Mimarlık Mimar Arda Işık: “Dijital devrim ile yaşanan paradigma değişikliği mekan tasarımlarını da etkiliyor…”

Mimar Arda Işık: “Dijital devrim ile yaşanan paradigma değişikliği mekan tasarımlarını da etkiliyor…”

31.07.2023 - 02:34 | Son Güncellenme:

Ödüllü projeleriyle ulusal ve uluslararası çapta birçok başarıya imza atan ve özellikle de teknoloji yapıları tasarımlarıyla ses getiren XL Mimarlık+Mühendislik Kurucusu Mimar Arda Işık ile içinde bulunduğumuz dijital ve teknolojik dönüşümün oluşturduğu yeni nesil mekanları konuştuk.

Mimar Arda Işık: “Dijital devrim ile yaşanan paradigma değişikliği mekan tasarımlarını da etkiliyor…”

XL Mimarlık+Mühendislik nasıl ve ne zaman kuruldu?

Haberin Devamı

XL Mimarlık+Mühendislik’i 2004 yılında İzmir’de kurdum. Yüksek lisansımı tamamladıktan sonra dekorasyon ve fuar standı gibi işler almıştım. Bu işlerin başarılı olması ve hatta ödüller almasıyla, aynı firma sahiplerinin mimari ve iç mimari proje işlerini üretmeye, bu proje işlerinin başarılı olmasıyla da ulusal ve uluslararası ölçekte mimari, iç mimari ve görsel kimlik tasarımı işleri yapmaya başladım. Projelerimizin yapısal tasarımlarının mimari proje süreçlerine dahil edilmesi ve eşgüdüm sayesinde tasarım süresinin çok daha kısalacağını öngörerek 2014 yılında ofisimizde yapısal tasarım bölümü oluşturdum. Ofisimizin kuruluşundan beri tasarım konusuna getirdiği ayırdedilebilir söylem veya yaklaşım ve sonuç ürünlerinin hem estetik hem kurgu olarak alışılmışın dışında çözümler sunması ile konut projelerinden ofislere, teknoloji merkezlerinden, okul ve otel yapılarına ya da farklı ölçeklerdeki iç mimarlık projelerine kadar pek çok tipte proje ürettik ve üretiyoruz.

Haberin Devamı

Mimar Arda Işık: “Dijital devrim ile yaşanan paradigma değişikliği mekan tasarımlarını da etkiliyor…”

Projelerinizi farklı kılan nitelikleri nasıl tariflersiniz?

Mimarlığı sadece yapı yapma sanatı değil aynı zamanda kültürel, sosyal bir düzenleyici, bir yatırım aracı ve kentleşmenin bizzat kendisi olarak görüyorum. Dolayısıyla, mimarlık pratiği için stratejik planlama, tasarım odaklı düşünme ve sanat yoluyla bütünsel bir yaklaşım öneriyoruz. Böylelikle projelerimizin hem yatırımcı hem kullanıcı hem de kentli için elle tutulabilen bir değer yaratmasını hedefliyoruz.

Mimar Arda Işık: “Dijital devrim ile yaşanan paradigma değişikliği mekan tasarımlarını da etkiliyor…”

Bugüne kadar pek çok yeni nesil teknolojik yapının tasarımına imza attınız.Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan yeni mekansal düzenlemeleri ve yapı tipolojilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni yüzyılda dünyamız dördüncü sanayi devrimi ya da dijital devrim olgusu ile büyük bir paradigma değişikliğini test ediyor; mekanı da içeren bilginin tüm bileşenleri sayılabilir bilginin temsil ve hükmü altına giriyor. Yaşamı kuran değerler; hukuk, eğitim, iş, sağlık ve aile gibi sosyal yapılar dönüşüyor ve paylaşım ekonomisi tüm ekonomik sisteme nüfus ediyor. Dolayısıyla bu dönüşen sosyal düzen ve ekonominin keşifler ve deneysel düzenlemeler, yeni arzular ve mekanlar oluşması için mimarlık sektörüne büyük imkanlar sunduğunu düşünüyorum. Son on yılda öncü denebilecek yapı tipolojileri ve bunların evrimleşen varyantları olarak ürettiğimiz tasarım çözümleri ofis olarak bu alanda ciddi bir tecrübe edinmemizi sağladı. Birden fazla sayıda projelendirdiğimiz design lab, living lab, gamers’ lab, paylaşımlı ofis, SCADA binası, rekreasyon binası, teknopark binası, spor-alışveriş-ticari-otel-konut-ofis işlevlerinin olduğu karma kullanımlı kapalı site yapıların tasarımında bir vizyonu yansıttığımızı düşünüyorum. Dönüşen dünyamıza ait kendi senaryolarını oluşturan ve yön veren bir vizyon… Gamers’ Lab’teki oyuncu ve izleyicileri, SCADA’da da gözetleyen ve gözlenen aktörleri, Living Lab’teki kullanıcı ve ürünleri her ölçekte kendine has anıtsal bir karşılaşma ve paylaşım alanına dönüştüren bir vizyon.

Haberin Devamı

Mimar Arda Işık: “Dijital devrim ile yaşanan paradigma değişikliği mekan tasarımlarını da etkiliyor…”

Dijital dönüşüm sonrası günümüzde inovasyon sisteminin başlıca bileşenlerinden biri haline gelen “yaratıcı kültür endüstrileri” alanında neler yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Özellikle bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren genç girişimcileri ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla destek hizmetlerini bir çatı altında sunan kuluçka merkezleri, teknopark kampüsleri, girişim hızlandırma merkezleri, yaratım laboratuvarları ve ortak çalışma alanları çok yaygınlaştı ve ortaya çıkan başarıda paydaş haline geldi. Ayrıca sanat, medya ve geleneksel kültürel ortamları destekleyen yaşam merkezleri, festival alanları, kültür ve konvansiyon merkezleri ile müzeler, markalaşan şehir kimliğine katkıda bulunduğu gibi ekonomik gelişmeler için de fırsat sunuyor. Bizler de ülkemizdeki yaratıcı kültür endüstrilerinin gelişimine üretimlerimizle katkıda bulunmaya ve yön vermeye devam ediyoruz. Öne sürdüğümüz tasarım stratejimiz ile mimarlık disiplinine, tasarımını yaptığımız yaratıcı kültür endüstrisine ait mimari ürünlerle de bu kültüre ait ortama vizyoner bir bakış açısı getiriyoruz.