Emlak Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

25.05.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:

Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Fay hatlarının yoğun olarak geçtiği bu Anadolu topraklarında tarihimizde ve günümüzde pek çok depremler yaşanmıştır. Deprem gerçeğinden kaçamadığımızdan dolayı binalarımızı da depreme göre sağlam yapmamız gerekmektedir. Depreme dayanıklı binanın nasıl olduğu da büyük bir merak konusu olmuştur. Peki depreme dayanıklı bina nasıl olur? İşte depreme dayanıklı bina için bilinmesi gerekenler.

Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır

 Depreme dayanıklı bir binanın oluşturulabilmesi için öncelikle binanın zemini çok önemlidir. Depreme dayanıklı bir bina kaliteli malzemelerden oluşur.

Haberin Devamı

Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle depreme dayanıklı bir bina için fay hattının tespit edilmesi çok önemlidir. Evi doğrudan fay hattının üzerine inşa etmek yanlış bir davranış olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda evin inşa edileceği nokta da bu noktada önem teşkil eder. Deniz seviyesinden daha uzak ve daha yüksek yerler her zaman daha sağlam zeminlere sahip olacaktır. Bundan dolayı depreme dayanıklı bir bina için zeminin iyi bir şekilde tespit ediliyor olması gerekir. 

Bir binanın depreme dayanıklı olması için su yalıtımı detayını atlamamak gerekir. Binanın ömrünü uzun ömürlü kılan su yalıtımı nem ve suya karşı dayanıklılığı temsil eder. Binayı inşa ederken mutlaka su yalıtımını yapmak doğru olacaktır. Bu şekilde binanın temeli de ilk günkü gibi sağlam kalacaktır. Binanın depreme dayanıklılığı için de tercih edilmesi gereken nokta kaliteli malzeme kullanımıdır. Ucuz malzeme depreme dayanıksız bir bina demektir. Bundan dolayı her zaman kaliteli malzeme tercih edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Binanın en önemli kısmı da kolondur. Binayı uzun süre ayakta tutacağından dolayı kolonların sağlam olmasına dikkat edin. Kat kolonlarının sık sık kontrol edilmesi ve yapımında kaliteli malzemelerin tercih edilmesi olası bir depreme karşı dayanıklı olacak ve bina hasarının önüne geçecektir.