Dekorasyon Perdeler Bir Daha Hiç Açılmadı: Orpheum Tiyatrosu

Perdeler Bir Daha Hiç Açılmadı: Orpheum Tiyatrosu

Son Güncellenme:

.

Perdeler Bir Daha Hiç Açılmadı: Orpheum Tiyatrosu

Orpheum Tiyatrosu, Titanik'in battığı gün olarak da tarihe geçen 15 Nisan 1912 tarihinde kapılarını ilk kez açtı. Orpheum Tiyatrosu, Massachusetts eyaletinin şehirlerinden biri olan New Bedford'daki Water Caddesi üzerinde bulunan Beaux-Arts binasının bir parçasıydı ve 1910 yılında Le Club des Francs-Tireurs adlı bir Fransız-Kanadalı grup tarafından yaptırılmıştı. İçinde bulunduğu binanın tam adı da La Salle Francs Tireurs'du. Binanın mimarı ise, Massachusetts'deki Notre Dame De Lourdes kilisesinde yaptığı çalışmalarla adını duyuran yerel mimar Louis Destremps'di. Destremps; tiyatro, balo salonu, atış menzili, spor salonu, satış alanları, çeşitli ofis ve toplantı alanları içeren Orpheum Tiyatrosu'nun içinde bulunduğu binayı tasarladı. Bina için asıl gelir, tiyatro gösterileri ve düzenlenen balolardan sağlanıyordu.

Haberin Devamı

Döneminin en işlek kültür merkezi

Perdeler Bir Daha Hiç Açılmadı: Orpheum Tiyatrosu

İşlek bir mahallede bulunan tiyatro, o dönemde bina sahipleri tarafından Boston Orpheum Circuit'e kiralandıktan sonra birçok vodvil performansları, uzun metrajlı filmler, seri yayınlar ve haber yayınlarındaki son dakika olaylarını görmeye gelen izleyicilerle doldu taştı ve dönemin cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Orpheum Circuit, yıllar boyunca pek çok farklı organizasyonla iş birliği yaptı ve King Kong, Citizen Kane gibi, içinde yaşadığımız dönemde kült olarak adlandırdığımız, filmleri gösteren ünlü bir mekan haline geldi. Bir noktada, Orpheum ile bağlantılı olan ülke çapında dört yüzden fazla tiyatro merkezi vardı. Los Angeles'taki Saray Tiyatrosu'ndan sonra New Bedford Orpheum'un, ABD'deki en eski ayakta kalan Orpheum Tiyatroları'ndan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Adım adım son perdeye doğru

Perdeler Bir Daha Hiç Açılmadı: Orpheum Tiyatrosu

Orpheum Tiyatrosu ilk açıldığında, dönemin gazetelerinde yer alan bilgilere göre, bin beş yüz koltuğa sahipti. Bu koltuklar zamanla daha modern olanlarla değiştirildi ancak tiyatro kapandığında bu modern koltuklar satıldı ve eski orijinal koltuklar tekrar kuruldu. 1958-1959'da Orpheum Tiyatrosu ilk kez kapatıldı. Bu tarihten sonra özel etkinlikler için birkaç kez açıldı, ancak 1962'de sahipleri Le Club des Francs-Tireurs tarafından satıldı ve daha sonra bir tütün şirketi tarafından depo olarak kullanıldı. Binanın arkasında bulunan süpermarket de tiyatronun satışa çıkarılmasının ardından kapandı.

Yeniden hareketleneceği günü bekliyor

Perdeler Bir Daha Hiç Açılmadı: Orpheum Tiyatrosu

Günümüzde tiyatronun içinde bulundu bina, O.R.P.H. Inc.'in özel mülkiyeti olarak gözükmektedir. Ekonomik ve kültürel yarar sağlamayı hedefleyen sahipleri binayı restore edip New Bedford için yerel bir tiyatro ve kültürler arası buluşmaların gerçekleşeceği yeni bir merkez olarak hizmete açmayı amaçlamaktadır. Orpheum Tiyatrosu'nun şu anki terk edilmiş ıssız hali, günümüzde en ürkütücü mekanlardan biri olarak görülmektedir.