Gayrimenkul Haberleri Asma Kat Nedir?

Asma Kat Nedir?

Son Güncellenme:

.

Asma Kat Nedir

Asma kat; zemin ile tavan yüksekliğinin en az 5.50 metre olduğu yapılarda en az 2.40 metre yüksekliğe sahip ve düşey zemin alanının en fazla yarısını kaplayan, bir merdiven ile zemine bağlanan bölüm olarak tanımlanır. İki kelimenin bir araya gelmesinden türetilmiş kelimelerden biridir. Asma kelimesi bir nesneyi asmak eylemini, kat ise bir yapıda zemin ile tavan arasında bulunan odaların veya dairenin tamamını ifade eder.

Haberin Devamı

Asma kat nasıl inşa edilir?

İmar planına uygun olarak alanı, yüksekliği, taşıyacağı ağırlık ve destek noktaları belirlenerek mühendis tarafından statik ve dinamik hesaplamaları yapılarak inşa projesine dahil edilir. Ancak hesaplamaların hatasız yapılması büyük önem taşır.

Asma kat kullanım alanları nerelerdir?

Asma katlar restoran, kafe, kantin, oyun salonları, gösteri merkezleri, camiler, fabrikalar, stüdyo dairelerde; kısacası inşaatın olduğu her yapıda kullanılabilir.

Asma kat modelleri nelerdir?

  • Tavan destekli asma kat modeli: Bu modelde yapılan asma kat taşıyacağı ağırlığa uygun olarak çelik halat, gemi halatı veya demir profiller yardımıyla tavana asılır. Genel olarak ev, ofis veya bungalov tarzı evlerde kullanılır. Seyyar merdiven bu modelin vazgeçilmezidir.
  • Kiriş destekli asma kat modeli: Bu modelde inşa edilen asma katın üç tarafı duvar kirişlerine bağlıdır. Gösteri salonları, kafeteryalar ve stüdyo dairelerde kullanılır. Sabit merdiven tercih edilir.
  • Kolon destekli asma kat modeli: Bu model yapının altına zemine bağlı destek kolonları konularak inşa edilir. Destek kolonunun haricinde asma katın bir tarafı duvar kirişine de bağlanabilir. Bu model daha çok camilerde kullanılır. Sabit merdiven sıklıkla kullanılır.