Gündem Ege'deki tehdit unsurlarına sürpriz etkisi yaratacak: Sancar SİDA

Ege'deki tehdit unsurlarına sürpriz etkisi yaratacak: Sancar SİDA

27.10.2022 - 07:25 | Son Güncellenme:

SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda öne çıkan ürünlerden biri de Yonca Onuk Tersanesi-HAVELSAN ortak yapımı Sancar SİDA'ydı.

Denizdeki etkin kabiliyetiyle dikkat çeken Sancar SİDA, özellikle Ege'de tehdit oluşturabilecek unsurlara sürpriz etkisi yaratacak bir ürün. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sancar SİDA'ya ait görüntüleri paylaymış, testi başarıyla geçtiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Demir, “Türk savunma sanayii, SİHA’larının ardından SİDA’larıyla da dünyada fark oluşturacak. HAVELSAN ve Yonca Onuk Tersanesi iş birliği ile geliştirdiğimiz Sancar SİDA, ilk testlerini başarıyla tamamladı” demişti.

"ONLARA SÜRPRİZ ETKİSİ YARATACAK"

Yonca Onuk Tersanesi Genel Müdürü Yavuz Uras, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e Sancar SİDA'nın özellikleri ve kabiliyetleri hakkında önemli bilgiler verdi. Uras'ın yaptığı açıklamalar şöyle;

Sancar, Savunma Sanayii Başkanımız İsmail Demir'in de ifade ettiği gibi aslında onların bize yol açtığı ön açtığı bir proje. Yonca Onuk Tersanesi olarak, HAVELSAN ile birlikte iş ortaklığı içindeyiz. Silahlı İnsansız Deniz Araçları (SİDA) projesi kapsamında.

Bu kapsamda Sancar, Deniz Kuvvetleri'nin özellikle Ege harekat alanı gibi birçok adaların bulunduğu ve burada bizim ülkemize tehdit oluşturabilecek hafif su unsularına yönelik onlara bir sürpriz etkisi yaratacak, küçük, tespit edilmesi zor ama yaratacağı etki itibarıyla gerçekten önemli bir platform.

Haberin Devamı

Egedeki tehdit unsurlarına sürpriz etkisi yaratacak: Sancar SİDA

MAYIN TEHDİDİNE KARŞI DA ETKİLİ

Bu anlamda Sancar Silahlı İnsansız Deniz Aracı, ASELSAN 12,10/7 mm'si de taretiyle donatılacak. Ve yine ROKETSAN tarafından geliştirilen kısa menzilli, hafif su unsurları üzerinde etki yaratabilecek bir güdümlü mermi ile donatılacak.

Sancar Silahlı İnsansız Deniz Aracı yaklaşık 40 knot sürat yapabilen, 10 knot iktisadi süratiyle görev yapabilen bir platform. Yine Deniz Kuvvetleri'mizin ihtiyaçları kapsamında özellikle mayın tehdidinin olduğu sahalarda mayının tespit edilmesine yönelik olarak yandan taramalı sonarla da teçhiz edilecek ve kullanılacak bir platform olarak öne çıkıyor.

Egedeki tehdit unsurlarına sürpriz etkisi yaratacak: Sancar SİDA


FUARIN EN DİKKAT ÇEKENLERİ

Savunma fuarı SAHA EXPO’ya ilginç teknolojiler damga vuruyor. İstanbul’daki fuarda, Volt Teknoloji’nin getirdiği robot köpek, ses geçirmeyen kumaşlar, yerli insansız deniz aracı, askeri araçlar öne çıkıyor. Fuar, 28 Ekim’e kadar açık.

Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO’ya ilginç icatlar damga vuruyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde 25-28 Ekim tarihleri arasında açık kalacak olan fuarda firmalar yeni ürünlerini görücüye çıkarıyor. Yerli insansız deniz aracı, atmaca gemi savar füzesi, fiziksel imha silahı, her işi yapan robot köpek, ses geçirmeyen teknik kumaş gibi ürünler öne çıkıyor. Fuara, 390 yabancı, 567 yerli firma katılıyor.

Haberin Devamı

Otokar, fuarda zırhlı araçlardaki geniş ürün gamının yanı sıra kara sistemlerindeki kabiliyetlerini tanıtıyor. Fuara ünlü araçları TULPAR, ARMA 8x8, COBRA II ve AKREP II ile katıldı. Ziyaretçiler Otokar’ın zırhlı araçlarının yanı sıra kule sistemlerini de yakından inceleme fırsatı bulacak.

Sarsılmaz ise, Türk mühendislerinin ürünü piyade tüfekleri, makineli tüfekler ve tabancalardan oluşan ürünlerini fuarda sergiliyor. Erin Motor fuarda insansız hava araçları için geliştirdiği Baykuş motorunu tanıtıyor. İHA’lar için iki farklı güç grubunda motor geliştirdi.

Yerli insansız deniz aracı MİR de fuarda ilgi gördü. Türk mühendisler tarafından geliştirilen MİR, yüksek manevra kabiliyeti ve hızıyla en zorlu deniz görevlerinde yer alacak.

Haberin Devamı

Egedeki tehdit unsurlarına sürpriz etkisi yaratacak: Sancar SİDA


ROBOT KÖPEK GÖREVDE

SAHA EXPO’ya damga vuran ilginç teknolojilerden biri robot köpek oldu. Volt Teknoloji’nin standında sergilenen robot köpek, savunma sanayinde ve özel sektörde farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Saya Grup bünyesindeki Volt Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sancak, Ghost Robotics’le iş birliğine giderek robot köpeğin Türkiye ve bölgedeki haklarını satın aldıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Bu teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Robot köpek bir platform. Onun üzerine faydalı yük denilen ürünler konulabiliyor. Kamera, silah konabilir. Pek çok alanda bu kullanılabilir.”