Ekonomi Yeni kamikaze ALPAGUT'tan kaçış yok! Turan Oğuz'dan ilk yorum

Yeni kamikaze ALPAGUT'tan kaçış yok! Turan Oğuz'dan ilk yorum

28.10.2022 - 06:53 | Son Güncellenme:

ROKETSAN ve STM, harp ortamında kuralları değiştirecek, gece ve gündüz operasyon yapabilecek Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi ALPAGUT’u ilk kez görücüye çıkardı. "Yeni bir oyun değiştirici devreye giriyor" diyen Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, ALPAGUT'u milliyet.com.tr için değerlendirdi.

Yeni kamikaze ALPAGUTtan kaçış yok Turan Oğuzdan ilk yorum

Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi ALPAGUT’un tanıtımı ilk kez SAHA EXPO’da gerçekleştirildi. Lansman törenine, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katıldı.

Haberin Devamı

"YENİ BİR OYUN DEĞİŞTİRİCİ DEVREYE GİRİYOR"

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, ROKETSAN ve STM'nin ortak ürünü olan ve SAHA EXPO'da ilk kez tanıtılan ALPAGUT'U milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e değerlendirdi. Çok etkili ve oyun değiştirici bir ürün olduğunu vurgulayan Oğuz'un değerlendirmeleri şöyle;

Yeni kamikaze ALPAGUTtan kaçış yok Turan Oğuzdan ilk yorum

ROKETSAN ve STM üretimi, yeni bir oyun değiştirici devreye giriyor... ALPAGUT. Karadan atılınca 60 kilometrenin üzerindeki menzili, havadan atılınca bunun çok daha fazlası olacaktır. Havadaki platformun irtifa ve hızına bağlı olarak. 60 dakikadan daha fazla havada kalış süresi. 11 kilogramlık harp başlığı ki bu parçacık etkili, zırh delici, termoli patlayıcılı olacak ve bununda yaklaşık 45 metre etkinlik yarı çapı olduğu tanımlanıyor firma tarafından. Bu çok yüksek bir değerdir.

Haberin Devamı

HEDEFİN ÜZERİNDE DOLANARAK TAKİP EDİYOR

Dolayısıyla çok önemli bir ürün daha dolanan mühimmat daha kazanıyoruz. Bu dolanan mühimmat hem at/unut özelliğiyle hem gerektiğinde hedefin üzerinde dolanarak takip edişi ve en doğru noktada vuruş kabiliyetiyle iyi bir ürün.

Yeni kamikaze ALPAGUTtan kaçış yok Turan Oğuzdan ilk yorum

İLERLEYEN ZAMANLARDA SİDA'LARDAN DA ATILABİLECEK

Aynı zamanda AKINCI'dan, AKSUNGUR'dan, ANKA'dan, TB3'ten, HÜRKUŞ'tan, ATAK ve GÖKBEY gibi çok çeşitli hava platformlarından da atış imkanına sahip olduğunu görüyoruz. Ve daha ileriki zamanlarda da SİDA'lardan da atılabilecektir. Bu da etki kabiliyetini çok daha fazla artıracaktır.

DÜŞMANA FARK ETTİRMEDEN YAKLAŞABİLECEK

Dolanma irtifasına bakınca 1500 metreye kadar (yaklaşık 5000 feet) çıkabildiğini görüyoruz. Servis irtifası 10 bin feetlere kadar. En önemli özelliklerinden biri de tabi elektrikli itki sayesinde hiçbir ses olmaması. Dolayısıyla düşmana fark ettirmeden yaklaşabilecek olması.

Yeni kamikaze ALPAGUTtan kaçış yok Turan Oğuzdan ilk yorum

İLK TESTLERİ EN GEÇ GELECEK YAZ

Seyir hızına bakıyoruz; yaklaşık 100 km/saat civarında. Dalış hızında yaklaşık 400 km/saat hıza yaklaşabiliyor. Ülkemize çok etkili, oyun değiştirici yeni bir dolanan mühimmat daha kazandıracağız diyebiliriz. Tabi buna baktığımız zaman da firma çalışmalarını ilerletmiş durumda. En geç gelecek yaz ortası gibi de ilk testlerini yapmayı planlıyor.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLERİ

Gece ve gündüz operasyon yapabilecek ALPAGUT, hareketli veya sabit kara, deniz hedeflerine, radar ve haberleşme sistemlerine, hafif zırhlı kara veya deniz araçlarına, komuta merkezi gibi kritik tesislere, personele ve fırsat hedeflerine karşı etkin bir güç oluşturacak.

Operasyon Menzili

60+ km

Havada Kalış Süresi

60+ dk

Harp Başlığı

11 kg Parçacık Etkili, Zırh Delici ve Termobarik seçenekli

Tapa

Çarpma ve Yaklaşma Algılayıcı Tapa

Etkinlik Yarıçap

45 m

Seyir / Dalış Hızı

35 m/sn - 100 m/sn

Dolanma İrtifası

300 – 1.500 m (1.000-5.000 ft)

Servis İrtifası

3.500 m (10.000 ft)

İtki

Elektrik Motoru - Pervane

Ağırlık

45 kg

Boy

2.3 m

Kanat Açıklığı

2.5 m

Kesit Alanı

240 mm

Operasyon Sıcaklığı

-35 / +55 ℃ de görev yapabilme

Hedef Seti

Mobil ve Yerleşik Düşman Hava Savunma Unsurları, Radar veya Haberleşme Unsurları, Komuta Merkezleri, Hafif Zırhlı Kara Araçları ve Diğer Hedefler

Entegre hava Platformları

AKINCI, AKSUNGUR vb. TİHA'lar, ANKA, TB-3 SİHA'lar, HÜRKUŞ, DENİZ KARTALI, ATAK-2, GÖKBEY

Entegre Kara Platformları

Envanterdeki silahlı kara araçları, İnsansız Kara Araçları

Entegre Deniz Platformları

MİLGEM sınıfı Gemiler, SİDA'lar.