüş dizisinin oyuncularından Ayça Varlıer, Arap dergisi “Haya Ya” kapak oldu.

İlk müşterisi Gümüş dizisi meraklısı Kuveytliler oldu
Kıvanç Tatlıtuğ ve Songül Öden’in başrolünü paylaştığı Gümüş dizisi, Türkiye’de bitse de bazı Arap ülkelerinde halen yayında. Arap basınına göre, dizi büyük ilgiyle izleniyor ve Arap kadınların Tatlıtuğ’a hayranlığı aile içi tartışmalara, hatta boşanmalara bile neden oluyor.
Dizide, halen Türk - Kazak İş Konseyi Başkanı olan, eski Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer’in kızı Ayça Varlıer de oynuyor. Oktay Varlıer, diğer kızı Aslı Pelit ile birlikte bu hafta Wamp adında bir menajerlik şirketi kurdu. Aslı Pelit şunları anlatıyor:
“Bu şirkette babam sessiz ortak. Ben, müzisyen eşim Eylem’in ve kardeşim Ayça’nın menajerliğini yapıyorum. Ayça’nın kişisel ve müzik menajerliği bende. Gümüş nedeniyle Ayça’ya Ortadoğu’dan çok ilgi var. Birkaç gün önce Kuveyt’ten aradılar. Alshaya grubunun Topshop firması Ayça’yı Gümüş’te görmüş. Londra ve Kuveyt’teki moda haftalarında Ayça’yı lansmanlarda kullanmak istiyorlar. Onun için görüşüyoruz.”