Dekorasyon Pedalsız Bisiklet Fliz İle Tanışmaya Hazır Mısınız?

Pedalsız Bisiklet Fliz İle Tanışmaya Hazır Mısınız?

Son Güncellenme:

.

Pedalsız Bisiklet Fliz İle Tanışmaya Hazır Mısınız

Günümüzde kullanılan bisikletin temel tasarımı, yüz yıldan uzun bir süredir aynı. Her ne kadar vites, fren, kadro ve süspansiyon gibi aksamlarda performans ve güvenlik odaklı birçok yenilik yapılsa da, modern bisiklet çok uzun süredir aynı temel prensiple çalışıyor. Zira modern bisikletin çalışma prensibinin en verimli prensip olduğuna inanılıyor. Yine de bu inanış, insanların farklı prensiplerle çalışan bisikletler icat etmelerini tabii ki engellemiyor. Yatay bir bisiklet olan Cruzbike ve yarım bisiklet olarak da anılan Halfbike’tan sonra, şimdi de FLIZ adıyla sıra dışı bir bisiklet modeli sürücülerle buluşuyor. Selesi ve pedalları bulunmayan, sürücünün kadroya asılı olarak kullandığı FLIZ, Taş Devri çizgi filmini hatırlatan bir metotla kullanılıyor ve özellikle düz şehirlerde ulaşımı daha da sağlıklı ve keyifli bir hale getiriyor.

Haberin Devamı

Aslında fikir 1800’lere dayanıyor

Pedalsız Bisiklet Fliz İle Tanışmaya Hazır Mısınız

Her ne kadar FLIZ’in tasarımı ilk bakışta postmodern gibi dursa da bu modelin arkasındaki fikir alışıldık bisikletlerden bile daha eski. Baron Karl Drais’in 1800’lü yılların başında icat ettiği ve Türkçe'ye koşma makinesi olarak çevrilebilecek Laufmachine adını verdiği model, FLIZ’in ilham kaynağı olarak kabul ediliyor. FLIZ de tıpkı Laufmachine gibi sürücüsünün önce koşarak belli bir hıza ulaşması prensibiyle çalışıyor.

Pedalsız Bisiklet Fliz İle Tanışmaya Hazır Mısınız

Alman tasarımcılar Tom Hambrock ve Juri Spetter’in tasarladığı FLIZ, adını ok gibi gitmek anlamına gelen flitzen kelimesinden alıyor. Boyu 1.85 civarında olan sürücüler için tasarlanan kadrosu oldukça hafif. Sele, pedal ve vites gibi aksamların da bulunmaması sayesinde üreticileri FLIZ’i 10 kilonun altında tutmayı başarıyor.

Haberin Devamı

Sürücü kadroya kemerlerle bağlanıyor

Pedalsız Bisiklet Fliz İle Tanışmaya Hazır Mısınız

FLIZ’in kadrosu alışıldık bisikletlerdeki gibi sürücünün bacaklarının arasından değil omuzlarının üzerinden geçiyor. Sürücü, kadroya beş farklı noktadan kemerlerle bağlanıyor ve bir bakıma sürüş boyunca kadroya asılı kalmış oluyor. Koşup yeteri kadar hızlandıktan sonra sürücü, ayaklarını arka tekerleğin iki yanında bulunan özel bölmelere koyarak seyahat edebiliyor. Tek vitesli bir bisiklet olarak tasarlanan pedalsız bisiklet FLIZ, yağışlı havalarda dahi güvenlikten ödün vermeyen disk frenlere sahip olarak üretiliyor. FLIZ’i tasarlayan Hambrock ve Spetter, ürünün internet sitesinde önceliklerinin tüm bisikletçilere farklı bir sürüş deneyimi sunmak olduğunu söylüyorlar. Şehir içinde doğa dostu bir ulaşım seçeneği yaratmayı hedefleyen ikilinin tasarladığı FLIZ, koşu ve bisiklet sporlarını bir araya getirdiği için alışıldık bisikletten biraz daha fazla enerji gerektiriyor. Hambrock ve Spetter bu sayede alışıldık bisikletten bile daha sağlıklı bir ulaşım aracı yarattıklarını dile getiriyorlar.