19.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesabında kapsam genişledi. Yapılan düzenlemeyle, yurt dışında yerleşik vatandaşların sermayedar olduğu ve yerleşim yeri yurt dışında olan şirketler de YUVAM hesabı açabilecek.
Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ değişikliğiyle, yurt dışında yerleşik vatandaşların sermayedar olduğu, yurt dışında yerleşik şirketlerin de YUVAM hesabı açabilmesinin önü açıldı. Daha önce dolar, euro ve sterlin olarak sınırlanan döviz hesabı katılımlarında da kapsam genişletilirken, farklı döviz türlerinden YUVAM hesabına geçiş sağlandı.
Düzenlemeye göre Merkez Bankası, bankanın YUVAM hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemekte de yetkili olacak. Türk Lirası'nın desteklenmesi kapsamında gündeme gelen YUVAM hesabı ile yurt dışındaki vatandaşlar ve onların sermayedar olduğu, yerleşim yeri Türkiye dışında olan şirketler, yurt dışından transfer ettiği döviz tutarları karşılığında bankalarda açtıracakları döviz hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını TL'ye dönüştürebilecek.
Bu kapsamdaki TL hesaplarına Merkez Bankası'nca belirlenen ilave getiriler sağlanabilecek. Düzenlemeyle yurt dışında yerleşik vatandaş ve şirketlerin tasarruflarının Türkiye'ye kazandırılması ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin artırılması, aynı zamanda da TL tasarruflarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Liralaşma stratejisi
Merkez Bankası'nın liralaşma stratejisi kapsamında önce yurt içindeki vatandaşların ve şirketlerin daha sonra da yurt dışında yerleşik vatandaşların döviz hesaplarını TL'ye çevirmesine yönelik avantajlı uygulamalar başlatılmıştı. Atılan bu adımlar döviz hesaplarında çözülmenin, TL mevduatta artışın önünü açmıştı.
Kur korumalı mevduat artıyor, likidite rahatlıyor
BDDK verilerine göre, kur korumalı mevduatta toplam tutar 369 milyar liraya ulaştı. Dövizden TL’ye dönen mevduat artarken TL likiditesi de rahatlıyor. TL likiditesinin en önemli göstergelerinden biri Merkez Bankası fonlaması. Fonlama, aralık ayında 496.5 milyar TL ile tarihi zirvesini görmüş, ocakta düşüşe geçmişti. Önceki gün ise 208.5 milyar TL’ye geriledi. Uzmanlar, “Kur korumalı mevduatın artması, bankaların kaynağını artırdı ve böylece TL likiditesi de rahatladı” yorumunu yaptı.